Moje kwiaty w hydroponice cz.2
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2
Tylko, że to jest hortensja
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście że Hortensja.Przed chwila rozmawiałam z koleżanką o fuksji i stąd ten błąd
-
- 50p
- Od: 1 paź 2010, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No masz rację. Przecież moge reszte sadzonek do innych doniczek i bedzie więcej. Nie pomyślałam ze mogly by miec za ciasna hihii Dzięki. Jak zawsze twoje rady sa bardzo cenne i trafne hihi pozdrowionka p.s. jak cos mi wyjdzie z awokado to sie podziele zdjeciami
-
- 50p
Witaj Tereso mam aloes w hydroponice i bardzo ladnie mi rosnie a nawet za dobrze bo pelno nowych pedow ma i boje sie ze za malo miejsca beda miec kiedy podrosna. Jak myslisz robic cos z tym? Jeszcze chcialabym sie zapytac czy moze wiesz albo domyslasz sie jaka moze byc przyczyna tych brazowych plan ktore maja w sumie tylko mlode pedy :/ moze od zraszania na sloncu? Gdzies przeczytalam ze miedzy liscmi aloesu nie moze dostac sie woda ale nie bylo napisane dlaczego :-/ Moze ktos ma rowniez aloesa? pozdrawiam xD
Teresko bardzo Cie prosze zobacz tu ,moze Ty bedziesz wiedziala co sie dzieje?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=68982
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=68982
- Teresa600
kaskasz zobaczyłam i odpisałam.
LaCucarachita aloes jest piękny i jest to dowód że kaktusowate też mogą być w hydro.
Jeżeli chodzi o plamy to chyba sama doszłaś do tego co jest przyczyną.Żadnej rośliny nie wolno zraszać na słońcu bo doprowadza to do zagotowania kropelek wody a efekty sama widziśz jakie są.Pytanie czy aloesa w ogóle należy spryskiwać.
Spróbuj też ograniczyć podlewanie do minimum.Doprowadż do całkowitego wyschnięcia wody i dopiero podlewaj.
Aloes jest sukulentem bardzo wytrzymałym na brak wody więc wilgotny keramzyt wystarczy mu do następnego podlewania.
LaCucarachita aloes jest piękny i jest to dowód że kaktusowate też mogą być w hydro.
Jeżeli chodzi o plamy to chyba sama doszłaś do tego co jest przyczyną.Żadnej rośliny nie wolno zraszać na słońcu bo doprowadza to do zagotowania kropelek wody a efekty sama widziśz jakie są.Pytanie czy aloesa w ogóle należy spryskiwać.
Spróbuj też ograniczyć podlewanie do minimum.Doprowadż do całkowitego wyschnięcia wody i dopiero podlewaj.
Aloes jest sukulentem bardzo wytrzymałym na brak wody więc wilgotny keramzyt wystarczy mu do następnego podlewania.
Ok,dziekuje:)
I teraz pytanko odnosnie mojego fiolka,czy wszystko ok? Listki mateczne sa prawie wyschniete i tak wygladaja,czy tak ma byc?
I teraz pytanko odnosnie mojego fiolka,czy wszystko ok? Listki mateczne sa prawie wyschniete i tak wygladaja,czy tak ma byc?
- Teresa600
kaskasz... nie jest ok.Z mojego doświadczenia wiem że listek" matka" pozostawał niezmieniony dosyć długo ok pół roku.Z jednego listka wyrastało zawsze kilka sadzonek .Raz zdarzyło mi się że z jednego listka wyrosło aż 7 sadzonek , które odłączałam od matecznego listka w momencie rozsadzania.Wówczas usuwałam zdrowy listek mateczny.
Czy Twój fiołek był już rozdzielany? Jeżeli tak ,to zrobiłaś to za wcześnie bo sadzonki są jeszcze maleńkie.Ponieważ listek mateczny usycha,usuń go delikatnie ,może uratujesz młodziaki.
Moja skromna rada nie wsadzaj do jednej doniczki dwóch sadzonek bo szybko będą miały za ciasno.
