Czym malować-zabezpieczyć drewno?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
prezes-vip
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2008, o 16:21
Kontakt:

Jaka farba na płot drewniany od strony N

Post »

Witam serdecznie, od kilku lat mam dość specyficzny problem. Co roku maluję płot drewniany znajdujący się od strony północnej różnymi farbami, zagranicznymi jak i krajowymi (oczywiście jeden rodzaj w jednym roku) a on jak na złość zielenieje co roku wiosną. Czy istnieje jakiś środek na wybicie tego zielonego ustrojstwa i skuteczne pokrycie ładnym brązem (żeby starczyło chociaż na 3-4 lata).
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpinam się pod ten wątek bo mnie czeka również renowacja.
Z tym że mi się marzy płot pomalowany na biało (na styl amerykański?)
Problem w tym że mój płot pomalowany jest czymś co już zapobiega wnikaniu w podłoże (drewniane)-jakby lakierem.
Chyba tylko nie ten dział-ale admin ewentualnie przeniesie :wink:
prezes-vip
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

No tak, mój płot nie jest pokryty farbą w rodzaju olejnej. Farba może (musi) wnikać w drewno.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

prezes-vip pozostaje ręczne lub mechaniczne usunięcie latem na suchym drewnie zieleniny z płotu i czterokrotne pokrycie go drewnochronem(sprawdziłem skuteczność). :D
prezes-vip
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Super dzięki,... tyle że to nic nie daje, jak będę miał chwilkę zrobię fotkę tego gówna i wrzucę, co do wielkorotnego pokrywania to robilem to 2 razy 3 razy w jednym roku i wydaje mi się że 4 raz tez nie bedzie lepiej, co jeszcze mozesz podaj nazwe tego drewnochronu.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

To właśnie nazywa sie drewnochron. :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zmyj rozcieńczalnikiem i pomaluj drewnochronem. Sam posiadam ogrodzenie drewniane . :D
Bartek45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2008, o 12:16

Czym malować-zabezpieczyć drewno?

Post »

Jestem dumnym posiadaczem własnoręcznie zrobionej altanki. Muszę ją czymś zabezpieczyć, nie chcę lakierobejcy, czymś matowym. Z kolei płotek i ławeczki (już kupne) chciałem pomalować lakierobejcą. W markecie sprzedawca polecał mi drewkorn i lakierobejce z teflonem śnieżki. Znacie ten produkt? Dobry jest? Nie chcę ryzykować z jakimiś wynalazkami, szkoda własnej roboty, ale ten teflom zainteresował mnie. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

Jeśli chodzi o moje doświadczenia w tym zakresie to z powodzeniem stosuję produkty Sadolin - co prawda są to lakierobejce których chciałeś uniknąć ale są dostepne w kilku kolorach typu orzech,machoń,wiśnia itp i również z wykończeniem matowym. A i o ochronnej powłoce teflonowej coś na nich piszą.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Po próbach z różnymi środkami konserwującymi, zabezpieczającymi i nadającymi drewnu odpowiedni kolor pozostałem przy Drewnochronie.
http://drewnochron.pl/
Polecam, ale nie wiem czy nie istnieje lepszy - zaprzestałem szukać innych środków. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Rafal007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2008, o 10:11

Post »

Przyznam, że nie znam specjalnie innych specyfików, nie wiem jak one działają. Mi sprzedawca polecił produkty Śnieżki z teflonem i jestem zadowolony. Malowałem wszystkie elementy drewniane w ogrodzie. Drewno widać nie jest specjalnie wysuszone, a woda bardzo dobrze skrapla się i spływa.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Drewnochron stosuję od kilkunastu lat. Jego największa zaleta jest widoczna po 3-4 latach, gdy trzeba ponownie pomalować poprzednio zabezpieczane powierzchnie. Stara warstwa środka nadgryziona zębem czasu jest w 100 % rozpuszczana przy ponownym malowaniu - nic się nie łuszczy itp.

Jak ktoś odnawiał mocno sfatygowane elementy drewniane zabezpieczane akrylami, lakierami czy farbami olejnymi to doceni tą zaletę "Drewnochronu".

A o teflonie musze poczytać, bo też mnie etykieta zainteresowała :roll:

( to tylko rekalma, ale chyba przetestuję puszkę :wink: ... http://www.sniezka.pl/pl/teflon/produkty_z_teflon/ )
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Rafal007 pisze:Drewno widać nie jest specjalnie wysuszone, a woda bardzo dobrze skrapla się i spływa.
Czy to oznacza, ze malowałeś niesezonowane, świeże drewno? Jeśli tak i w dodatku to drewniane pomalowane coś zostanie na dworze, sam zobaczysz jak pracuje :lol: Najpierw na słońcu i upale, a potem na mrozie :lol: I nawet powłoka teflonowa nie pomoże :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Za podpowiedzią fachowców drewniane kantówki 8 na 4 cm, z których mam zamiar wykonać kładkę nad stawem zabezpieczyłem pokostem.
Rafal007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2008, o 10:11

Post »

Nalewka pisze:
Rafal007 pisze:Drewno widać nie jest specjalnie wysuszone, a woda bardzo dobrze skrapla się i spływa.
Czy to oznacza, ze malowałeś niesezonowane, świeże drewno? Jeśli tak i w dodatku to drewniane pomalowane coś zostanie na dworze, sam zobaczysz jak pracuje :lol: Najpierw na słońcu i upale, a potem na mrozie :lol: I nawet powłoka teflonowa nie pomoże :lol: :lol: :lol:
Nie, elementy które malowałem nie są świeże, są malowane już 2gi raz. Różnica którą zauważyłem, jest taka, jak ostatnim razem malowałem jakimś dziwnym specyfikiem, nie pamiętam już nazwy, drewno wyglądało nieprzyjemnie, powłoka po jakimś czasie była strasznie sucha, wyglądała na niezbyt zdrową. Po malowaniu tym środkiem z teflonem, wygląda to inaczej, wg. mnie znacznie lepiej. Powierzchnia nie jest mokra, ale też nie jest nadmiernie wysuszona. Nie wiem jak to specjalistycznie określić, nie znam się na drewnie. A najciekawszą rzeczą jest fakt, że woda spływa z drewna z łatwością. To chyba też dobrze... A ktoś z "ekspertów" używał już tego środka? Co o nim powiecie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”