Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
Re: Dereń jadalny - odmiany
Na aukcji jest informacja, że to "Siewka Otowo" - dopytam jeszcze jutro przy odbiorze i napiszę.
Pozdr.
Pozdr.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
merydzejn koniecznie dodaj zdjęcia z monetą np.2 zł dla porównania wielkości no i zachowaj kilka pestek.Też jestem zainteresowany co to za wynalazek.To aż nieprawdopodobne że na początku sierpnia opadają dojrzałe owoce (zdjęcia można zobaczyć na all. aukcje)
-
Rzeczywiście wyglądają b. dobrze.To naprawdę jakaś wczesna odmiana ale i pogoda sprzyjająca.Moje trzy NN też są przyspieszone o jakieś dwa tygodnie.
W zależności od odmiany kolor może być mniej lub bardzie nasycony.Ja nie zrywam tylko rozkładam włókninę pod krzewami i zbieram to co spadnie ew. lekko otrząsam.Nie całkiem dojrzałe owoce psują smak nalewki.
W zależności od odmiany kolor może być mniej lub bardzie nasycony.Ja nie zrywam tylko rozkładam włókninę pod krzewami i zbieram to co spadnie ew. lekko otrząsam.Nie całkiem dojrzałe owoce psują smak nalewki.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na jednym już pojedyncze owocki w kolorze jasnej czerwieni,za dwa trzy dni jeśli słońce dopisze,będę miał w końcu możliwość skosztować jak smakują słynne derenie,już nie mogę sie doczekać.
,Ja zeszłej jesieni przesadzałem derenia o którym wyżej wspomniałem a nie był już taki mały ,bo miał około 2 m.W sumie jestem bardzo zdziwiony że w tym roku w ogóle są na nim owoce i to nawet dość sporo jak na tak niewielki krzaczek,bo owoców z pewnością jest ponad setka. Właściwie nie ucierpiał za bardzo przy tym przesadzaniu,choć podczas upałów liście wyraźnie oklapły w porównaniu do obok rosnącego derenia,pewnie dlatego że korzenie jeszcze nie rozrosły się za bardzo w głąb ziemi.Dodam jeszcze że tego derenia przesadziłem z bardzo dużą bryłą ziemi,tak dużą że ledwo podniosłem,może dlatego tak mało ucierpiał.smolka pisze:Czy dereń jadalny dobrze znosi przesadzanie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 paź 2011, o 21:19
W tym roku chyba wszystkie wcześniej owocują bo mój jeden już skończył a drugi właśnie zaczyna....
Po południu wrzucę zdjęcia...
Po południu wrzucę zdjęcia...
Czy ktoś z Was wie, drodzy forumowicze, gdzie można kupić owoce derenia?
Czy ktoś widział te owoce na rynku?
Pozdrawiam.
romekp
Pozdrawiam.
romekp
-
Niestety dereń to roślina zapomniana przez sadowników ,być może dlatego że kiedyś sadzono go głównie przy dworach szlacheckich a to się żle kojarzyło przez ostatnie 50 lat XX wieku.Największe naturalne skupiska derenia są w pd-wsch Polsce(Bolestraszyce koło Przemyśla).Nie pozostaje Ci nic innego jak posadzić i czekać.Już za 50 lat możesz zebrać nawet 150 kg owocu z jednego drzewa.Pozdrawiam i życzę cierpliwości.
Moje derenie mają po około 10 lat i zaczynają owocować tak na prawdę a nie symbolicznie.
Moje derenie mają po około 10 lat i zaczynają owocować tak na prawdę a nie symbolicznie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 paź 2011, o 21:19
Allegro, ew Bolestraszyce ale tam podobno nie ma sprzedaży wysyłkowej...romekp pisze:Czy ktoś z Was wie, drodzy forumowicze, gdzie można kupić owoce derenia?
Pozdrawiam.
romekp
@KaLo:
Ile zbierasz z jednej rośliny?
-
Zdjęcia cztery posty wyżej.
Z tego środkowego o ciemnych owocach dzisiaj zerwałem 1,65 kg.Wiek 7-8 lat ,wys. 2,5 m.Ten z lewej 10- 12 lat wys.3,5-4m., ten z prawej 7-8 lat wys do 2 m owoce największe ale najmniej.pewnie do zbioru za jakieś 2 tyg.
A z kupowaniem świeżych owoców metodą wysyłkową bym uważał bo są delikatne i łatwo pleśnieją.
Z tego środkowego o ciemnych owocach dzisiaj zerwałem 1,65 kg.Wiek 7-8 lat ,wys. 2,5 m.Ten z lewej 10- 12 lat wys.3,5-4m., ten z prawej 7-8 lat wys do 2 m owoce największe ale najmniej.pewnie do zbioru za jakieś 2 tyg.
A z kupowaniem świeżych owoców metodą wysyłkową bym uważał bo są delikatne i łatwo pleśnieją.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 wrz 2012, o 07:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Owoców derenia nie zrywa się. Trzeba je zbierać kiedy opadają, codziennie. Tylko samodzielnie opadłe owoce nadają się na przetwory i nalewki. Ja mam rozłożoną agrotkaninę pod drzewami. Po zebraniu owoców resztę zamiatam.kaLo pisze:Zdjęcia cztery posty wyżej.
Z tego środkowego o ciemnych owocach dzisiaj zerwałem 1,65 kg.A z kupowaniem świeżych owoców metodą wysyłkową bym uważał bo są delikatne i łatwo pleśnieją.
-
Dziękuję za zwrócenie uwagi ale ten środkowy to jakiś mutant z którego owoce nie lecą tak jak z dwóch pozostałych.Popatrz na kolor.Czekałem ze dwa tygodnie i nic.Jak się zrobiły ciapkowate to zerwałem.Dwa pozostałe co dwa,trzy dni delikatnie potrząsam i zbieram co spadnie.Już się moczą w 3 i 4 l słojach.Drugi 3 l czeka...