Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz
Dziękuję za radę,zastosuję
Strasznie jestem niecierpliwa,chciałabym już zobaczyć efekty.Przy tych storczykach są jeszcze jakby 2 malutkie, wsadziłam je też obok tych dużych,tak luźno do keramzytu,mam nadzieję,że zaczną żyć same bo przy wyciąganiu z doniczki odczepiły się od mamy
Zaczęłam się teraz zastanawiać czy nie powinnam była umieścić ich w większych doniczkach???
Strasznie jestem niecierpliwa,chciałabym już zobaczyć efekty.Przy tych storczykach są jeszcze jakby 2 malutkie, wsadziłam je też obok tych dużych,tak luźno do keramzytu,mam nadzieję,że zaczną żyć same bo przy wyciąganiu z doniczki odczepiły się od mamy
Zaczęłam się teraz zastanawiać czy nie powinnam była umieścić ich w większych doniczkach???
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doniczki są w porządku Ja mam normalnego falka reanimowanego w keramzycie i pięknie przyrasta w nowe korzonki, których ma już 7 (nowych), więc myślę, że u Ciebie też niedługo będzie widoczny efekt
-
Callanthe a czy Twoje storczyki po reanimacji dalej są w keramzycie czy dałaś je w inne podłoże?
-
- 1000p
Ja przerzuciłam się na uprawę prawie wszystkich Phalaenopsisów w keramzycie i u mnie bardzo się sprawdza
Więc te reanimowane w keramzycie już do końca w nim zostają. Mam tylko pojedyncze sztuki Phalków w korze, a mini w sphagnum
Więc te reanimowane w keramzycie już do końca w nim zostają. Mam tylko pojedyncze sztuki Phalków w korze, a mini w sphagnum
-
-
Dodam jeszcze,że storczyki są cieniowane (zaciągam roletę okienną) i bezpośrednio na nie nie pada słońce.
-
- 1000p
Może tego pierwszego powinnaś lepiej wsadzić w ten keramzyt? Mój reanimowany też po przesadzeniu w keramzyt zrobił się miękki, ale później ładnie odżył i zaczął wypuszczać korzonki.
Jedną miniaturkę mam w ogóle bez korzeni i też teraz leży na keramzycie i czekam, aż coś się ruszy. A reanimuje się już 2 miesiąc i też ma pomarszczone listki.
Wydaje mi się, że lepsze zdjęcia byłyby jakby były trochę oddalone, żeby było widać jak są umieszczone w tym keramzycie i jak to całościowo wygląda.
Jedną miniaturkę mam w ogóle bez korzeni i też teraz leży na keramzycie i czekam, aż coś się ruszy. A reanimuje się już 2 miesiąc i też ma pomarszczone listki.
Wydaje mi się, że lepsze zdjęcia byłyby jakby były trochę oddalone, żeby było widać jak są umieszczone w tym keramzycie i jak to całościowo wygląda.
-
Dziękuję Pati za odpowiedź.2 miesiące czekasz???a ja raptem kilka dni i już się martwię.Ojjj chyba przy tych storczykach nauczę się cierpliwości
Zrobię zdjęcie z oddali i wrzucę.Postaram się też głębiej je umieścić.
Zrobię zdjęcie z oddali i wrzucę.Postaram się też głębiej je umieścić.
-
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
ten drugi chyba ma basal keiki? Wydaje mi się normalne, że reanimowane storczyki mają wątłe odwodnione listki, bo właśnie dlatego je reanimujemy, bo nie są w stanie prawidłowo pobierać wody..
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Hej! W kwietniu zaczęłam moją przygodę ze storczykami . Pierwszy, którego kupiłam własnie w kwietniu ślicznie kwitnie do dziś i nie mam z nim żadnego problemu natomiast tydzień temu kupiłam kolejnego i nestety wszystkie pąki mu zaczęły usychać i odpadają, a kwiaty więdną. Dziś zauważyłam, że korzonki mu zaczynają gnić. Mam pytanko, czy mogę go teraz wyjąć i poobcinać korzonki? Zasypie cynamonem obcięte miejsca, ale nie mam kamieni ani keramzytu, czy jak jeden dzień poleży bez niczego to przetrwa? Pomóżcie proszę, bo nie chcę go stracić.
-
- 1000p
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
Tak, możesz go wyjąć i poobcinać zgniłe korzonki i jak poleży jeden dzień nic mu się nie stanie
Pąki i kwiaty na pewno uschły mu w wyniku aklimatyzacji
Pąki i kwiaty na pewno uschły mu w wyniku aklimatyzacji