Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123
Agnieszko, Asiu - dziękuję za miłe słowa
Arturze, Mateuszu - dziękuję za dobre rady
No, ja już się wywakacjowałem, po powrocie znalazłem po jednym wełnowcu na 2 czy 3 kaktusach i stwierdziłem, że jeden Notocactus zamienił się w wydmuszkę. Ale tak to wszystko stoi jak stało, a nawet rośnie
Gymnocalycja się mnie posłuchały i zaczekały z kwitnieniem
Stan na dzisiaj:
Oprócz tego, (może już wspominałem) obudził się wysiew z połowy maja Jak na razie wykiełkowało 6 nasion z 84 Ale chyba owoce za wcześnie zebrałem i był to mój pierwszy wysiew, w którym pominąłem kilka zasad
No i korzystając z okazji, że kaktusy postawiłem przed wyjazdem na wszelki wypadek na parapecie, postanowiłem zrobić im zdjęcie. Jest to ok. 60% mojego mikroskopijnego zbiorku:
Z mojej strony to na razie tyle Teraz biorę się za dalsze robienie etykiet
Arturze, Mateuszu - dziękuję za dobre rady
No, ja już się wywakacjowałem, po powrocie znalazłem po jednym wełnowcu na 2 czy 3 kaktusach i stwierdziłem, że jeden Notocactus zamienił się w wydmuszkę. Ale tak to wszystko stoi jak stało, a nawet rośnie
Gymnocalycja się mnie posłuchały i zaczekały z kwitnieniem
Stan na dzisiaj:
Oprócz tego, (może już wspominałem) obudził się wysiew z połowy maja Jak na razie wykiełkowało 6 nasion z 84 Ale chyba owoce za wcześnie zebrałem i był to mój pierwszy wysiew, w którym pominąłem kilka zasad
No i korzystając z okazji, że kaktusy postawiłem przed wyjazdem na wszelki wypadek na parapecie, postanowiłem zrobić im zdjęcie. Jest to ok. 60% mojego mikroskopijnego zbiorku:
Z mojej strony to na razie tyle Teraz biorę się za dalsze robienie etykiet
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest pewne prawdopodobieństwo, że za jakiś czas niektóre z tych roślin przestaną być mikroskopijne, a zaczną być widoczne gołym, nawet półślepym okiemLiczi123 pisze:Jest to ok. 60% mojego mikroskopijnego zbiorku
Bardzo fajny zbiorek
Nie no, mi bardziej o to chodziło, że kolekcja jeszcze jest niewielkich rozmiarów (Choć już nie raz się przekonałem, że te mniejsze też mogą być piękne )
A tak na serio - więcej na parapecie nie zmieściłem (Pozostałe rosną w praktycznie samych doniczkach 7x7 i 9x9. Jeśli bym dostawił jeszcze jakąś, to bym musiał pozbawić innej dopływu światła)
Tak. Odmówiły powrotu do domu z plażyCzeresnia pisze:A pozostałe 40% gdzie? wczasuje?
A tak na serio - więcej na parapecie nie zmieściłem (Pozostałe rosną w praktycznie samych doniczkach 7x7 i 9x9. Jeśli bym dostawił jeszcze jakąś, to bym musiał pozbawić innej dopływu światła)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tak, wiemLiczi123 pisze:Nie no, mi bardziej o to chodziło, że kolekcja jeszcze jest niewielkich rozmiarów
Co nie zmienia faktu, że taka opuncja za chwilę będzie zajmowała znacznie więcej miejsca ;)
Nie żadne "mogą", tylko "SĄ"!!!Liczi123 pisze:(Choć już nie raz się przekonałem, że te mniejsze też mogą być piękne )
I czekamy na te pozostałe 40%
Witajcie po ciut dłuższej przerwie (nie miałem pojęcia, że to już miesiąc )
Najpierw nie miałem czego pokazywać, a potem nie miałem jak pokazać . Mam trochę nowości, ale najpierw muszę naładować baterie w aparacie i je obfocić. Więc dzisiaj będą archiwalne już kwitnienia.