Na naszym forum jest profesjonalne pogotowie fiołkowe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=50233
Czy Twój fiołek był już rozdzielany? Jeżeli tak ,to zrobiłaś to za wcześnie bo sadzonki są jeszcze maleńkie.Ponieważ listek mateczny usycha,usuń go delikatnie ,może uratujesz młodziaki.
Moja skromna rada nie wsadzaj do jednej doniczki dwóch sadzonek bo szybko będą miały za ciasno.
Na naszym forum jest profesjonalne pogotowie fiołkowe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=50233
Moj fiolek nie byl rozdzielany,listki ukorzenialam w wodzie,a pozniej wsadzilam do hydroponiki,w doniczce sa 2 listki "mateczne"
Teresko jeszcze bardzo prosze o jedna rade. Na urodzinki dostalam kwiatucha ,pisalo ze to juka,ale cos mi sie nie wydaje zeby to juka byla. Ale pytanko moje jest takie czy wsadzac ja do hydroponiki czy lepiej dosypac ziemi i tak zostawic? Ma bardzo rozwiniete pozawijane korzenie i nie wiem czy dam rade oczyscic je dobrze z ziemi:( jakie jest twoje zdanie?
Teresko jeszcze bardzo prosze o jedna rade. Na urodzinki dostalam kwiatucha ,pisalo ze to juka,ale cos mi sie nie wydaje zeby to juka byla. Ale pytanko moje jest takie czy wsadzac ja do hydroponiki czy lepiej dosypac ziemi i tak zostawic? Ma bardzo rozwiniete pozawijane korzenie i nie wiem czy dam rade oczyscic je dobrze z ziemi:( jakie jest twoje zdanie?
- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Czyżby to dracena ?
Ale przenosiny tego systemu korzeniowego do hydro to bardzo żmudny proces. Lepiej pobrać sadzonkę i ukorzenić, a to co zostanie niech rośnie dalej.
Ale przenosiny tego systemu korzeniowego do hydro to bardzo żmudny proces. Lepiej pobrać sadzonkę i ukorzenić, a to co zostanie niech rośnie dalej.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Dziekuje Jacku tak tez myslalam,dosypie jej ziemi i posadze w wiekszej doniczce:) mam nadzieje ze dojdzie do siebie,bo nie jest w zbyt dobrym stanie:(
- Teresa600
kaskasz...Jacek ma rację ale ja radziłam sobie z gorszym systemem korzeniowym paproci.Praca uciążliwa i długa , to prawda.Jednak dzięki temu mogę powiedzieć że jest to możliwe.Moczyłam bryłę korzeniową przez całą noc w wodzie, następnie delikatnie rozchyliłam widelcem korzenie i pod bieżącą wodą usunęłam tyle ziemi ile się dało i ponownie wsadziłam do wody na kilka godzin.Usunęłam pozostałą ziemię (najlepiej się oczyszcza pędzelkiem do nakładania farby na włosy).
Dracena ma mocne korzenie ,więc .....decyzja należy do Ciebie.
Dracena ma mocne korzenie ,więc .....decyzja należy do Ciebie.
-
- 50p
Dziękuję Tereso za odpowiedź. Pod moja nieobecność widocznie siostra spryskiwała go na słońcu, niestety. Szczerze mówiąc zapomnialam ze to sukulent hehehe to tym bardziej sie ciesze ze tak ladnie mi rosnie. Policzylam i ma az 13 nowych pedow. W ziemi u mojej przyszlej tescowej tak bujnie nie rosnie hihihi Tylko żeby za gęsto nie miały :P
kaskasz ja również dracene przenosiłam z ziemi do hydro i cos takiej samej wielkosci jak twoja i pieknie rosnie, bez zadnego problemu. Zgadzam sie z Teresą że najlepiej to robić z pędzelkiem do nakładania farby. Czasochłonne ale warto
kaskasz ja również dracene przenosiłam z ziemi do hydro i cos takiej samej wielkosci jak twoja i pieknie rosnie, bez zadnego problemu. Zgadzam sie z Teresą że najlepiej to robić z pędzelkiem do nakładania farby. Czasochłonne ale warto