System automatycznego nawadniania

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Paster
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

System automatycznego nawadniania

Post »

Witam wszystkich po raz pierwszy na Forum.

W pewnym poradniku systemu nawadniania wynurzalnego znalazłem informację, że średnica rury doprowadzającej (magistrali) oraz kran końcowy nie mogą mieć średnicy mniejszej
niż 19 mm (3/4"). U mnie niestety jest 1/2", lecz mimo tego przyłącze daje wydatek około 2 m3/h. Ciśnienie w sieci w mojej części miasta (wg informacji z wodociągów): 3,0 - 3,5 bara. Czy przy takich parametrach istnieje szansa na stworzenie poprawnie funkcjonującego systemu nawadniania trawnika?

Poniżej zamieszczam rysunek części swojego ogrodu (wykonany w programie Gardena), na której mam zamiar wykonać nawadnianie (niebieska kropka w lewym dolnym rogu to ujęcie wody). Jeśli chodzi o trawnik to drzewo po prawej stronie to mała 2 metrowa brzoza, natomiast po lewej u góry to 60 cm wysokości krzew).

Obrazek

Poza tym chciałbym umożliwić rozbudowę systemu w przyszłości (do max. 4 sekcji, posiadam jeszcze drugie ujęcie wody w innej części ogrodu). W miejscu ujęcia wody posiadam już wkopaną skrzynkę pod licznik, zawory, itp.). Interesuje mnie asortyment tylko profesjonalnych firm. Czy mógłbym przy okazji prosić Was o propozycję rozmieszczenia zraszaczy? Kształt trawnika jest dosyć skomplikowany. Jakie dysze Waszym zdaniem powinienem zastosować? Dość często u mnie wieje dlatego nie chciałbym zraszaczy tworzących "mgiełkę".

Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!

Piotrek
NawadOgrodow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2013, o 01:14

Re: System automatycznego nawadniania

Post »

Jeśli chodzi o kran, to często zdarza się, że jest on podłączony do rury o większym przekroju. Jeśli masz możliwość to wyłącz wodę, sprawdź jaki masz przekrój rury. Może 25 (3/4"). załóż trójnik 3/4 i gotowe. Może uzyskasz większą wydajność...
Paster
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

NawadOgrodow pisze:Jeśli chodzi o kran, to często zdarza się, że jest on podłączony do rury o większym przekroju. Jeśli masz możliwość to wyłącz wodę, sprawdź jaki masz przekrój rury. Może 25 (3/4"). załóż trójnik 3/4 i gotowe. Może uzyskasz większą wydajność...
Witam,

Niestety nie mam tak dobrze. Rura zasilająca kran ogrodowy wychodzi z pomieszczenia gospodarczego, w którym mam zamontowany zawór (cała instalacja jest schowana w ścianie, pod płytkami). Rurka, która wychodzi ze ściany budynku na ogród ma średnicę tylko 1/2 cala. :?

Muszę polegać na takim małym wydatku. Nie ukrywam, że chciałbym uniknąć dwóch sekcji zraszaczy, ale jeśli się nie da to cóż...będę musiał tak zrobić aby wszystko działało jak należy.
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Radziłbym zmierzyć dokładnie parametry źródła wody aby uniknąć przykrych niespodzianek. Ciśnienie i wydajność muszą być dokładnie określone. Najlepiej zrobić pomiary wczesnym rankiem.
Pozdrawiam
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

A dlaczego wczesnym rankiem?

Gdy zrobi po południu będzie to bliższe prawdy. Tzn zwykle gorzej już nie będzie. Więc wczesnym rankiem będzie miał lepszy wynik, instalacja wówczas może być zrobiona zbyt optymistycznie, bo zwykle nie liczymy strat na kolankach.
I projektując linię, wykorzystajmy max 70% wydajności linii (pow. tego gwałtownie tracimy na ciśnieniu).
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Kontakt:

Post »

Ogród jest mały wiec może w tym przypadku nie będzie większej różnicy. Zawsze możemy wykonać kilka pomiarów i wyciągnąć średnią.
Zaniżone wyniki przez pomiary podczas dużego obciążenia wodociągu skutkują rozbudową systemu o dodatkowe sekcje. Lepiej znać dobrze źródło wody.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

tak, ale dlaczego mają chodzić na skraju osiągów? Mam przykład ogrodu, że 5 dysz kryje dużo większą powierzchnię niż 9 - a to z uwagi, że każda dysza zabiera nie tylko część Q ale także P czyli ciśnienia. Po podzieleniu na dwie sekcje, dysze zaczęły pracować jak należy, wyskakuja raźno, i zasięg mają bliski maksymalnemu.

A czas pomiar najważniejszy będzie ten, o której normalnie dysze mają pracować.
Paster
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witajcie,

Zgadzam się co do pory pomiaru parametrów ujęcia wody. Powinna to być pora, o której system zazwyczaj będzie pracować. Jedni twierdzą, że trawę podlewa się wieczorem, inni, że wczesnym rankiem kiedy ziemia "wystygnie" i nie ma tak dużego parowania.
Tak czy inaczej mam pewien projekt i chciałbym abyście go ocenili.

Obrazek

Wszystkie zraszacze Rain Bird typu VAN (statyczne).

Projekt wydaje się być poprawny pod kątem równomiernego pokrycia całego terenu oraz spełnia rygorystyczne parametry mojego ujęcia wody (1,8 m3/h), ponieważ podzielony został na 4 sekcje. Wada...nie jest tani. Wyższa cena nie wynika z zastosowania dużej ilości zraszaczy statycznych zamiast kilku rotacyjnych (liczyłem i wychodzi nawet taniej), lecz z dodatkowych sekcji (więcej rur, złączek, elektrozaworów, większa skrzynka zaworowa, ipt.) Czekam na Wasze opinie i sugestie.
NawadOgrodow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2013, o 01:14

Post »

Założenie jest dobre, lepiej wydać trochę więcej i mieć pewność, ze będzie działać poprawnie.
Projekt dobry, łącząc zraszacze w sekcje policz wydatek dla każdego zraszacza i połącz tak, by wydatek w l/min był podobny w każdej z nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”