Gumoza brzoskwini

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ppawel5
50p
50p
Od: 23 lip 2007, o 13:50

Gumoza brzoskwini

Post »

Pozdrawiam po długiej nieobecności.
Moja 4-letnia brzoskwinia w tym roku na wiosną lekko gumowała, kilka gałązek zaschło lecz na pozostałych po raz pierwszy wydała dużo (kilkanaście kg.) dużych i smakowitych owoców. Nawet jedna gałąź pod wpływem silnego wiatru i obfitej ilości owoców złamała się. Dlatego pragnę ją zachować.Jak ją ewentualnie wyleczyć? O wiosennej kędzierzawości nie wspomnę. Często czytam że takie drzewka należy wyciąć lecz naprawdę jest mi szkoda to uczynić. Co ewentualnie zrobić
Tylko nic nie robiący nie popełniają błędów
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: gumoza brzoskwini

Post »

Nie znam się na chorobach sadowniczych ale zauważyłam, że do rozprzestrzeniającej się kędzierzawości liści przyczyniają się mrówki łażąć po całym drzewku. Po zimie od razu naklejam paski lepowe przeciw owadom. Ja przez ileś lat pryskałam preparatami po zbiorze owoców i przed wschodem liści a potem kwiatów preparatem dostępnym do tego celu w sklepach ogrodniczych. Obrywałam sukcesywnie chore liście i wycinałam gałązki z objawami chorobowymi. Pryskałam profilaktycznie EMami. Muszę stwierdzić ,że już sporadycznie w następnych latach pokazywał się jakiś chory liść tym bardziej ,że w sąsiedztwie nie mam podobnych drzewek.

Mam nadzieję ,że uleczysz swoją brzoskwinkę :D Teraz po zbiorze owoców dobrze spryskaj odpowiednim preparatem a jesienią wszystkie liście wygrab i spal.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gumoza brzoskwini

Post »

Oczyścić dobrze ranę czystym nożem.Zasmarować farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu.
Ręki co prawda nie dam. bo może mi się przydać :lol: ,ale jak mnie pamięć nie myli to pomaga w gojeniu się ran na brzoskwini wbijanie gwożdzików miedzianych /w razie niedostępności wykonać z drutu .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ppawel5
50p
50p

Post »

Dziękuję za porady. Brzoskwinie zebrałem, suche gałęzie wyciąłem a wszystkie "rany" zasmarowałem emulsją z miedzianem. No z tym wbijaniem miedzianych gwoździ......A nie można by co niektóre gałęzie poowijać miedzianym drutem? Zamierzam jeszcze gdy zgubi wszystkie liście mocno spryskać miedzianem a na wiosnę przed otwarciem, pąków spryskać syllitem lub topsinem. Może pomoże....
I jeszcze jedno pytanie. Czy można już teraz przesadzić hortensję? Krzaczek ładny, liście zdrowe lecz ani jednego kwiatka :(
pozdrawiam
PPaweł

-- So 31 sie 2013 17:46 --

aha. Zapomniałem. Jolek, co to są te "EMami" ? Nie kumam.
Pozdr.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ppawel5 tu masz cały temat, :wit przyjemnej lektury http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... zmy#p88252

Jeśli chodzi o hortensję to musisz uwzględnić temp. otoczenia i wilgotność. Najlepiej w deszczowy dzień lub pochmurny.
Są różne hortensje; jedne kwitną na pędach tegorocznych a inne na nowych pędach z zeszłego roku.
ppawel5
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję za informację. :) A lektura na temat EM obszerna. Za poznam się z nią ;:204 , oswoję z zagadnieniem zupełnie dla mnie obcym, a potem "do dzieła".
O wynikach działań nie omieszkam powiadomić (lub znów o coś zapytać )
PPaweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”