Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

To dla mnie największa nagroda, kiedy czytam wasze wpisy. Są motywujące, dające siłę i potwierdzają, że warto było się trochę potrudzić. Kasia jest dla mnie niedoścignionym wzorem ogrodowych kompozycji różanych (i nie tylko) i dlatego słowa pochwały z takich ust - ;:224 są dla mnie bardzo ważne. Każda z was inspiruje mnie w innej dziedzinie - Grażynko - zawsze podziwiam otoczenie twojego tarasiku wypoczynkowego. Magda- doskonale wpasowuje gadżety w swoje wypielęgnowane rabaty...I mogłabym tak wymieniać i wymieniać.
Ewa
- masz rację - ściana lasu i zarośla robią ładne tło dla tego jeszcze pustego ogrodu. To ogromny plus usadowienia tej działki. Jest jeszcze efekt dźwiękowy w postaci ptasich treli wiosną :wink: Dziękuję ci za wizytę.
Dorotko - krótko, ale treściwie ;:306. Zaglądaj jeśli masz czas i ochotę :wit
Magda dosiewki były potrzebne, zrobiliśmy pierwsze w poniedziałek. Z tej perspektywy nie widać pustych miejsc, ale są i to miejscami baaaardzo duże. Wszak to prawie 900 m trawnika ;:oj
Miejscówka przy mostu zarezerwowana dla ciebie ;:196

klika migawek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko zachwyca mnie u Ciebie każdy zakątek jaki tylko pokazujesz...... stworzyliście bajeczne miejsce, które już teraz na starcie jest wspaniałe, a z sezonu na sezon będzie bujniejsze i piękniejsze..... naprawdę jestem oczarowana.... Ciągle do Ciebie zaglądam i zachwycam się...... Wielki podziw ;:196 ;:180
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i prosze jaki piekny trawnik :) w tym roku nowe roslinki, krzaczki i drzewka potrzebuja jeszcze troche czasu na aklimatyzacje.
Wyobrazam sobie co bedzie sie dzialo na wiosne, tylko patrzec a juz po roku ogrod "ubierze nowa sukienke" ktora bedzie jeszcze piekniejsza.
Faza przebudowy odchodzic bedzie powoli w zapomnienie i bedzie tak jakbys miala zawsze taki duzy, efektowny, wspanialy ogrod ktorego chyba kazda(y) z nas bedzie jeszcze bardziej podziwiac i pozytywnie zazdroscic. Bardzo ciesze sie ze Twoje marzenie przeistoczylo sie w rzeczywistosc.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, tak mało czasu minęło od pierwszych robót ogrodniczo-budowlanych, a efekt jest już niesamowity ;:167 ;:138
W przyszłym roku, gdy wszystko się jeszcze rozrośnie i zakwitnie... ahhh... to dopiero będzie się działo.
Kącik przy ciurkadełku jest i moim ulubionym, więc mam nadzieję że zmieszczę się kolo Lulki na mostku (Madzia przesuniesz się trochę? ;:224 ) ;:306
Uwielbiam też wszystkie Twoje ogrodowe ozdoby, te latarenki, donice, kosze...tworzą one niepowtarzalny klimat. ;:167
Jednym słowem... CUDNIE ;:215
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Dzień doberek :D .
Znów mam miłych gości, ale się cieszę!
Agness z twoich ust to ogromny komplement. Masz piękne, pełne rabaty, którymi bezustannie się zachwycam. Marzę o takim efekcie ile razy jestem u ciebie.
Janusz pięknie to napisałeś, nic dodać, nic ująć - spełnia się moje marzenie.
Gosiu mostek ma dwie strony :lol: myślę, że Magda nie będzie mieć nic przeciwko. Dziękuje ci za ciepłe słowa.

