Jodła i inne iglaki z nasion
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiełkowanie jodły kaukaskiej
krismiszcz , witaj. Piękne roślinki. Jak ty to robisz , że tak szybko ci kiełkują , a potem rosną. Nawóz ??? I jeszcze są tak zdrowe , bez zadnych oznak zgorzeli? Niesamowite. Ja swoje wysiałem do gruntu i dosc późno , bo pogoda była przez cały maj deszczowa , rosną już miesiąc ( zacienione , a przez pierwsze dwa tygodnie pod osłonami ) ale nie mogę sie pochwalić takimi jak ty sukcesami. Zaprawiłem nasiona preparatem Dithane Neotec 75 WG , potem po 4 tygodniach podlałem previcurem ale znow znajdują sie siewki zaatakowane przez zgorzel. Mam też topsin do pryskania ale na to to jeszcze chyba za wcześnie. Na razie też walczę z chwastami , ręcznie . Pozdrawiam , może znów wstawisz jakieś fotki , bo sa imponujące.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MrAKI dzięki ale przesadzasz Nawozu nie stosuje, mają to co trzeba przez rok w podłożu - dopiero jak przesadzam w doniczki to zasilam je nawozem. U mnie wśród świerków 1 na 500 choruje, od razu takiego delikwenta usuwam z inspektu. Ja praktycznie przez 2 miesiące, raz w tygodniu podlewam previcorem nawet bez oznak choroby, profilaktycznie.
Siew do gruntu jest trudny do opanowania przez początkującego, naprawdę trzeba bardzo dobrze przygotować podłoże i warunki - zaczynaj od siewu do inspektu, łatwiej kontrolować warunki, reagować na choroby i nie walczy się z chwastami.
Śmiało możesz pryskać Topsinem i zamieść zdjęcia, jestem ciekawy jak to wygląda w gruncie.
Ja jak tylko będę miał czas to pstryknę fotki, ale znając życie to wiele się nie zmieniło ;-)
Siew do gruntu jest trudny do opanowania przez początkującego, naprawdę trzeba bardzo dobrze przygotować podłoże i warunki - zaczynaj od siewu do inspektu, łatwiej kontrolować warunki, reagować na choroby i nie walczy się z chwastami.
Śmiało możesz pryskać Topsinem i zamieść zdjęcia, jestem ciekawy jak to wygląda w gruncie.
Ja jak tylko będę miał czas to pstryknę fotki, ale znając życie to wiele się nie zmieniło ;-)
Krismiszcz myśle że sie wiele zmieniło, bo teraz są najlepsze przyrosty i każdy tydzień robi swoje. Mnie ciekawi jakiej wielkości będą te Twoje świerki jesienią gdy już skończą przyrastać i całkowicie zdrewnieją.
- krismiszcz
- 500p
Piotrrr jeśli chodzi o świerki to jesienią będą miały od 60mm do 120mm
Chyba mówisz o jednorocznych w inspekcie, żebyśmy się rozumieli. Te Twoje w doniczkach co zdjęcia zamieszczałeś jesienią będą miał znacznie więcej. U mnie 2-letnie w inspekcie wysiane co 10cm miały średnio 40cm, największy równe 60cm. W doniczkach pewnie będą troche mniejsze 2-latki, ale za to będą łatwiejsze w transporcie, sadzeniu jak i również przyjmowaniu się.
- krismiszcz
- 500p
A chodzi Ci o jedno roczne przesadzone do doniczek, to będa od 20cm do 30cm z ładnymi bokami.
Świetne przyrosty masz Ja jestem zwolennikiem doniczkowania, w przyszłym roku planuje trochę wysadzić ich do gruntu i chciałbym mieć podobne wyniki.
Świetne przyrosty masz Ja jestem zwolennikiem doniczkowania, w przyszłym roku planuje trochę wysadzić ich do gruntu i chciałbym mieć podobne wyniki.
