Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Batman
50p
50p
Od: 22 mar 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

norbi7631 pisze:Metoda na ściskanie nie działa wg mnie - sprawdzane na marketowych - no chyba, że żaden nie był dojrzały.
Sądząc po smaku sklepowych i moich z ogordu to można powiedzieć że sklepowe są niedojrzałe :wink: Jak wróci do mnie mój aparat to postaram się nagrać filmik na którym słychac trzaski arbuza :)
Pozdrawiam Radek :wink:
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

fabianos13366 pisze:Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w środku czerwony miąższ. Cały czas byłem przekonany, że jest to Janosik.
Ej, no właśnie. Ja również mam Janosiki. Sadzonki starałem się sadzić odmianami, żeby wiedzieć, co rośnie. Zerwałem już kilka arbuzów z krzaczków, gdzie powinny być arbuzy o żółtym środku, a po przekrojeniu.. ;:219 Czerwony. :evil: Myślałem, że po prostu pomyliłem pędy, bo wiadomo, że okiełznać się ich do końca nie da ( :lol: ), ale skoro u kogoś ten problem się również pojawił, to znaczy, że sypnęli inne nasionka niż powinni. Chociaż rośnie kilka takich, co mają takie wyraźniejsze pasy na owocach.. Może chociaż te będą żółte ;:108
A co do metod.. Również muszę powiedzieć, że w większości to lipa. Dzisiaj zerwałem Sugar Baby. Spód żółtawy, pływa, trzaska, ogonek zaschnięty, a po rozkrojeniu kolor bez rewelacji. Czerwony był, owszem, ale mógłby być lepszy. Spodobała mi się uprawa arbuzów, ale trafić w moment, kiedy są dojrzałe jest trudno.
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

U mnie Janosik jest zielony w ciemne paski. A Rosario jednolicie ciemno zielony. Może to pomoże :D
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

janosik kilka dni po zawiązaniu przypomina odmianę Crimson Sweet z pasami :)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Noo, taki dość ciemny z jaśniejszymi pasami, albo na odwrót :lol: I zawiązki jak i same duże owoce są bardziej walcowate niż owalne :roll: Dzięki za podpowiedzi ;:215
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 07:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja się pochwalę moim Rosario, niestety nie dojrzały do końca ale bardzo słodki. Zebrałem go po 3 tygodniach - trochę za wcześnie ale ciekawość wygrała.

Waga 7,2 kg ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

7,2 kg ;:oj Wg mnie to świetny wynik. Fakt, trochę niedojrzały, ale trudno trafić właśnie w ten moment. Uprawa pod folią, czy w gruncie? :roll:
Pozdrawiam Marek
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 07:20

Post »

Uprawa w gruncie, 31 lipca był jeszcze wielkości kapsla od butelki
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

W gruncie i tak szybko :shock: :lol: No to ładnie.. :wink: Pogratulować ;:333 Musiałeś o nie strasznie dbać :roll:
Pozdrawiam Marek
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Skonsumowałem z rodziną Janosika. Nie do końca dojrzały, większość nasion była biała. Ale smak bardzo dobry. Masa ok. 3kg.
U mnie na północy sezon arbuzowy zbliża się do końca. Większość owoców już się nie powiększa.

Zebrałem nasiona z japońskiego żółtego i Red_star.
Czy będą chętni?
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Oczywiście ! :D Już pytałem Ciebie o nasionka :lol:
Pozdrawiam Marek
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

Ja jeszcze czekam, spody zielonkawe, świńskie ogonki zielone i żywe. Długo to cholerstwo dojrzewa. Zawiązane na początku lipca. Zebrałem na próbę najmniejszego z najsłabszej rośliny - różowy, częściowo czerwony, słabo słodki ale dobry i bardziej aromatyczny niż ze sklepu. Nie mogę się doczekać jak będą smakować w pełni dojrzałe. Byle nie padało i świeciło słońce ;:3
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

U mnie arbuzy się jeszcze zawiązują ;:173 :lol: Krzaczki, na których już nie było arbuzów, miały usychać, jednak na końcach pokazały się nowe zawiązki, szczególnie na "Wolicach". Dzisiaj zerwałem 'Janosika', choć nie miałem co do tego przekonania. Patrzałem na paskowanie owocu :roll: No i się udało. Bardzo smaczny. Nie wiem, czy lepszy Janosik, czy Złoto Wolicy..
(Zdjęcia dzisiejszego Janosika i wczorajszego Złota, waga po około 3,2 kg każdy)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Marek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”