CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie ona uspokoiła, substrat jest raczej odpowiedni bo taka mieszanka jaką zrobiłam jest podobno w porządku, bo potwierdzenie dostałam na tym forum.
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Postaw roślinki w możliwie jasnym miejscu i poczekaj na wyschnięcie substratu. Korzenie nie muszą zagnić, jest duża szansa, że roślinki to z powodzeniem przeżyją. Jeśli jest to świeży substrat sporządzony na bazie kupionej mieszanki to są spore szanse, że jest tam dodatek środka przeciwgrzybowego, który w początkowej fazie dobrze zabezpieczy podłoże przed rozwojem patogenów.
Oczywiście można usunąć kamienie z powierzchni podłoża. To przyspieszy parowanie.
Minusem jest fakt, że roślinki zostały niedawno posadzone i mają słabo rozbudowany system korzeniowy. Ponieważ korzeni jest niewiele to też słabo one ciągną wodę z podłoża. Gdy całe podłoże jest dobrze przerośnięte korzeniami i nie są one uszkodzone to po podlaniu sama roślina szybko rozprawi się z wilgocią w ziemi. Natychmiast ją wypije wysuszając substrat.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Post »

Mam problem z opuncjami. Strasznie rosną w górę zamiast się rozkrzewiać. Słońca mają dużo , problem ciągnie się od kilku lat co roku muszę je od nowa ukorzeniać.
Dodaję zdjęcie.

Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli jest taki problem, to ja bym ucięła stożek wzrostu, wtedy może nie mieć wyjścia taki delikwent. Jak zajrzysz na mój wątek, na pierwszej stronie jest O.monacantha variegata, właśnie z uciętą "górą". Zaczęła się już rozkrzewiać na boki, choć trochę jej to zajęło. Jest to po trosze oszukiwanie natury, ale co zrobić, kiedy opuncje tak mają - czasem nawet czerwce nie pomogą ;:202
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli opuncje rosną w górę to znaczy, że mają słonka za mało. Cięcie nic tu nie zmieni. Trzeba dać im więcej światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2013, o 19:55

Post »

Witam. :wink: Od dwóch lat mam gymnocalycium baldianum. Bardzo chciałabym żeby zakwitło. Zimowałam je w piwnicy. Nie podlewałam przez całą zimę. Latem wystawiłam je na balkon. Chyba miało dobre warunki, bo zawiązało małego pąka. Bardzo się cieszyłam, jednak po kilku dniach pąk usechł a następnie opadł. Za jakiś czas sytuacja się powtórzyła. Nie wiem co powinnam zrobić aby pąki nie opadały a gymno zakwitło. Pomóżcie. :(
Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj - ja gymno za dużo nie mam, ale nie doczekałam się kwiatów nawet na wyrośniętych już pąkach - wszystko wina słoneczka, którego czasem bywa za mało. Kwiat, aby się rozwinął, potrzebuje ;:3 tak dość konkretnie. Nie wiemy, na jaki balkon go wystawiłaś (jaka ekspozycja), ile ma słońca w ciągu dnia - może ma go po prostu za mało. A podłoże ma jakie?
Spis moich wątków
FishHunter
100p
100p

Post »

Problem jest tylko z ta odmiana opuncji. Chyba po prostu sobie ja odpuszcze a szkoda bo przywiozlem ja aż z tunezji
Tomek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym nie odpuściła. Poza tym - ja mam taką jedną Opuntia leucotricha variegata. One są niejako "kolumnowe", jeśli można tak powiedzieć w stosunku do opuncji. I te obydwie moje ani myślą rosnąć na boki. Może niektórych opuncji to taki "urok" po prostu?
Spis moich wątków
FishHunter
100p
100p

Post »

Ale one wyginaja się pod własnym ciężarem i cała energię przeznaczają na najmłodsze przyrosty
Tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

joannatcz pisze:Witam. :wink: Od dwóch lat mam gymnocalycium baldianum. Bardzo chciałabym żeby zakwitło. Zimowałam je w piwnicy. Nie podlewałam przez całą zimę. Latem wystawiłam je na balkon. Chyba miało dobre warunki, bo zawiązało małego pąka. Bardzo się cieszyłam, jednak po kilku dniach pąk usechł a następnie opadł. Za jakiś czas sytuacja się powtórzyła. Nie wiem co powinnam zrobić aby pąki nie opadały a gymno zakwitło. Pomóżcie. :(
Obrazek
G.baldianum rośnie w ciepłych i wilgotniejszych rejonach. Twój balkon może być dla niego zbyt chłodny a powietrze zbyt suche. Może też podłoże jest zbyt ubogie w składniki pokarmowe. Gymnaki wolą bardziej szklarniowe niż górskie warunki uprawy. U mnie baldiana kwitną bez większych problemów przy średnicy pędu około 2,0-2,5cm, ale rosną w tunelu foliowym gdzie jest znacznie wyższa temperatura i bardziej wilgotne powietrze niż bezpośrednio na dworze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2013, o 19:55

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. A może mogłabym je czymś zakryć, bo nie mam warunków, by trzymać ich w takim tunelu.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Możesz spróbować. Musisz tylko uważać, bo jeśli będzie to niewielkie zakrycie to można łatwo roślinkę usmażyć. Niewielkie objętości szybko nagrzewają się na słonku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”