Duże drzewo do ogrodu
Witam szanownych forumowiczów,
Od czterech lat użytkuję mały ogródek ( 200m2 ). Posadziłem tuje wzdłuż ogrodzenia, aby się odgrodzić od sąsiadów i chodnika i mam jedną przepiękną sosnę czarną, która jest moim oczkiem w głowie ;-)
W tym sezonie chciałbym posadzić drzewko liściaste, a konkretnie takie, aby miało kwiaty i chętnie posadziłbym coś większego od razu, aby nie czekać latami aż urośnie ;-)
Bardzo podoba mi się bez fioletowy.
Proszę o opinie czy jest sens interesować się dużym drzewkiem ?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie oraz ewentualne inne propozycje roślin, które nie są wrażliwe na nasze warunki klimatyczne, glębę ;-)
Dziękuje i pozdrawiam
Od czterech lat użytkuję mały ogródek ( 200m2 ). Posadziłem tuje wzdłuż ogrodzenia, aby się odgrodzić od sąsiadów i chodnika i mam jedną przepiękną sosnę czarną, która jest moim oczkiem w głowie ;-)
W tym sezonie chciałbym posadzić drzewko liściaste, a konkretnie takie, aby miało kwiaty i chętnie posadziłbym coś większego od razu, aby nie czekać latami aż urośnie ;-)
Bardzo podoba mi się bez fioletowy.
Proszę o opinie czy jest sens interesować się dużym drzewkiem ?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie oraz ewentualne inne propozycje roślin, które nie są wrażliwe na nasze warunki klimatyczne, glębę ;-)
Dziękuje i pozdrawiam
Re: Jakie duże i szybkorosnące drzewko liściaste do małego ogród
Musisz wiedzieć, że wszystko co szybko rośnie, szybko też przerośnie i będzie problemem w małym ogrodzie.Niektórzy mówią 'będę ciąć', ale potem drzewko albo traci na urodzie, albo szkoda, albo my tracimy cierpliwość, zapał, a często siły i możliwości do cięcia.Pomijam juz fakt, że nie wszysto dobrze cięcie znosi, a jeśli nawet znosi to prowadzi do szybkiej degeneracji.Szybkość wzrostu zależy nie tylko od gatunku, ale głównie rodzaju gleby.Na glinach drzewa i krzewy wolniej rosną, bo korzeniom trudniej.
Sosna czarna jest już wystarczajaco dużym drzewem do tak małego ogrodu.Szeroko buduje koronę i szybko rośnie.Radzę posadzić jakieś krzewy, bo na wycięcie drzewa trzeba mieć pozwolenie jeśli okaże się 'niewypałem', albo zacznie przeszkadzać, niekoniecznie Tobie, ale sąsiadowi.
Sosna czarna jest już wystarczajaco dużym drzewem do tak małego ogrodu.Szeroko buduje koronę i szybko rośnie.Radzę posadzić jakieś krzewy, bo na wycięcie drzewa trzeba mieć pozwolenie jeśli okaże się 'niewypałem', albo zacznie przeszkadzać, niekoniecznie Tobie, ale sąsiadowi.
A może rajska jabłoń.... działka niewielka a te drzewka można ograniczać przez cięcie..... ozdobne o każdej porze roku
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id459.html
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id459.html
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
Wiąz górski pendula -polecam. Piękne ,ozdobne i w miarę małe drzewko( zależy oczywiście od wysokości szczepienia) lub wiąz holenderski wredei
- Emiks
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2013, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: drzewa liściaste - które szybko rosną
No właśnieleniawka pisze:
jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady - na pewno posłużą jeszcze nie jednej osobie
Witam i przepraszam, że od razu przejdę do sedna, ale mam sprawę niecierpiącą zwłoki a widzę, że są tu ogrodnicy i znawcy tematu.
Mam glebę gliniasto-podmokłą, mieszkam w okolicy stolicy. Potrzebuję posadzić drzewa liściaste szybko rosnące od strony wschodniej i wietrznej, zimą potrafi nieźle mrozić. Posadzić przy siatce max 0,5 m od niej. nie mogą być zbyt rozłożyste i o grubym pniu. Niedaleko domu. Pasuje mi olcha ale może jest coś bardziej ozdobnego? Będę wdzięczna za wszelkie porady.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Re: Drzewa liściaste - które szybko rosną
A co rośnie szybko, i nie za wysoko(max 10m) ? I mi nie wymarznie, co najważniejsze...
Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może śliwa wiśniowa "Pissardi "?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Klon jesionolistny np. Flamingo
Czeremcha amerykańska
Czeremcha amerykańska
Pozdrawiam Wojtek
Chcę posadzić rząd drzew długości 20 metrów, które mają jak najszybciej urosnąć. Niestety akurat to miejsce gdzie posadzimy drzewa, byłoby najbardziej odpowiednie jeśli chodzi o umiejscowienie przyszłego ogrodu warzywnego (po prostu reszta działki zagospodarowana jest/będzie na inne rzeczy).
Stąd moje pytanie: jakie drzewa będą szybko rosły, a jednocześnie w miarę oszczędzą ogródek warzywny? Chodzi głównie o to, żeby go nadmiernie nie wysuszały (z tego co wyczytałam brzozy mają dosyć rozłożysty i płytki system korzeniowy?). O słońce się nie martwię, bo akurat cień będzie padał w przeciwnym kierunku.
Ogródek warzywny miałby powstać w skrzyniach (myślę, że takich 20 cm wysokości).
Będę bardzo wdzięczna za rady w tym temacie
Stąd moje pytanie: jakie drzewa będą szybko rosły, a jednocześnie w miarę oszczędzą ogródek warzywny? Chodzi głównie o to, żeby go nadmiernie nie wysuszały (z tego co wyczytałam brzozy mają dosyć rozłożysty i płytki system korzeniowy?). O słońce się nie martwię, bo akurat cień będzie padał w przeciwnym kierunku.
Ogródek warzywny miałby powstać w skrzyniach (myślę, że takich 20 cm wysokości).
Będę bardzo wdzięczna za rady w tym temacie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2016, o 20:14
Polecam Populus symonii oraz Populus symonii Fastigiata, a także topolę junańską.
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Re: Jakie szybko rosnące, wysokie drzewa przy warzywniaku?
I dlatego nie polecam żadnych drzew. Pomyślcie raczej o wysokich krzewach, strzyżonym żywopłocie. Drzewa minimum 5m dalej, niż ogródek,a to i tak skąpo. Przy małej działce trudno o taki kompromis. Chyba że to jakieś karłowate owocowe, to 3m od ogródka mogłoby być. Moja brzoza Long Trunk wsadzona ubiegłej jesieni miała 1,3m długości korzenie! A wysokości może 80cm. Poszukajcie czegoś o palowych korzeniach. A może ogromne miskanty? Też szybko rosną, nie rozłażą się zbytnio.Niestety akurat to miejsce gdzie posadzimy drzewa, byłoby najbardziej odpowiednie jeśli chodzi o umiejscowienie przyszłego ogrodu warzywnego (po prostu reszta działki zagospodarowana jest/będzie na inne rzeczy).
Topola Simona jest ogromnym drzewem przecież. W dodatku z wierzbowatych, wodopijca.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
W sąsiedztwo warzywniaka nie radzę sadzić żadnych drzew (szybkorosnące z natury zabierają wodę), nawet żywopłot z krzewów formowanych z czasem robi się uciążliwy w pielęgnacji i zabiera wodę.Dla osłony warzywniaka np. przed wiatrem lepsze są ogrodzenia lamelowe plus jakie niewielkie pnącza dla urozmaicenia konstrukcji, bo przycina się je najczęściej raz w sezonie wiosną i jest łatwy wtedy dostęp, bo warzywniak pusty.
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Re: Duże drzewo do ogrodu
Zastanawiam się nad drzewem do ogrodu, a konkretnie nad tulipanowcem, katalpą czy platanem. Chce je posadzić niedaleko miejsca przewidzianego pod taras, aby zacienić go, gdyż taras jest od wystawy zachodniej i późną wiosną i latem jest w tym miejscu bardzo gorąco. Zapas miejsca mam, ale jest problem gdyż tylko od jednej strony mam sąsiada a tak teren odsłonięty, obok pola uprawne i często towarzyszą mi silne wiatry, itp. Zależy mi, aby drzewo szybko rosło i miało szeroką koronę (przyszłościowo). Chciałbym też, aby miało duże liście co by jesienią nie latać z grabkami co chwilę Mieszkam niedaleko Bydgoszczy, także zimy raczej łagodne. Które z powyższych byście polecili ( może jakieś inne). Będę wdzięczny za wszelkie info.