Pałczycha kroplista(Sauromatum venosum)
- AsiaG
- 200p
- Od: 27 cze 2009, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Palczycha
Oj biednemu i od tamtej pory mam zakaz sprowadzania do domu, nieznanych nam wcześniej bulw kwiatowych
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Wreszcie mi moja kochana aromatyczna roślinka zakwitła ? po dwóch miesiącach od wsadzenia do ziemi.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Ale masz okaz wyjątkowej urody I wyjątkowego zapachu..
Piękny tylko bardzo krótko kwitnie, ale dla takiego widoku warto go mieć....
Piękny tylko bardzo krótko kwitnie, ale dla takiego widoku warto go mieć....
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 cze 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam od niedawna cebulki Palczychy.Sa jeszcze male.Wypuscily pierwsze listki.Z listkow kapie woda.Czy to normalne i czy jest ten plyn trujacy?.Dziekuje za informacje.Pozdrawiam i milego wieczoru wszystkim zycze.
Dowiaduje sie duzo ciekawych rzeczy.Ciekawa jestem kiedy moje zakwitna.Sa wielkosci orzecha laskowego i wypuscily po jednym lisciu.Pozdrawiam.
Dowiaduje sie duzo ciekawych rzeczy.Ciekawa jestem kiedy moje zakwitna.Sa wielkosci orzecha laskowego i wypuscily po jednym lisciu.Pozdrawiam.
-
- 10p - Początkujący
Re: Smocza lilia
Mam Dracunculus vulgaris inaczej Smocza lilia.W tej chwili kwitnie.Pierwszego dnia smierdzi okropnie i jest masa much. Drugiego dnia jest juz bezzapachowa.Nie ma much tylko jakies malutkie czarne stworzonka podobne do zuczkow.Trzeciego dnia tez jest bez zapachowa.Czwartego, plat kwiatu odchyla sie do tylu tak ze opada.Mam ja juz 6 lat w ogrodzie.Kwitla w tym roku po raz pierwszy.Na zime okrywam suchymi liscmi miejsce w ktorym jest posadzona.Pozdrawiam Ewa
P.s.Wstawila bym zdjecia ale cos pomieszalam przy rejestrowaniu sie tam i nie umie wstawic zdjec.Jestem nowa na Ogrodnictwo dzialkowe.
P.s.Wstawila bym zdjecia ale cos pomieszalam przy rejestrowaniu sie tam i nie umie wstawic zdjec.Jestem nowa na Ogrodnictwo dzialkowe.
-
- 10p - Początkujący
Re: Smocza lilia
Jeszcze jedna ciekawostka.Mam tez palczyche.Te dwie rosliny,Palczycha i Dracunculus vulgaris(smocza lilia) sa do siebie bardzo podobne z lisci.Ksztalt lisci jest ten sam, jednak kolor iliscia i jedo grubosc jest lnna.Liscie smoczej lili sa szaro zielone i lekko swiecace.Palczychy z kolei sa czysto zielone jak by matowe.Pozdrawiam
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Ciekawska ? To, o czym piszesz, to gutacja ? przy wysokiej wilgotności powietrza gdy roślina nie może prowadzić normalnej transpiracji, wydziela nadmiar wody przez specjalne gruczoły żeby stworzyć ciśnienie pomiędzy korzeniem a częścią nadziemną i móc zassać wodę z mikroelementami z gleby. Jeśli chodzi o kwitnienie ? najmniejsze bulwy, które mi kwitły, miały rozmiar dorodnej bulwocebuli mieczyka.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Moja palczycha w tym roku kwitła na świeżym powietrzu i muchy zrobiły swoje
Ciekawe czy się rozsypie ?
Ciekawe czy się rozsypie ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Proszę o radę w sprawie wykopanai palczychy. W chwili obecnej zauważyłam, że liście zaczynają żółknąć. Mam poczekać, aż zaschną, czy wcześniej ją wykopać. Z góry dzięki za rady
Kasia
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wykopać po przymrozkach.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik