Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1
Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku
A na czym go położyć? Na płasko czy lepiej do pustej doniczki pionowo, zeby nie połamać pędów?
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale wszystkie korzenie ma zgniłe?
Trzeba obciąć tylko te zgniłe, te zdrowe zostawić. I wsadzić do doniczki tak jak był.
Chyba że chodzi o pustą doniczkę? No to ja wkładam do doniczki i tak sobie siedzi.
Trzeba obciąć tylko te zgniłe, te zdrowe zostawić. I wsadzić do doniczki tak jak był.
Chyba że chodzi o pustą doniczkę? No to ja wkładam do doniczki i tak sobie siedzi.
Obetnij pędy kwiatowe, bo i tak z nich nie będzie- skoro leca i więdną.katkaR pisze:
No i pewnie zrzuci wszystkie kwiaty do reszty co?
Szkoda mi ich ucinać. Czy jest szansa,ze te pędy jeszcze wypuszczą ponownie kwiaty? Czy uschną? Bo ja zupełny laik w tych sprawach jestem
-
- 1000p
Mogą je przedłużyć i wtedy będą nowe kwiaty.
Ale mogą tez zasuszyć i wtedy trzeba czekać na nowy pęd.
Ale mogą tez zasuszyć i wtedy trzeba czekać na nowy pęd.
Dzięki za pomoc! Jutro kupię mieszanke podłoża i zasadzę storczysia. Mam nadzieję, ze się uratuje. A gdzie najlepiej trzymać- na parapecie? Czy lepiej na komodzie, jest widno, ale to pokój wschodni i słoncd jest tak do 11 przed poludniem. Boje się, że je poparzy, bo fiołki mi się troszkę przysmażyły w tym roku :-\
-
- 1000p
ja mam okno wschodnie i stoi na nim większość storczyków, nic im nie jest i nigdy nie były poparzone
Hmm...to moze tez spróbuje na oknie. A na komodzie tez chyba mogą stać tak z 1,5metra od okna? Na filmach pokazują, że stoją różnie na meblach ( chociaż to może tylko filmy-tam jest wszystko mozliwe)
-
- 1000p
Ja mam wszystkie storczyki na oknie wschodnim na parapecie więc nie pomogę zbytnio z tą komofa. Wydaje mi się, że latem mogą stać, ale zimą będą mieć tam zbyt mało światła.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Reanimacja storczyków jeszcze raz
tak,wychodzą dzieciaczki
martwi mnie jednak,że tych wątłych listków jest więcej niż na początku reanimacji.Mam wrażenie,że zamiast im pomagać,jeszcze bardziej je wykańczam
martwi mnie jednak,że tych wątłych listków jest więcej niż na początku reanimacji.Mam wrażenie,że zamiast im pomagać,jeszcze bardziej je wykańczam
U mnie stoją na południowo-zachodnim. W lecie nie są popalone, zaciągam roletkę