Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak wygląda wasz warzywnik?
Aniu (fopek), miejsca masz mniej więcej tyle co ja, moje grządki też mają szerokość 0,9 m i długość 1,5 (nie wszystkie, mam i krótsze i dłuższe, bo ogródek w miejscu warzywnika ma skos). Trzy grządki przeznaczyłam na pomidory (21 krzaków), jedną na truskawki, dwie na fasolkę karłową, pół na fasolę tyczną i pół na ogórki prowadzone po sznurkach oraz dwie grządki na 'różności', gdzie posiałam koperek, pietruszkę, cebulę, por, buraki, kalarepę. Poziomki mam w kącie przy kompostownikach. W gazonach rosną zioła. Sałatę i por z rozsady sadziłam w wolne miejsca między pomidorami. Aby optymalnie wykorzystać miejsce, nie wysiewam ogórków i fasoli wprost do gruntu, tylko przygotowuję rozsadę.
Mój mini-warzywnik wygląda tak
Mój mini-warzywnik wygląda tak
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
fajny pomysł!askak82 pisze:Witam ,
Jestem na etapie projektowania ogrodu przydomowego. Jest on niewielki, bo około 200m2. Większość terenu chcemy przeznaczyć na cele "rekreacyjne" i dlatego postanowiłam zbudować sobie mini warzywnik. A wygląda on tak:
Największy kwadrat ma bok o długości 185cm i będzie przeznaczony na warzywka typu marchewka, pietruszka, rzodkiewka itp, dlatego jest wyższy od pozostałych. Ten "przyklejony" do niego będzie na pozostałe warzywka, ewentualnie na truskawki, poziomki. Trzeci, najmniejszy przeznaczony będzie na zioła.
Warzywnik zakładam pierwszy raz w życiu, więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie, w szczególności jeśli chodzi o rozmieszczenie warzywek to będę wdzięczna. Pozdrawiam
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- radcamedyczny
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 16:08
- Kontakt:
Witam. Ładny warzywnik megi1402. Bardzo dobre chodniki z płytek betonowych, estetyczne i praktyczne. Ja również mam płytki pośród grządek, ale jeszcze muszę położyć ich więcej. Dzięki temu panuje porządek i nie brodzi się w błocie.
rm
Witam! Jestem pod wrażeniem wszystkich przedstawionych tu warzywników. Mój jest"zaopiekowany"raz w tygodniu,więc nie może się równać z nimi, ale ja i tak go lubię
Jest dość duży i nie mam takiego zdjęcia, które pokazuje go w całości. Zobaczcie więc, jak wyglądały jego fragmenty w różnych okresach lata
Jest dość duży i nie mam takiego zdjęcia, które pokazuje go w całości. Zobaczcie więc, jak wyglądały jego fragmenty w różnych okresach lata
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Od dzisiaj moim marzeniem będzie stworzyć warzywnik na wzór MEGI1402, należy Ci się złoty medal za pomysł
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Dorotka , widzę że masz dużo miejsca na warzywa...łąka wszędzie jest ,to owadów mnóstwo do warzyw i kwiatów przylatuje....
Bożena
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Dawno nie zaglądałam do tego tematu
rochrza, bardzo podoba mi się Twój ogródek! Jest taki, jaki ja bym chciała mieć
rochrza, bardzo podoba mi się Twój ogródek! Jest taki, jaki ja bym chciała mieć