Bób cz.2
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.2
Przemku1136 dziękuję za odpowiedź. Korzystając z nawiązanego dialogu ;) Czy bób powinnam lepiej odżywić, czy po prostu wsiać więcej? Mój ma na prawdę mało strąków. Wychodzi po 3-4 na roślinkę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
MENA515 Przyczyn może być wiele ale chyba najprościej postarać się o jakąś plenniejszą odmianę.
rafikius W tym roku bób zaczął później wegetację. Myślę, że najprawdopodobniej pod koniec wegetacji miał za mało wilgoci.
Na zdjęciach: rozsada Luz de Otono,plonowanie bobu z sadzonek (ścięte pędy z wybujałej rozsady ukorzenione w słoiku z wodą), brodawki korzeniowe
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
a ja dzisiaj miałem pierwsze zbiory. właśnie siedzę w kuchni i gotuje sobie bób na kolację. odmiana windsor.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odnośnie poprzednich postów myślę, że należy bób w okresie wegetacji wspomagać nawozami dolistnymi (odżywkami).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki. Tak obstawiałem. Po póżnym wysadzeniu do gruntu było dużo deszczu, i rodzice się przyzwyczaili, i później nie podlewali wystarczająco często.przemek1136 pisze: rafikius W tym roku bób zaczął później wegetację. Myślę, że najprawdopodobniej pod koniec wegetacji miał za mało wilgoci.
To ja czekam na ciągły update i uwagi, obserwacje co do uprawy tego gatunku.przemek1136 pisze:
Na zdjęciach: rozsada Luz de Otono,plonowanie bobu z sadzonek (ścięte pędy z wybujałej rozsady ukorzenione w słoiku z wodą), brodawki korzeniowe
TFS
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
dzisiaj zebrałem ostatni rzut bobu windsor.
Czy możecie mi doradzić jak skutecznie zamrozić bób by wytrzymał do świąt i przy tym dobrze wyglądał i smakował?
Szukałem w internecie i ludzie nie są zgodni czy mrozić surowy, ugotowany, zblanszowany itp.
Jakie wy macie doświadczenia?
Czy możecie mi doradzić jak skutecznie zamrozić bób by wytrzymał do świąt i przy tym dobrze wyglądał i smakował?
Szukałem w internecie i ludzie nie są zgodni czy mrozić surowy, ugotowany, zblanszowany itp.
Jakie wy macie doświadczenia?
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Zblanszować, ostudzić w zimnej wodzie, rozłożyć pojedynczo na blaszce, zamrozić, przesypac do woreczka i zimą zajadać
Smakuje jak świeży
Smakuje jak świeży
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- laura_sara3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2013, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam bób czerwony nie pamiętam jednak nazwy, dziękuję za informację właśnie też zblanszuję i do zamrażarki.Mniam.
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Nazywa się Karmazynlaura_sara3 pisze:Mam bób czerwony nie pamiętam jednak nazwy
jestem w trakcie zbiorów bobu sianego 2 lipca, wydajność nie powala, ale cena jest bardzo dobra - 16zł/kg.
Witam
Mam do Was pytanie...
Czy wysiewacie nawozy jesienią pod bób,czy dopiero na wiosnę,przed sadzeniem?
Mam na myśli rozsadę jak i bezpośrednie sadzenie do gruntu.
Pozdrawiam
Artur:)
Mam do Was pytanie...
Czy wysiewacie nawozy jesienią pod bób,czy dopiero na wiosnę,przed sadzeniem?
Mam na myśli rozsadę jak i bezpośrednie sadzenie do gruntu.
Pozdrawiam
Artur:)
No i jak tam zbiór jesienny, jaką odmianę wysiałeś ?tenpolski pisze:jestem w trakcie zbiorów bobu sianego 2 lipca, wydajność nie powala, ale cena jest bardzo dobra - 16zł/kg.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Luz de Otono w 2012r nie plonował rewelacyjnie ale zawiązał strąki, natomiast siany pod koniec lipca 2013r nie zdążył dojrzeć. Myślę, że wysiewy sierpniowe czy nawet pod koniec lipca to w polskich warunkach dla tej odmiany zbyt późny termin. Na sezon 2014 spróbuję z całkiem nową odmianą-Monica. Problem jak zwykle w tym, że jest dostępna jak na razie tylko w 5kg opakowaniach. Być może będzie gdzieś w opakowaniach po 1kg.