Epiphyllum i jego hybrydy cz.1
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.
Czy ja wiem... nigdy nie zastanawiałem się nad alternatywnym zapylaczem dla Epiphyllum. Może spróbuj z jakimś echinopsisem
Ja też nie.Artur89 pisze:nie zastanawiałem się nad alternatywnym zapylaczem dla Epiphyllum.
Ale pączki e. oxypetalum już centymetrowe i pilnie potrzebuję pyłku epiphyllum
Może być z czerwonego, pomarańczowego, różowego epiphyllum.
BOŻENA
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja swojego (jeśli nie zrzuci pąka) będe zapylał pyłkiem hybrydy Echinopsis, jako, że nie posiadam innego Epi Sięgając pamięcią, ktoś na forum pylił Epi pyłkiem echinopsisa tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto i jak zakończyło się owe pylenie.
Owoce na Epi. Trochę mniejsze od pudełka zapałek, ale powolutku rosną sobie i pęcznieją.
Niesamowicie wysysają soki z roślinki, po 2 owoce na Crenatum i tym nieznanym.
Ciekawe jakie będą kolorki hybryd
BOŻENA
- Krysia39
- 200p
- Od: 10 wrz 2012, o 22:23
Piękne są Ale w tle widzę dużą kolekcje
Pozdrawiam Krysia
Pozdrawiam Krysia
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaka jest różnica między epiphyllum a epiphyte? Tak jakoś mnie dzisiaj naszło, na rozkminę czy to jedno i to samo.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Epiphyllum to rodzaj kaktusów, a "epiphyte" to po angielsku "epifit"
- marlenka
- 500p
Ale rozumiem, że to jedno i to samo? Bo nie wiem czy mogę zamiennie nazywać swoją roślinę Epifit i Epiphyllum.Fraszka_1 pisze:Epiphyllum to rodzaj kaktusów, a "epiphyte" to po angielsku "epifit"
No tak nie do końca.marlenka pisze:Bo nie wiem czy mogę zamiennie nazywać swoją roślinę Epifit i Epiphyllum.
Jeżeli użyjesz samej nazwy EPIFIT, to nie wiadomo o jaki epifit chodzi, ponieważ jest ich mnóstwo
a każdy jakąś posiada nazwę, no i tym bardziej że przecież każda odmiana epifitu jest inna w kształcie i pokroju itp.
Jeżeli powiesz lub napiszesz EPIPHYLLUM to wiadomo co to za epifit.
BOŻENA
- marlenka
- 500p
Trochę to zakręcone ale chyba zrozumiałam. Ja dostałam listek od jednej z użytkowniczek forum i na karteczce miałam napisane:
Epiphylum Hybridum
Więc będę się tej nazwy trzymać
Zgaduję, że to jak z Gruboszami. Jest to nazwa ogólna, przyjęta w Polsce ale można mieć już Crassula Ovata lub Crassula Hobbit - oba są Gruboszami o ile się nie mylę w nazewnictwie. O to chodzi?
Epiphylum Hybridum
Więc będę się tej nazwy trzymać
Zgaduję, że to jak z Gruboszami. Jest to nazwa ogólna, przyjęta w Polsce ale można mieć już Crassula Ovata lub Crassula Hobbit - oba są Gruboszami o ile się nie mylę w nazewnictwie. O to chodzi?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Epifit to generalnie nazwa typu roślinki, coś jak u zwierząt np. drapieżnik. Epifit to inaczej roślina, która rośnie na konarach drzewa. Zatem epifitem jest również nadrzewny storczyk lub jakaś blisko spokrewniona z ananasem bromelia.
W przypadku kaktusów jest spora grupa rodzajów epifitycznych, są to choćby rodzaje Rhipsalis, Epiphyllum, Schlumbergera, Lepismium, Hatiora, Pfeiffera i pewnie jeszcze sporo innych.
Gatunek rośliny (oraz zwierzęcia) zawsze określa się za pomocą nazwy rodzajowej i gatunkowej, np. Epiphyllum oxypetalum. U nas jest to Homo sapiens. W przypadku nazwy Epiphytlum hybrdum człon "hybridum" nie jest nazwą gatunkową a jedynie informacją, iż mamy do czynienia z mieszańcem (hybrydą) międzygatunkową rodzaju Epiphyllum. Mieszańce warto dodatkowo zaznaczać znakiem "X", wtedy mamy pewność iż nie jest to czysty gatunek.
Crassula ovata to poprawna nazwa roślinki (rodzaj + gatunek). Hobbit to forma tego gatunku o liściach w innym kształcie nie zasługująca na miano niezależnego gatunku i poprawnie powinna być oznaczona jako Crassula ovata cv. 'Hobbit' - cv. oznacza tu kultywar, czyli formę ogrodniczą, wyhodowaną przez człowieka.
W przypadku kaktusów jest spora grupa rodzajów epifitycznych, są to choćby rodzaje Rhipsalis, Epiphyllum, Schlumbergera, Lepismium, Hatiora, Pfeiffera i pewnie jeszcze sporo innych.
Gatunek rośliny (oraz zwierzęcia) zawsze określa się za pomocą nazwy rodzajowej i gatunkowej, np. Epiphyllum oxypetalum. U nas jest to Homo sapiens. W przypadku nazwy Epiphytlum hybrdum człon "hybridum" nie jest nazwą gatunkową a jedynie informacją, iż mamy do czynienia z mieszańcem (hybrydą) międzygatunkową rodzaju Epiphyllum. Mieszańce warto dodatkowo zaznaczać znakiem "X", wtedy mamy pewność iż nie jest to czysty gatunek.
Crassula ovata to poprawna nazwa roślinki (rodzaj + gatunek). Hobbit to forma tego gatunku o liściach w innym kształcie nie zasługująca na miano niezależnego gatunku i poprawnie powinna być oznaczona jako Crassula ovata cv. 'Hobbit' - cv. oznacza tu kultywar, czyli formę ogrodniczą, wyhodowaną przez człowieka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- marlenka
- 500p
O jeny, dziękuję! Jestem pod wrażeniem wiedzy i załamałam się jak ja słabo wiem ile rzeczy w tej kwestii mieszam.