Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2008, o 01:14

Post »

Już go przesadzałam (zanim pierwszy raz napisałam na forum), teraz ma doniczkę dużo większą (24 cm - ok 5l), czy mimo wszystko jeszcze raz go przesadzić ? No i zacznę nawozić bardziej regularnie.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli przesadzałaś w tym roku to już nie przesadzaj ale za to nawoź i podlewaj regularnie, dobrze jest też zraszać przynajmniej trzy razy w tygodniu liście odstaną wodą a raz na tydzień wytrzeć je wilgotną szmatką. :D
Awatar użytkownika
Przemas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2008, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja przez lato skrzydłokwiaty podlewam tak obficie aby stały trochę w wodzie i co pewien czas robie im prysznic - taki aby kwiatów nie zmoczyć. Nawożę co dwa tygodnie i uważam aby nie były na przeciągu. A jak zbuntują się i nie chcą długo wydawać kwiatów to opryskuję je roztworem gibereliny i nie pozostawiam im wyboru jak tylko kwitnąć :lol:
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

Przemas pisze:A jak zbuntują się i nie chcą długo wydawać kwiatów to opryskuję je roztworem gibereliny i nie pozostawiam im wyboru jak tylko kwitnąć :lol:
Napisz proszę więcej o tym roztworze - jak możesz oczywiście. :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
Przemas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2008, o 19:38

Post »

Gibereliny należą do regulatorów wzrostu i rozwoju roślin. Przeczytałem kiedyś w którejś z książek że stosuje się giberelinę A3 do indukcji kwitnienia skrzydłokwiatów. Więc postarałem się aby zdobyć taką fajną substancję i sporządzam sobie w domu roztwór i opryskuje roślinę. Prócz tego że kwity się pojawiają to trochę liście stają się większe :lol:
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Kontakt:

Post »

No prosze :) super! dzięki!
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2008, o 09:31

Post »

Witam,

Wiem, że to forum ogrodnicze, i przepraszam, że pytam o kwiata domowego(chyba, zresztą nie wiem), ale on umiera, a ja nie wiem co z nim zrobić.Nie rozumiem go i nie znam się w ogóle na kwiatach.Oto zdjęcia, jeśli można proszę o bardzo wyczerpujące odpowiedzi. Okno jest na północ.W pokoju jest sucho, wilgotność jest minimalna.Liście te czarne nie są ususzone.Dużo wody dostaje.Źle się nim opiekowałem.Przepraszam, trochę się pośpieszyłem z tym postem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogólnie roślina nie wygląda jeszcze tak źle. Te czarne liście, czy czarne końcówki liści to właśnie z nadmiaru wody ! Te końcówki wytnij nożyczkami (ewentualnie całe liście). Za dużo podlewasz - daj mu przeschnąć przed kolejnymi podlewaniami. I oczywiście za suche powietrze. Doniczka stoi wysoko więc na podstawkę nasyp keramzytu lub chociażby żwirku i zalej wodą co zdecydowanie zwiększy wilgotność, oczywiście co jakiś czas uzupełniaj.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
stanley151
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję,

Końcówki obcięte, dwa liście także, ale proszę wytłumacz jak go przesuszyć, nie wiem jak to zrobić.Keramzyt można kupić w zwykłej kwiaciarni?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodzi mi o to, że jak go podlejesz (mocno, woda wypływa na podstawkę) to potem następne podlewanie jak ziemia w doniczce przeschnie - wkładasz paluszek tak na centymetr w ziemię i jak sucho to znowu podlewasz. Keramzyt może w małych kwiaciarniach być niedostępny ale na pewno kupisz go w dużym hipermarkecie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I postaw go gdzie indziej na tej szafce ma za mało światła. :D
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

jaka ziemia dla skrzydłokwiatu? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”