A przy okazji mam do was pytanie - głównie do posiadaczy większych areałów ogrodowych. Chodzi o zasilanie roślin w ogrodzie. Nie pytam o trawnik, bo to proste i oczywiste, ale jak poradzić sobie technicznie z nawożeniem dużego ogrodu?
Chodzicie od rośliny do rośliny, mieszacie nawóz z ziemią, czy może podlewanie?.....
Do tej pory mogłam do każdego krzaczka podejść indywidualnie, ale jak ogarnąć setki roślin?? A nie oszukujmy się, nawożenie od czasu do czasu będzie potrzebne. Bardzo proszę o wskazówki i praktyczne rady ;:180

Dodam tylko, że mam rozłożoną tkaninę na rabatach (z konieczności, bo zanim obsadzę zarosłoby w ciągu miesiąca). Czy ona utrudnia przenikanie nawozów?
Pozdrawiam, Iwona
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Iwonko, zmartwię Cię - nie ma drogi na skróty ani magicznego sposobu ;-)
Osobiście działam w ten sposób:
- kupuję nawozy długo działające, 6-miesięczne i nawożenie wykonuję raz w sezonie,
- w połowie marca/na początku kwietnia (w zależności od pogody) biorę w dłoń wiadro z nawozem i jadę: jednego dnia iglaki i inne kwasoluby, następnego liściaki i byliny, potem - już w mniejszych opakowaniach - lecę z nawozami do róż, hortensji, rh, powojników, roślin balkonowych. Każda roślina indywidualnie. Osobno nawożę trawnik - do tego używam siewnika, który sprawdza się także do nawozów,
- podsypując roślinom odpowiednie dawki, mieszam nawóz z glebą - ręką,
- po nawożeniu - jeśli nie spadnie deszcz - intensywnie podlewam.
Jeśli chodzi o matę na rabatach, to z pewnością nie zatrzymuje zupełnie wnikania substancji do korzeni ale na pewno je ogranicza.
Powodzenia! :)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Aga, dziękuję za odpowiedź. Oczywiście wiem, że nie ma lekko :wink: i samo się nie zrobi. Cenna rada - nawozy dlugodziałajace i rozlożenie pracy na kilka etapów.
Co do maty, zamierzam ją stopniowo wyciąć wokół roślin na tyle, żeby móc swobodnie mieszać nawóz. Również tam gdzie sadzę płożące wycinam matę.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Robię dokładnie tak jak Aga :D Metodycznie. Wiaderko w dłoń i jadę... Niekiedy specjalnie w deszczu, by samo się podlało. Generalnie granulowany obornik, ale ze 2 razy do roku specjalistyczne - do iglaków, do kwasolubów, do hortensji itd. Wyznaczam sobie całe popołudnie, bo nic innego wówczas nie ma szans już zrobić. Ale na szczęście nie robi się tego w tydzień w tydzień, więc jest szansa sobie z tym poradzić. Oczywiście rośliny typu powojniki, czy róże to zupełnie osobny temat, bo one w okresie kwitnienia nawożone są raz w tygodniu - interwencyjnym.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Aniu czy granulowany obornik można stosować np. teraz? Pod co go stosujesz? Ja go dawałam na wiosnę, ale tylko pod byliny.
Mam na myśli bydlęcy, a Ty jaki używasz?
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Używam kurzego i teraz już go nie stosuje chyba, że coś sadzę. Roślinki dostają go i to wszystkie bez wyjątku wiosną, a potem w czerwcu. Kupuje w workach po 40 litrów w internecie, bo jest taniej. Kurier 2 razy w roku przywozi mi nawozy. Paczka waży kilkadziesiąt kilo i stwierdził, że kiedyś się przeze mnie wykończy. Bo jak się domyślasz robię maślane oczka, by mi ją zaniósł do garażu :;230 Od sierpnia stosuje jesienne nawozy, żeby rośliny spokojnie przeszły w stan spoczynku przed zimą.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Dobry wieczór! Iwonko pamiętam jeszcze fazę kupna dodatkowej powierzchni ogrodu, potem projekt... Piernikiem Wam to poszło.Ogród już prezentuje się cudownie, zresztą - wszyscy już o tym pisali ;:306 więc odkrywcza nie jestem! Kaskada i strumyk - marzenie! Spać nie będę w nocy! Urzekające miejsce ;:167
Awatar użytkownika
Patrysiowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2013, o 10:44

Post »

Ale ta trawa dużo zmieniła! Teraz można już powiedzieć, że masz ogród :D i odpocząć przy ognisku lub w altance.
Pozdrawiam,
Ela - początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytałam kiedyś, żeby w pierwszym roku nie zasilać świeżo posadzonych roślin.
I ja tak robię.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”