Mój storczykowy kącik :) cz.II
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Wiem Pati, ale kupiłam w tym miesiącu 6 storczyków, więc sama rozumiesz nie wszystko naraz Poza tym patrzyłam ją aloe ilość korzonków nie powala.. poza tym cena dość wysoka jak na niekwitnący okaz..
Janeczko to może zacznę od Twoich parapetów?
Tomek zgadza się
Janeczko to może zacznę od Twoich parapetów?
Tomek zgadza się
Którego wybierasz? ... i kiedy zwrócisz?
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
Jaki on jest cudowny
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
Janeczko po dłuższym namyśle... wezmę wszystkie a co do zwrotu.. będziemy w kontakcie ( )
Alicjo mi również bardzo się podoba, szkoda, ze tylko jeden tak wygląda
Alicjo mi również bardzo się podoba, szkoda, ze tylko jeden tak wygląda
- Dufin
Zauważyłam, że listki na mojej większej Vandzi robią się żółte.. czy to może być efekt zbyt dużej ilości światła? Tyle, że od dwóch dni praktycznie cały czas u mnie pada Słyszałam, ze od światła robią im się ciemne plamki, ale czy takie żółte listki to też może być poparzenie? Mam nadzieję, ze nie żadna choroba
pp
pp
- Alice 12
- 1000p
U mnie tak sie robilo, ale tylko na dolnych lisciach i mysle ze to z mojej winy, a moze i nie z mojej ( myslalam ze to moze byc ze woda sie ostala miedzy liscie i za dlugo tam sobie siedziala, ale gnicia nie bylo wiec nie wiem jaka to byla przyczyna)
Ja te dolne liscie pousuwalam tak zeby w razie co nie poszlo dalej i juz nic mi sie nie robi. Tylko u ciebie to na wszystkich lisciach
Ja te dolne liscie pousuwalam tak zeby w razie co nie poszlo dalej i juz nic mi sie nie robi. Tylko u ciebie to na wszystkich lisciach
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Sprzedam storczyki!
- Dufin
nie moczę storczyka wysoko nawet lekko poniżej koszyczka a i listków nie zraszam, wiec obstawiałam jedynie słonko, mam południowe okno
- Alice 12
- 1000p
Niestey to tez nie slonko od slonca tak jak wczesniej napisalas czarniejaDufin pisze:nie moczę storczyka wysoko nawet lekko poniżej koszyczka a i listków nie zraszam, wiec obstawiałam jedynie słonko, mam południowe okno
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Sprzedam storczyki!
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Aniu, a jaką masz wilgotność? Gdzieś kiedyś czytałam, że przy vandach ciężko utrzymać odpowiednią wilgotność, bo z reguły "dyndają" gdzieś pod sufitem i przez to mają mało wilgoci a to z kolei owocuje żółknięciem liści. Zaraz poszukam tego artykułu
- Dufin
Kasiu ona stoi w wazonie, więc powinna mieć ciut większą wilgotność niż w pokoju. W pokoju mam ok 55-60% czyli bez szału ale czytałam, że wbrew powszechnej opinii nie potrzebują wcale wysokich wilgotności powietrza, ze dobrze się dostosowują do warunków pokojowych. No nie wiem.. Moczyłam ją co dzień, później co drugi/co trzeci.. stała koło otwartego okna, więc miała ruch powietrza.. U Mariusza w wątku znalazłam podobne objawy tylko inaczej umiejscowione było żółknięcie liści, ale to chyba zależy od tego jak słońce na nie pada, więc chcę wierzyć, ze to poparzenie.. Teraz obie Vandy stoją na stoliku koło okna, będę obserwować czy nic się dalej nie rozwija..
- kahim
Hmmm... Ostatnio było chłodnawo... Może na nią zimne powietrze nachuchało?
- Dufin
ja już sama nie wiem, niektórzy je w lecie dzień i noc na dworze trzymają, wiec nie powinno być źle.. ale wydaje mi się, ze ta mniejsza tez ma jaśniejsze listki, bez takich charakterystycznych plam jak ta duża, ale chyba jej pojaśniały.. więc albo za mało jakiegoś składnika, w ogóle ich jeszcze nie nawoziłam, ale faktycznie za jasne stanowisko.. Pod oknem powinno im być lepiej, jak zmiany się będą dalej rozwijać to wtedy będę miała duży problem
- kahim
Jedno jest pewne, będzie dobrze