wino z ryżu

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
majkel2203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 31 lip 2013, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wino z ryżu

Post »

Witam wszystkich serdecznie :wit

Otóż zrobiłem 1,5 miesiąca temu wino z ryżu w balonie 5 litrowym,
proporcje dałem takie:
4 litry wody
80 dkg ryżu
10 dkg rodzynek
szczypte cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego
drożdze winne do win białych tokay
no i 2 kg cukru
wino zlałem po miesiącu jak już tak mocno nie fermentowało i tak sobie lezy i pracuje bardzo powoli,oczywiście musiałem troszke spróbować bo to moje pierwsze takie winko i ciekawość była silniejsza ode mnie.Okazało się że jest bardzo słodkie aż za bardzo i tu powstaje główne pytanie,czy winko dalej powoli pracując zbije ten cukier?czy takie już bedzie w smaku?Dolewać do niego wody to chyba nie dopuszczalne.Proszę o jakąś porade


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Posty: 4804
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: wino z ryżu

Post »

Z czasem trąci na słodkości a nabierze mocy prawnej :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
myszaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 22 sie 2013, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Sieradz

Re: wino z ryżu

Post »

To się chyba nazywa sake :P robiłam kiedyś takie wino, ale dodałam do tego rodzynki i bluecuracao, smak był wysmienity! Jednak wino musi poleżeć sporo czasu.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Posty: 220
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: wino z ryżu

Post »

Jeśli winko pracuje, to znaczy że przerabia cukier :lol:
Po ustaniu fermentacji zlej znad osadu, poczekaj z pół roku i już możesz przelać do butelek ;:306
Pozdrawiam ED.
spoon
50p
50p
Posty: 52
Od: 2 lut 2013, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kutno

Re: wino z ryżu

Post »

Dałeś zdecydowanie za dużo cukru. Jeśli burzliwa fermentacja się już skończyła, to wiele cukru już nie przerobi, zostanie Ci taki ulepek :) Możesz nastawić drugie na wytrawne i zmieszać obydwa.
majkel2203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 31 lip 2013, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: wino z ryżu

Post »

Dziękuje za odpowiedzi
Spoon-Nastawiłem drugie winko,miesiąc temu,te same proporcje i może z 1,20kg teraz cukru.Już bardzo powoli pracowało wiec wyrzuciłem ryż i reszte.Zobacze jak bedzie mało słodkie to pomieszam:):) Dziękuje za porady i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1108
Od: 10 gru 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: wino z ryżu

Post »

Czy ktoś robił restart wina ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: wino z ryżu

Post »

Owszem ,bywało.Rozumiem że fermentacja ustała ,czy znasz powody?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Posty: 4804
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: wino z ryżu

Post »

U mnie najczęsciej zanik fermentacji następował w przypadku spadku temperatury. Przenosiłem do cieplejszego pomieszczenia i fermentacja rusza bez żadnego problemu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: wino z ryżu

Post »

Znajomy robi ryżowe i jest super natomiast jego gronowe jak dla mnie nie jest nawet "wąchalne" o piciu nie wspominając.Wino ryżowe dobrze sprawdza się w formie wermuta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”