Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Roślinki są masakrycznie wyciągnięte z braku światła. To właściwie uniemożliwia ich identyfikację. Do tego fotka jest zbyt słabej rozdzielczości, zwłaszcza kaktus na drugim planie jest praktycznie niewidoczny.
Strzelając typuję rodzaje Echinopsis, Mammillaria i Opuntia.
Strzelając typuję rodzaje Echinopsis, Mammillaria i Opuntia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Jak nazywa się ten kaktus?
Echinopsis, stary stary znany kaktus w naszych domach. Pięknie kwitnie
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Dziękuję :] A może wiesz, jaki to konkretny gatunek, bo Echinopsis to dość ogólna nazwa. Mi się wydaje, że może to być Echinopsis Eyriesa, ale nie mam 100% pewności.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To Echinopsis multiplex, a całe zapytanie przenoszę do wątku identyfikacyjnego. Na przyszłość proszę nie dublować tematów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję i przepraszam za pomyłkę :]
Pozdrawiam Paula
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aloe variegata?
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mogę się tylko wypowiedzieć do nr 3, iż moim zdaniem jest to Sedum nussbaumerianum, ale zdjęcie jest trochę niewyraźne.
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
Identyfikacja sukulentów
Ostatnio zainteresowałam się trochę bardziej roślinami domowymi i w związku z tym chciałam prosić o pomoc w identyfikacji kilku rosnących u mnie okazów Chcę więcej poczytać na ich temat, żeby móc się nimi lepiej zajmować.
Numer 1.
Numer 2. Z tego co wiem, to jakiś rodzaj aloesu. Miałam nadzieję, że jest to aloe vera, który będę mogła praktycznie wykorzystać, chociaż chyba na taki nie wygląda.
Numer 3.
Numer 4.
Numer 5. Czy to jest grubosz drzewiasty? Mam go w domu od kilku miesięcy, razem z malutką odnóżką wsadzoną w inną doniczkę. Ostatnio okazało się, że praktycznie nie wypuściła ona korzonków. Roślina ze zdjęcia też jakby przestała rosnąć. Co mogę w tym przypadku zrobić?
Z góry dziękuję za każdą pomoc
Numer 1.
Numer 2. Z tego co wiem, to jakiś rodzaj aloesu. Miałam nadzieję, że jest to aloe vera, który będę mogła praktycznie wykorzystać, chociaż chyba na taki nie wygląda.
Numer 3.
Numer 4.
Numer 5. Czy to jest grubosz drzewiasty? Mam go w domu od kilku miesięcy, razem z malutką odnóżką wsadzoną w inną doniczkę. Ostatnio okazało się, że praktycznie nie wypuściła ona korzonków. Roślina ze zdjęcia też jakby przestała rosnąć. Co mogę w tym przypadku zrobić?
Z góry dziękuję za każdą pomoc