OK

Krysia39: Twoje epiki są B.ŁADNE

Królowa Jednej Nocy ---- Selenicereus GrandiflorusKrysia39 pisze:Teraz następna będzie Królowa jednej nocy
Ten z prawej to C. Anthonyanusdorhis pisze:tylko nie wiem który
w doniczce jest tylko jeden rodzaj epi, i nie jest to c.anthonyanusBo-enka pisze:Ten z prawej to C. Anthonyanusdorhis pisze:tylko nie wiem który
To idzie się bardzo pomylić. Ja nap. już sama nie wiem. Z ciekawości przeczytałam tutejszy wątek o tej roślinie i bardziej obeznani ode mnie zarzekali się, że oxypetalum to Królowa Jednej Nocy. A tutaj czytam, że to jednak inna roślina. Myślę, że jednak lepiej używać nazw łacińskich bo takich roślin co kwitną jednej nocy jest pełno, i dla każdego może być to Królowa ;)Bo-enka pisze:Królowa Jednej Nocy ---- Selenicereus GrandiflorusKrysia39 pisze:Teraz następna będzie Królowa jednej nocy
Innej nie ma, jest mylona z oxypetalum którą potocznie nazywa się Królową Nocy.
To nie taka drobna różnica, ponieważ są całkowicie odmienne pod każdym względem.
To co to za pupil?dorhis pisze:przedstawiam mojego kolejnego pupila:
.dorhis pisze:podobno to anthonyanus , tylko nie wiem który
No mi też. Wolę gdy używa się łacińskich nazw, wtedy nie ma takich nieporozumień z którą królową czy księżniczką ma się do czynieniaKrysia39 pisze:Szczerze mówiąc nie znam się na odmianach ,wiem tylko tyle że jest biała i śliczna a czy to królowa czy nie to wszystko mi jedno
Bo-enka pisze:To co to za pupil?dorhis pisze:przedstawiam mojego kolejnego pupila:
Myślałam że pytasz o te, który jest który ?.dorhis pisze:podobno to anthonyanus , tylko nie wiem który
Nie słyszałam żeby były jakieś odmiany C. Anthonyanusdorhis pisze:Miałam na myśli, która to jest odmiana anthonyanusa,