Callanthe pisze:znalazłam tylko coś takiego
ale chyba, żeby władować tam storczyki to chyba bym się nie zdecydowała
Orchidarium - osprzęt (oświelenie, temperatura, wilgotoność)
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mini orchidarium
Kochani, pozwolę sobie tutaj nawiązać do cudów które pokazała Callanthe - co byście proponowali zamontować na dno - keramzyt z czymś? I czy włókno kokosowe mogło by mieć tu zastosowanie?
- valdessa_kane
- 500p
Znalazłam filmik instruktażowy mój angielski jest słaby i nie wszystko łapię ale i tak cos idzie z tego wyłuskać
http://www.youtube.com/watch?v=wB8iAhkkrHE
http://www.youtube.com/watch?v=wB8iAhkkrHE
Ooo fajny ten filmik
Ciekawa jestem tylko co on tam na dno włożył? W sensie, pod korą co jest Zwykła ziemia i keramzyt?
Ciekawa jestem tylko co on tam na dno włożył? W sensie, pod korą co jest Zwykła ziemia i keramzyt?
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie roślinki wyglądają w tych "mini" orchidarium
Filmik ciekawy, ale coś u mnie się zacina..
Filmik ciekawy, ale coś u mnie się zacina..
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja bym dała na dno jakies kamienie i keramzyt jako drenaż i przykryła grubymi kawałkami kory ze sphagnum tam gdzie chcesz coś posadzić, włókno chyba też się nada do wypełnienia wolnych przestrzeni
Valdi robisz?
Powiedz jakie rośliny wkładasz do środka oprócz storczyków? No i jakie storczyki też możesz zdradzić
Powiedz jakie rośliny wkładasz do środka oprócz storczyków? No i jakie storczyki też możesz zdradzić
- valdessa_kane
- 500p
No już powoli zbieram komponenty
Ze storczyków zamówiłam Leptotes bicolor i Odontorettia Dümmerbrand a z innych 2 Tillandsie zamontowane na podkładce z bodajże kory. Największym problemem będzie chyba znalezienie odpowiedniego szkła, ale za nim pochodzę dopiero jak wszystko zbiorę - to pozwoli mi ustalić jak duże musi być do tego rozważam wetkanie żywego mchu.
Ze storczyków zamówiłam Leptotes bicolor i Odontorettia Dümmerbrand a z innych 2 Tillandsie zamontowane na podkładce z bodajże kory. Największym problemem będzie chyba znalezienie odpowiedniego szkła, ale za nim pochodzę dopiero jak wszystko zbiorę - to pozwoli mi ustalić jak duże musi być do tego rozważam wetkanie żywego mchu.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a taki słoik jak na ogóry? tylko ten "wlot" owinęłabym kawałkiem jakiegoś płótna, lnu, albo jakąś ładną grubsza wstążką, żeby zakryć to i owo
- valdessa_kane
- 500p
Kompletnie nie mam pomysłu na szkło - najchętniej bym chciała ogromnego kielicha ale wątpię, że znajdę takiego co mnie zadowoli więc będę musiała polatać po sklepach i mieć nadzieje, że coś mi w oko wpadnie
A jak bardzo nic nie znajdę to pewnie skończy się ogórowym słojem właśnie ;P jako opcję kryzysową biorę też małe akwarium
A jak bardzo nic nie znajdę to pewnie skończy się ogórowym słojem właśnie ;P jako opcję kryzysową biorę też małe akwarium
Na słynnym portalu aukcyjnym są takie kielichy Nie wiem tylko jak wielki byś chciała w sumie ;) Nie wiem czy mogę tu wkleić linka?
Ja już się nie mogę doczekać tego Twojego orchidarium
Ja już się nie mogę doczekać tego Twojego orchidarium
- valdessa_kane
- 500p
Widziałam na owym portalu ale jednak będę musiała na żywo zobaczyć, żeby ocenić wielkość i przydatność i ty się nie gorączkuj bo to trochę zajmie zanim wszystko zbiorę do kupy
No wiem wiem... ale już mówiłam, że jestem wariatka furiatka która się temperuje dopiero przy storczykach ;) I tak będę śledzić Twoje przygotowania pilnie
A może i sama z czasem coś wykombinuję
A może i sama z czasem coś wykombinuję
- valdessa_kane
- 500p
No to dawaj - razem będzie milej robić
A co do szkła to do rozważań biorę też kulę szklaną jak dla rybek
A co do szkła to do rozważań biorę też kulę szklaną jak dla rybek