-
Krismiszcz , a czy próbowałeś kiedyś jakoś zasilać swoje siewki , np. humusem ? Ja swoje wysiewałem poźno , bo taka była w tym roku pogoda i zastanawiam się czy w ogóle takie małe przetrwają zimę. A mam je wysiane w gruncie.
- krismiszcz
- 500p
W pierwszym roku nic nie robię, dopiero po przesadzeniu do doniczek to podlewam EM-ami i sypie Hydrocomplex
-
Muszę pogratulować wyników. Te zdjęcia wcześniejsze super. Ja w tym roku nasiona zaprawiałem i wydaje mi sie , że to jest powodem słabszych wschodów. Wysiewałem je rzutowo , dość gęsto pod koniec maja( z powodu pogody) do gruntu. Do tej pory jodła kaukaska wschodzi tylko punktowo , jakby coraz więcej sadzonek się pojawiało ale to nadal jest moim zdaniem za mało. Jodła koreańska trochę lepiej ale też bez rewelacji. Świerk kaibab dość gęsto ale jakoś przestał wzrastać. Stosunkowo najlepiej kosodrzewina . W pierwszym okresie całość była pod folią , teraz jest tylko cieniowana. Podlewam tak , żeby ziemia nie była przesuszona ale nie za mokra. Podlewałem tez 3 lub 4 razy previcurem i te które wyszły do tej pory też pryskałem tak jak podawałes we wczesniejszym poście. Ale muszę stwierdzić , że efekty jakoś mnie nie powalają na kolana. Ciekaw jestem co robie źle? Gdybyś mógł podzielić się swoimi doświadczeniami , a widzę , że masz spore to z niecierpliwością czekam. Pozdrawiam
-
Cisza w tym wątku. Oby to była cisza przed "burzą"...
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
A skąd bierzecie nasiona, z wymienianego wcześniej Florpaku? Mam szkółkę bylinową i co rusz ktoś pyta sie mnie o takie podstawowe iglaki, świerki, tuje, jodły itp. Biję sie z myślami, czy nie zacząć uprawiać z 5 podstawowych iglaków. Zajmuję się bylinami i nie mam czasu na "zabawę" ze szczepieniem, ukorzenianiem iglaków itp. Z resztą nie wiem, czy bym sobie poradziła, ale chyba chciałabym spróbować z kilkoma iglakami z nasion. Chciałabym "robić" tuje, świerk srebrny, jakąś jodłę czy sosnę. Czy możecie mi polecić iglaki, które udają się z nasion i źródło nasion. Z góry dziękuję.
- krismiszcz
- 500p
Wszyscy zapracowani Powiedz mi w jakim terminie siales?MrAKI pisze:Cisza w tym wątku. Oby to była cisza przed "burzą"...
-
Bardzo późno. koniec maja 27 lub 28. A wtedy cały czas padał deszcz i było za mokro. A ja wysiewałem do gruntu. Jodełek jest mało , nawet bardzo mało. Dobrze zeszła kosodrzewina , świerk kaibab nawet dobrze. Traktuję je na przemian previcurem i topsinem , jak pisałeś. W przyszłym roku nie dam za wygrana i spróbuję wysiać do takich skrzyń , nie wiem jak to nazwać, jak ty. Do tego mieszanina torfu z piaskiem.
Aha , ja piasek przywiozłem z lasu bo chciałem żeby był kwaśny , ale to nie był dobry pomysł bo co kilka dni miałem pełno sadzonek brzozy i musiałem je długo usuwać.
Tak więc ja cały czas jeszcze się uczę. Na własnych błędach a to droga sprawa. Niestety. Nie mam obecnie dobrego aparatu ale moze niedługo wstawię jakieś zdjęcia
Aha , ja piasek przywiozłem z lasu bo chciałem żeby był kwaśny , ale to nie był dobry pomysł bo co kilka dni miałem pełno sadzonek brzozy i musiałem je długo usuwać.
Tak więc ja cały czas jeszcze się uczę. Na własnych błędach a to droga sprawa. Niestety. Nie mam obecnie dobrego aparatu ale moze niedługo wstawię jakieś zdjęcia