Kwiaty w takim stanie utrzymywały się 12 dni ale nie chciały się bardziej rozwinąć
Na tych 3 zdjęciach jest pierwszy dzień rozkwitu, kwiat czerwony
A tu już dzień drugi, kwiat różowy
Kwiat utrzymał się z tydzień, z każdym dniem coraz bardziej bladł
I historyjka z Auchana:
Stoją sobie kaktusy i sukulenty, podchodzi kobieta z chyba wnuczką, bierze do ręki aloes i mówi do wnuczki:
-Patrz, jaki ładny kaktus!
A wnuczka bierze Eriocactus i mówi:
- Ten jest ładny
Babcia na to:
- O Boże!!! Odłóż to natychmiast bo ci igła (tak - igła) wejdzie i dostaniesz zakażenia i umrzesz!
Mi to poprawiło humor na cały dzień
Najpierw nie miałem czego pokazywać, a potem nie miałem jak pokazać . Mam trochę nowości, ale najpierw muszę naładować baterie w aparacie i je obfocić. Więc dzisiaj będą archiwalne już kwitnienia.
Kwiaty w takim stanie utrzymywały się 12 dni ale nie chciały się bardziej rozwinąć
Na tych 3 zdjęciach jest pierwszy dzień rozkwitu, kwiat czerwony
A tu już dzień drugi, kwiat różowy
Kwiat utrzymał się z tydzień, z każdym dniem coraz bardziej bladł
I historyjka z Auchana:
Stoją sobie kaktusy i sukulenty, podchodzi kobieta z chyba wnuczką, bierze do ręki aloes i mówi do wnuczki:
-Patrz, jaki ładny kaktus!
A wnuczka bierze Eriocactus i mówi:
- Ten jest ładny
Babcia na to:
- O Boże!!! Odłóż to natychmiast bo ci igła (tak - igła) wejdzie i dostaniesz zakażenia i umrzesz!
Mi to poprawiło humor na cały dzień
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No, a później dziecko ma schize przez ileś lat na punkcie kłujaczków
P. Mihanowiczowi pasują te płatki od spodniej strony
P. Mihanowiczowi pasują te płatki od spodniej strony
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Kwitnienia choć archiwalne to i tak piękne A tak w ogóle to witam bo chyba 1 raz się tutaj wpisuję ale zaglądałem już nie raz
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwiatki na gymlaczkach,miło na te kaktusiki popatrzeć
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Krzysztofie , zgadzam się (I z pierwszą częścią wypowiedzi i z drugą)
Przemku Witaj
Leszku Choć zbytnio nie przepadam za tym rodzajem, to jest jednak w nim kilka gatunków, które mi się strasznie podobają. Część ma niesamowite ciernie
No to pierwsza część nowości. Echinocereus'y
Echinocereus gentryi:
Echinocereus baileyi:
Echinocereus triglochidiatus SB300:
Echinocereus pectinatus:
Echinocereus parkeri sp. Dulces v. Nombres (Tak mam podpisany, to chyba była nazwa od jakiegoś miasta czy coś ) :
Przemku Witaj
Leszku Choć zbytnio nie przepadam za tym rodzajem, to jest jednak w nim kilka gatunków, które mi się strasznie podobają. Część ma niesamowite ciernie
No to pierwsza część nowości. Echinocereus'y
Echinocereus gentryi:
Echinocereus baileyi:
Echinocereus triglochidiatus SB300:
Echinocereus pectinatus:
Echinocereus parkeri sp. Dulces v. Nombres (Tak mam podpisany, to chyba była nazwa od jakiegoś miasta czy coś ) :
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Piękne nowości,zapowiada się ciekawie,będzie co oglądać na przyszły rok jak zakwitną
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładne roślinki z rodzaju który potrafi ślicznie zakwitnąć. I gatunki ciekawe. Super.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Bartek nowości
Jak zakwitną to będzie dopiero uciecha
Jak zakwitną to będzie dopiero uciecha