W wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W wiejskim ogrodzie

Post »

Marysiu, cudnie kwitnie Ci Elfe! Moja to mikrusek, ale jak będzie z niej taka piękność to warto czekać ;:215 Cudny bukiet...Taka kwintesencja późnego lata...ach i te werbeny kołysane wiatrem...u mnie urosły inne i zamiast patagonskiej, ażurowej mgiełki mam dzikie, brazylijskie chaszcze ;:306
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - na pewno Ci się wysieje ta werbena, ja dostałam jedną roślinkę, a mam z niej całą gromadkę w tym roku. Śliczna roślinka.
Tylko, że o mało jej nie wypleiwłam w szale odchwaszczania, łatwo przeoczyć małe sieweczki.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko już byłam u Ciebie podziwiać Twoje piękności i wiem, że to odętka ;:138
Krysiu marzy mi się piękny bogaty w duże kępy roślin ogród ziołowy, a im więcej patrzę na mój to większość roślin to zioła! Maruny mam dwie jedna przyszła z wiatrem, a druga ta wysiana z nasion kupionych w sklepie. Muszę poczytać na co ona :?:
Ewuniu nie troskaj się najważniejsze że wypoczęłaś a jak wrócisz to szybko zorientujesz się co u nas ;:108
Betulu Droga, bo brzozy widać takich włochatych nie bardzo, ona pierzaste lubią, a wiesz że ja kiedyś czytałam (przez moje uczulenie) , że szerszenie mieszkają w drzewach i najczęściej w brzozach ;:oj
Najbardziej cieszę się, że ocaliłam te rośliny przed zagładą - jak on mógł wyrzucić ja rozumiem meble bo były stare i marne ale nawet kwiatków po rodzicach nie zachował :?
Jacku rok temu było bardzo mało owadów, a w szczególności motyli, nawet pisałyśmy o tym na FO i dopiero późną jesienią przyleciały. W tym roku orgia już od ciemierników jak tylko zszedł śnieg było pełno pszczół i trzmieli i całego lato; motyli co niemiara no i jeszcze takie cudaki są codziennie od rana do wieczora. U Ciebie pazie wsuwają koper, a u mnie pełno bielinków i kapusta w dziurkach ;:306
Laur tnę i próbuję ukorzeniach, ale trudno się ukorzenia, bo zapominam o nim i usycha :wink:
Kasiu Elfina u mnie jest pierwszy sezon, bo posadziłam ją w listopadzie i to są jej pierwsze kwiatostany, ale cudowne ogromne. Dorodne róże są od tego sprzedawcy. Werbeny mnie też zaskoczyły pewnie już na drugi rok nie będą takie urodziwe :lol: Dziękuję i również przesyłam serdeczności!
Małgosiu ja nie plewiłam w miejscu gdzie rosła, bo najpierw szukałam czy nie przezimowała roślina, ale również pozbierałam nasiona, bo u mnie z tym wysiewaniem jest inaczej. I te samosiejki na pewno nie zawiążą nasion. Rok temu w truskawkach miałam mnóstwo ostróżki jednorocznej, a w tym nie mam żadnej. Na szczęście pozbierałam nasiona i wysiałam w innymi miejscu i tam rośnie, ale już w tym roku nie pozbierałam nasion :?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś byłam, poczytałam i podziwiam ;:167
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Marysiu myśśę ,ze jakąś sadzonkę nawet bym znalazła :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu ;:196
Beciu dziękuję, ale może wystarczy nasionka żeby roślinki nie zniszczyć :?
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Maska pisze:te samosiejki na pewno nie zawiążą nasion
No to się zmartwiłam :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu MOJE!
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Podziwiam Ciebie za znajomość tych wszystkich latających i pełzających, z odwłokiem lub bez. ;:173
Słaba byłam z przyrody i teraz są tego skutki. Usiłuję trochę się dokształcić, co by tym pożytecznym krzywdy nie robić, a w ich miejsce nie hołubić jakichś pożeraczy roślin.
Przydałby się taki łopatologiczny wątek o tym, co dobre, a co należy tępić. :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, werbena patagońska co roku ponoć wysiewa się sama, przynajmniej w kilku ogrodach, które znam. To jednoroczna u nas roślinka, więc czemu miałaby nie zawiązać nasion u Ciebie?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Helenko zapewniam Cię, że to umiejętności zdobyte na FO. Czytam wątki oglądam, pytam i staram się zapamiętać (to taka moja nauką języków obcych na starość ;:306 ). A przyrodę zawsze lubiłam i pewne podstawy pamiętam do dzisiaj :wink:

Kasiu chyba coś nie jasno tłumaczę ! werbena się wysiała, wystartowała późno i tak powolutku rośnie, że dopiero ma pierwsze a wręcz pierwszą kwitnącą roślinkę i myślę, że może nie zdążyć zawiązać nasion. Ja mam klimat dość ostry prawie górski (nawet w podatku mam taką pozycję). Dlatego wegetacja u mnie późniejsza i ta werbena, która jest widoczna na zdjęciach była siana w tunelu foliowym na początku kwietnia, a po 15 maja wysadzona na grządki i ona jest normalnego wzrostu z kwiatkami - ta na pewno zawiąże nasiona!
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

Szerszenie w brzozach? To musi być jakaś wroga propaganda! :wink:
A jeśli chodzi o uratowane rośliny - lepiej, że trafiły do Ciebie niż miałyby zmarnieć u kogoś kto ich nie chciał. Mam nadzieję, że pochwalisz się zdjęciami jak kliwia zakwitnie.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

U mnie w tym roku szerszenie zamieszkały w wędzarce ,mam biedę ze względu na swoją alergię .Ale może się wyniosą ,bo to jest w miejscu ,gdzie muszę bywać i okropnie się ich boję . ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”