Storczyki (phalaenopsis ) Mary

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Mary

Post »

Witaj Weroniko. Fajnie, ze do nas dolaczylas. Storczyki na pewno naucza Cie cierpliwosci :D Mnie ucza caly czas ;:224
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Dufin pisze:To i ja się przywitam :wit jestem ciekawa jak będzie przebiegać u Ciebie reanimacja bo w podobny sposób ratuję jednego ;) Jakoś specjalnie mi na nim nie zależy bo to dość popularny fiolecik, ale traktuję to jako nowe doświadczenie, czegoś się przy takiej reanimacji nauczę na przyszłość (tfu, tfu!) :D a nowo zakupione storczyki to niespodzianki, czy wiesz jak będą kwitły?
Są to fiolety. Trzy sztuki są dwupędowe, reszta jednopędowe. :wink:
Ale tak naprawdę okaże się przy kwitnieniu ;:224

Co do reanimka to jakoś nie przyciagam wagi tez do niego.. jak mi zacznie się odradzac to super, będę sie cieszyłą. Gorzej jak nie. Będziemy wtedy kombinowac ;-)

Witaj Marto ;:196
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Witam sie i ja :wit
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Witaj Alicjo, cieszę się, że u mnie zagościłaś ;:168

Przyszły przed sekundą do mnie storczyki :wit Zabieram się za porządne oględziny. ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygląda, że kolekcja szybko ci się powiększa - super :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Oj będziesz miała sporo niespodzianek i uciechy gdy zechcą kwitnąć :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Weroniko! ;:196
No, no co raz to więcej w twoje łapki wpada roślinek :) Ja na razie zostaję przy jednej, choć może niebawem.. ;:224
Życzę Ci aby pięknie zakwitły twoje nowe roślinki, oraz byś miała jak najmniej trosk z ich strony. ;:198
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Wstępnie mogę powiedzieć, że storczyki, które przyszły do mnie ( 5 szt. ) wymagają lekkiej rekonwalescencji. :roll:
Niektóre mają poparzenia słoneczne, wszystkie zdecydowanie marny system korzeniowy, wydaje mi się, ze jeden z nich będzie wymagał reanimacji. Ale na razie poczekam, niech się troszku zaaklimatyzują do nowych warunków.
Kwiatów na dzień dobry nie chcę przelewać, ponieważ nie mam pojęcia w jakich warunkach były trzymane, czy miały za mokro czy za sucho. Nie jestem w stanie określić. :roll:
Nie wiem czy też dobrze zrobiłam, ale w dniu kiedy one przyszły do mnie.. zabrałam się za usuwanie korzeni, głównie suchych. ;:223

Prosze ocencie ich stan i doradzcie co teraz z nimi robić, czy nawozić, czy poczekać... nie chcę przesadzić. ;:224
Na zdjęciach są 3 z 5 storczyków. Trzymam je na keramzycie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek z
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Ja bym wszystkie od razy przesadziła do nowego, sprawdzonego podłoża i dobrze podlała, usunęła wszystkie martwe lub zgniłe korzenie i przetarła listki wodą z cytryną :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

No to tak zrobiłam :) Usunęłam korzonki "brzydkie", dostały podłoże ( kora + keramzyt ) i siedzą na keramzycie z dodatkiem wody. Jeszcze muszę tylko listki przetrzeć wodą z cytrynką i zrobić dziurki w doniczkach, tego nie zdarzyłam zrobić, byłam robić reportaż weselny No.. i pozostaje obserwacja. :)
Tylko nie wiem.. czy je nawozić czy też nie. Wstrzymać się ? ;:224
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może się wstrzymaj na razie z nawożeniem. Po przesadzeniu odstaw je by ranki im przyschły na 7 do 14 dni. Jeżeli chodzi o reanimację to niech dziewczyny radzą. Maja większe w tym doświadczenie, niż ja.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Darka89

Post »

Witaj! :wit

Mam nadzieję, że Twoje roślinki szybko odżyją i zakwitną ;:108

Jeżeli trzymasz je na keramzycie z wodą to koniecznie podstaw pod doniczki jakieś podstawki ;:108 mogą to być nawet zakrętki od słoików, ale ważne, żeby woda nie podsiąkała do podłoża. Ja swoje kwiatuchy nawożę 2x2. czyli 2 podlewania z nawozem, a 2 bez :wink:
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Darka89 pisze:Witaj! :wit

Mam nadzieję, że Twoje roślinki szybko odżyją i zakwitną ;:108

Jeżeli trzymasz je na keramzycie z wodą to koniecznie podstaw pod doniczki jakieś podstawki ;:108 mogą to być nawet zakrętki od słoików, ale ważne, żeby woda nie podsiąkała do podłoża. Ja swoje kwiatuchy nawożę 2x2. czyli 2 podlewania z nawozem, a 2 bez :wink:

A jakim nawozem nawozisz? :wink:
Z tymi podstawkami to nie wiedziałam, jaki człowiek jest głupi ;:224

Witaj Emilko ;:168 Dziękuję za rady, na pewno się przydadzą

Postaram sie zrobić jutro fotki pojedyńcze tej piątki... ale nie wiem czy chcecie te marniaki oglądać ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”