Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Czy takie wahania temperatury nie zniszczą siewek? A w zasadzie pojawiających się kiełków?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomek_MM przy -2 nic nie powinno się stać, warunki wahań temperatury podłoża jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Przy wystąpieniu niższych temperatur nasiona zatrzymają proces kiełkowania i przy najbliższym powrocie ciepłych dni powrócą do zaprzestanego procesu.
Ja świerki srebrne, białe oraz serbski wysieje dopiero po świętach do inspektu.
Ja świerki srebrne, białe oraz serbski wysieje dopiero po świętach do inspektu.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Mam nadzieję, że zanim kiełki pojawią się ujemne temperatury miną.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2013, o 12:51
Witam !!
jestem tu nowy ale zaczynam bawić się troszkę z krewami... mianowicie planuje wysiać derenia jadalnego, stratyfikowałem go po uprzednim namoczeniu 12 miesięcy. Spotykam się z różnymi opiniami na ten temat, jedni twierdza że 10 miesięcy, inni że 1,5 roku wiec chciałem się poradzić jak jest na prawdę. Ja stratyfikowałem go 12 miesiecy ponieważ znalazłem właśnie taki okres w swoich notatkach z nasiennictwa na wydziale leśnym sggw... i teraz sam już zgłupiałem kogo słuchać z tym dereniem Jeśli jest to możliwe to proszę o pomoc i pozdrawiam
jestem tu nowy ale zaczynam bawić się troszkę z krewami... mianowicie planuje wysiać derenia jadalnego, stratyfikowałem go po uprzednim namoczeniu 12 miesięcy. Spotykam się z różnymi opiniami na ten temat, jedni twierdza że 10 miesięcy, inni że 1,5 roku wiec chciałem się poradzić jak jest na prawdę. Ja stratyfikowałem go 12 miesiecy ponieważ znalazłem właśnie taki okres w swoich notatkach z nasiennictwa na wydziale leśnym sggw... i teraz sam już zgłupiałem kogo słuchać z tym dereniem Jeśli jest to możliwe to proszę o pomoc i pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2013, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz je już wysiać
W razie czego w trakcie sezonu mogę również podzielić się danymi na temat derenia jadalnego. Stratyfikuję dwa miesiące i wysiewam, zobaczę co z tego będzie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2013, o 11:52
Obawiam się, że nic z tego nie będzie. Jak nornice nie zeżrą to może za rok coś wyjdzie
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witam wszystkich pięknie, mam pytanie, czy ktoś wysiewał sezam, jeśli tak to kiedy i jak?
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wykiełkowały mi stratyfikowane nasiona sosny czarnej, zalecenia były stratyfikować 3-5tyg. a mi wykiełkowały po 7dniach. Planuje jutro wysiać w pojemniki, ale gdzie trzymać? W małej szklarni zimnej czy w domu gdzieś? Czy może już za kilka dni można na dwór wystawić? Może trzymać na noc w domu a w dzień w szklarni? Proszę o pomoc
Wie może czy można położyć moje drzewko pomarańcza na zewnątrz, czy lepiej jak urośnie.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Zebrałam sporo nasion perukowców.Proszę o radę kiedy wysiewać;jeżeli przechowywać to w jakich warunkach.
Halina
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Nie wiedziałam,że z perukowca można zbierać nasiona,czy one są w tych perukach?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam. Kupiłem nasiona klonu tatarskiego i napisano że muszę przeprowadzić stratyfikacje 120 dni w temp 5 St. C. moje pytanie jest takie czy mogę zrobić to już teraz (sierpień- wrzesień) czy muszę czekać do grudnia. A skoro już tu jestem to dopytam o inna roślinę która chyba nie wymaga lodówki ? brzoza czarna. Kupiłem nasiona i jest napisane wysiać w marcu kwietniu do gruntu ale że jestem niecierpliwy to chciałbym wysiać teraz do doniczek i trzymać je w domu. Czy mogę? Proszę o podpowiedź.