Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

Ja również słyszałam o tym, żeby w pierwszym roku nie zasilać roślin. Też tego się trzymam.
Na wiosnę rośliny będą już silniejsze, a po podsypaniu nawozem powinny wystrzelić w górę :)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również staram się używać głównie nawozów naturalnych - kurzego lub krowiego obornika. Rozsypuję go na wiosnę pod wszystkie rośliny, potem dosypuję w trakcie sezonu nawozy dostosowane do konkretnych roślin. Róże w sezonie podlewam nawozem krórkodziałającym, bo ten długodziałający powoduje, że słabo zimują. No i podlewam jeszcze miejsca gdzie gleba jest już trochę wyjałowiona nawozem humusowm aby wzbogacić ją w mikroorganizmy.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piszesz o dosiewkach, a ja myślałam, że po pańsku z rolki trawę macie! ;:306
Czyli dobrze zdjęcie zrobiłaś! ;:333
Detale jak zwykle urocze i inspirujące. Przypomniało mi sie, że ptaka w tym roku nie wyciągnełam... ;:223
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko witaj :wit
Wpadłam się przywitać i zobaczyć co u Ciebie nowego ;:196 i powtórzę jeszcze raz... stworzyliście raj na ziemi ;:167 a roślinki urosną, nawet się nie będziesz wiedziała kiedy ;:196 ależ cudnie będzie ;:224
Ja również nawoże rośliny dopiero po okresie jak się ukorzenią dobrze :D
Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czyli pod trawnikiem jest u Was nawieziona nowa gleba, mówisz? U nas już tyle przepraw było a to z wywożeniem, a to znów z przywożeniem, a ewentualny Pan od trawnika zachwalał, że najlepsze trawniki wychodziły mu na glinie...
Co do rozsypywania nawozów, ja ostatnio nawóz jesienny pod iglaki rozrzuciłam normalnie na korze. Pod nią jest włóknina. Tak mi radził Pan w jednej ze szkółek, który zajmuje się zakładaniem ogrodów. Twierdził, że wszystko sobie ładnie przeniknie. On tak robi, a używa pod rośliny agrotkaniny, a nie włókniny. Nic, zobaczymy, być może później będę wycinała większe otwory wokół roślin. W każdym bądź razie teraz już nie szalej z nawożeniem. Niech się roślinki przede wszystkim ładnie ukorzenią, a do tego potrzebna jest im przede wszystkim wilgoć i odpowiednio przygotowane podłoże w dołku :wink:
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Witam serdecznie :wit Nie było mnie troszkę, bo spiętrzyły się inne obowiązki, między innymi nasza sunia przeszła zabieg sterylizacji.
Wszystko poszło dobrze, szew się goi, na trzeci dzień już była normalna czyli chciała szaleć.
Z ogrodowych spraw - w sobotę było pierwsze koszenie trawy, ognisko dla przyjaciół, którzy jeszcze nie widzieli ogrodu. Spędziliśmy cudowny wieczór przy ogniu, winie, pieczonych kiełbaskach z szumem kaskady w tle.

Co do nawożenia - nie będę nawozić roślin w tym sezonie, o nawożenie pytałam w kontekście przyszłych sezonów, i bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki ;:196 . Nawożę i sztucznymi i naturalnymi, nie mogę powiedzieć, że jestem przeciwniczką lub zwolenniczką jednego lub drugiego. Ale np. któregoś roku nawoziłam trawę "kurzakiem" i trawa była niesamowita ;:oj

Lukrecja juz pisłam u ciebie, ale powtórzę - bardzo się cieszę, że znów jesteś na forum. Dziękuję za tyle komplementów ;:196
Patrysiowa zgadza się, trawa zmieniła krajobraz.
Margo, Nutka tak jak napisałam wyżej - przyszły sezon.
Kleo bardzo cenne rady, muszę zapamiętać zwłaszcza o różach.
Miłka
, po pańsku? ;:306 A gdzie radość z kiełkujących nasion, gdzie niepokój o pogodę....a na poważnie - 900 m2 trawnika z rolki ;:oj A co to za ptak???
Grażynko dziękuję odwiedziny ;:196 . Większość roślin chyba nieźle zniosła sadzenie, nowe warunki, widzę ze jest ok, ale niektóre trochę zrzucają liście, coś tam lekko brązowieje, ale wiem, że muszę dać im trochę czasu. Najgorzej radzi sobie magnolia japońska i świdośliwy, które złapały mącznika. Pryskałam już dwa razy, obserwuję i działam.
Patrysiowa, tak, trzeba było nowej ziemi. U mnie miejscami piasek, dalej w dól działki trochę gliny, a na samym dole działki piękna czarna, lekko kwaśna ziemia. Wydaje mi się, że z trawnikiem na glinie to trochę pan przesadził ;:131 , no ale może....
Nawożenie - już pisałam wyżej, że pytanie dotyczyło nawożenia na przyszłe sezony. W tym roku jeszcze tylko stary trawnik posypię nawozem jesiennym i tyle.
Ja mam pod roślinami włókninę (ta bardziej materiałowa, a nie plastikowa), robię duże dziury przy sadzeniu, więc nawóz sobie poradzi ;:108

Spędzam dziś dzień w ogrodzie - mam do posadzenia dwie hortensje bukietowe, sosnę górską szczepioną na pniu, jałowce płożące, tawuły.
Miłego dnia!
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Iwonko a więc inauguracja otwarcia ogrodu była.....ognisko w takich okolicznościach przyrody ;:180
Co do nawozów....powiem że mam kamień i sypię nawóz na kamień bez problemu....wszystko ładnie się wchłania a więc tym się nie przejmuj :uszy
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

No to owocnej i twórczej pracy ;:224 Czekamy na efekty ;:306
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Dzięki dziewczyny ;:196 . Wieczorem wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Iwonko, szum kaskady ;:167 Pierwsze spotkanie w nowym ogrodzie ! Super !
Ja w tym roku po raz pierwszy nawoziłam wiórami rogowymi, E-mami, kurzakiem i obornikiem bydlęcym, początkiem sezonu i chyba będę tak robić co roku . Rośliny ładnie się rozrosły i kwitły :D
Czekam na fotki nowych nasadzeń ;:65
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

Witaj Iwona,ile dałaś za Doorenbos i gdzie kupiłaś?,bo ja też chcę :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

Jak to pięknie wygląda na zdjęciach jak prace postępują a ja przychodzę na działkę i ręce załamuję,jeden kąt zrobię i koniec dnia a gdzie tam reszta :(
Bożena
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A mam takiego ceramicznego ptaka - rękodzieło ! Zawsze wtykam go gdzieś na lato w donice w ogrodzie. Teraz lato się prawie kończy, a ja nie wyciągnełam ptaka z komórki na narzedzia :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”