Aksamitki,wysiew nasion
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2013, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy to są nasiona aksamitki?
Odkąd pamiętam i sieję od gruntu jest dobrze.
Pozdrawiam stokrotka
Lotto
Lotto
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitki - jakie odmiany w tym roku wysiewacie?
Jakie macie doświadczenia z mr.Majestic? Wczoraj wysiałam do doniczki bo nasion niewiele.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już prawie wszystko co miałem jest w gruncie. W ramach eksperymentów posiałem na działce w miejscach o różnym nasłonecznieniu, w ziemi piaszczystej, piaszczystej z ziemią ogrodową, piaszczystej z obornikiem oraz ogrodowej z obornikiem. Dokupiłem do kolekcji wzniesione - pomarańczowe Fantastic i pełne biało-kremowe W.Legutko zostawiając nieco nasion aby posiadać je również na balkonie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Zakupiłem trochę paczuszek aby mieć więcej odmian na przyszły rok
Ktoś wysiewał wcześniej odmianę nazwaną Karlik? Naprawdę dorastają do tylko 15 cm?
Ktoś wysiewał wcześniej odmianę nazwaną Karlik? Naprawdę dorastają do tylko 15 cm?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
Dziś po raz pierwszy zebrałam nasiona aksamitek, ale nie wiem jak mam te teraz przechowywać bardzo proszę o poradę... na razie wsypałam w pustą torebeczkę w której były wcześniej inne kupne nasiona.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej je wysyp na kartkę lub jakiegoś pojemniczka niech dobrze przeschną żeby Ci nie spleśniały.
Ponieważ nasion z aksamitek zbiera się więcej niż z innych kwiatków wkładam do dużej koperty,podpisz jeżeli znasz odmianę jak nie to napisz kolor i wysokość rośliny.
Ponieważ nasion z aksamitek zbiera się więcej niż z innych kwiatków wkładam do dużej koperty,podpisz jeżeli znasz odmianę jak nie to napisz kolor i wysokość rośliny.
Ja je przechowywałam w pudełku plastikowym Myślę,że nic im nie będzie jeśli masz je w tym opakowaniu po nasionkach. Ja kiedyś schowałam nasionka do woreczka foliowego niestety zgniły , prawdopodobnie były wilgotne, nie wysuszyłam ich
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
Bardzo wam dziękuję wysypałam do otwartego pojemniczka wyścielonego papierem. Starczy im tydzień na podeschnięcie?
Jak najbardziej
- laura_sara3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2013, o 13:15
Żadnych nasion, aksamitki też, nie można przechowywać w szczelnie[/b] zamkniętych,np. w plastikowym lub szklanym pojemniku, nawet jak są bardzo, bardzo suchutkie. Chyba ,że są w lnianym woreczku czy w papierowym opakowaniu.Sprawdziłam.Szczelnie zamknięte zawsze spleśnieją.
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
A właśnie laura_sara3 poruszyła bardzo isotną kwestię. To prawda. Ja swoje trzymałam co prawda w plastikowym pojemniku ale nie zamykałam go :-)I było ok .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Dobrze wysuszone nasiona aksamitek trzymam w słoiku z zakrętką w pokoju i własnie sprawdziłam - te co zostały z wiosennego siewu są piękne i nie pleśnieją. Sprawdzę wiosna czy będą kiełkować. Równocześnie posieję też nasiona uzyskane tej jesieni aby nie zostać bez tych pięknych kwiatów.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Też tak robiłam ,ale w tym roku nie zbieram nasion , ponieważ te aksamitki które mam w ogródku są z nasion z poprzedniego roku i są mizerne kwiaty. Będę musiała kupić nowe kwiaty. Ewentualnie nasiona ,ale jakoś nie widzę w sprzedaży