Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
tralaluszy ----> prawdopodobnie przelane, korzenie się duszą...Masz odpływ w doniczce? Ciężko jest utrzymać prawidłową wilgotność w małych doniczkach jak na twoim zdjęciu.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, doniczki mają solidne odpływy i podłoże zdąży przeschnąć do wieczora, kiedy rano podleję. Mam balkon od zachodu, i kiedy wracam wieczorem, często muszę jeszcze podlać, jeśli słońce mocno pali.
Pozdrawiam - BabajAGA
Spróbuj je podlać mocniejszą dawką biohumusa do roślin rabatowych i przykryć ziemię keramzytem lub korą, niestety przy małych doniczkach tak się dzieje 5l to optymalne minimum dla tego rodzaju papryk.
-
- 50p
- Od: 31 paź 2011, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie papryczki ruszyły Jedna Explosive Ember już jest niemal cała fioletowa. Za to coś poszło nie tak i rośnie mi jeden mutant :o Miała być Poupila, a to co rośnie... Zrobię później fote to zobaczycie
Kiedy zerwać EE? Jak będzie cała fioletowa?
Kiedy zerwać EE? Jak będzie cała fioletowa?
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Do czego wykorzystujecie te wściekle ostre papryczki?
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do sałatek,sosów, na kanapki,do sera białego-ogólnie do jedzenia.Na poprzedniej stronie podałem przepis na domowe tabasco.Trzeba jednak dużo ćwiczyć aby zajadać się takimi papryczkami .Zawarta w papryczkach kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin podobnie jak czekolada i seks.Wystarczy wypić czekoladę z chili przed seksem i już jest tak modne obecnie 3D.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja w następnym roku chciałbym spróbować z papryczkami. Czy moglibyście polecić mi jakąś odmianę bo jak na razie to jestem w ich rozpoznawaniu czy nawet w ich wyglądzie zielony jak szczypiorek na wiosne Ze szczegółów to interesuje mnie odmiana do doniczki o efektownym wyglądzie. Chce zagiąć brata który w tym roku zaczął z papryką
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jako dodatek do sosów, lecza.. jako suszona ozdoba W tym roku chce spróbować zrobić z nimi wódeczkę Ciekawa jestem kto się na to połasi Moja Black Hungarian po osiągnięciu koloru czerwonego już nie jest piekielnie ostra, a przyjemnie grzejąca
Może pokażę co mam ciekawego w tym roku ? Z tych co mi się zgadzają ) (ślimaki w tym roku robią prawdziwe spustoszenie w paprykach)
To Cayenna Long Slim
Golden Cayenna
Yamaican Hot Yellow
Serrano (już mi się czerwienią, są strasznie "grube" w dotyku
Piri - Piri
Red Cherry Large (barwią się już na czerwono)
Peperoni Picante
Peperoni Ludka
Black Hungarian
Z ciekawych "innych" bez dobrej odmiany mam take krzaczki:)
1. miało być coś w stylu czerwone piri-piri ale.. jest śliczne! I silnie ostre!
2. Ten miał być fioletowy coś jak Filius Blue, ale to chyba nie to. Gdzieś już widziałam zdjęcie na forum, i było chyba coś takiego pod nazwą Marbles. Mógł by mi ktoś z tym pomóc? Bo krzaczek ładny, ostry, ale nazwy nie mam
Może pokażę co mam ciekawego w tym roku ? Z tych co mi się zgadzają ) (ślimaki w tym roku robią prawdziwe spustoszenie w paprykach)
To Cayenna Long Slim
Golden Cayenna
Yamaican Hot Yellow
Serrano (już mi się czerwienią, są strasznie "grube" w dotyku
Piri - Piri
Red Cherry Large (barwią się już na czerwono)
Peperoni Picante
Peperoni Ludka
Black Hungarian
Z ciekawych "innych" bez dobrej odmiany mam take krzaczki:)
1. miało być coś w stylu czerwone piri-piri ale.. jest śliczne! I silnie ostre!
2. Ten miał być fioletowy coś jak Filius Blue, ale to chyba nie to. Gdzieś już widziałam zdjęcie na forum, i było chyba coś takiego pod nazwą Marbles. Mógł by mi ktoś z tym pomóc? Bo krzaczek ładny, ostry, ale nazwy nie mam
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Oooo dobry patent z tym drylownikiem ! Nie wpadłam na to i męczyłam się nożykiem
Co do wykorzystania chili - ja większość suszę , część wędzę i mielę - później jest dodatkiem do zup,sosów i chili con carne.
Wszelkie okrągłe typu peperoncino picante- najlepsze są faszerowane
Co do wykorzystania chili - ja większość suszę , część wędzę i mielę - później jest dodatkiem do zup,sosów i chili con carne.
Wszelkie okrągłe typu peperoncino picante- najlepsze są faszerowane
Spróbowałem i polecam - suszone papryczki + suszone pomidory w proporcji 50/50.SandraABC pisze:ja większość suszę
Razem zmielone.
Można zrobić z tego mix'u pastę, rozcierając z oliwą, do uzyskania właściwej konsystencji.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
ja podsuszam pomidory i zalewam oliwą Mam 2 w 1 bo później oliwa jest idealna jako dodatek do mięsa lub smażenia warzyw
Do oliwy z oliwek aktualnie też dodałam 1 papryczkę ( yellow cayenne ) i jedną wędzoną ( w stylu cyklona) , do tego odrobina tymianku i po pewnym czasie mamy dodatek do wszystkiego (najlepiej do sałatki pomidor+mozarella i bazylia)
Do oliwy z oliwek aktualnie też dodałam 1 papryczkę ( yellow cayenne ) i jedną wędzoną ( w stylu cyklona) , do tego odrobina tymianku i po pewnym czasie mamy dodatek do wszystkiego (najlepiej do sałatki pomidor+mozarella i bazylia)
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46