Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Beatko, przytnij tuż nad ziemią po zbiorach, jak już zerwiesz wszystkie malinki do końca
Pozdrawiam. Ania
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
bettysolo Dziękuję za pomoc.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dowiedziałem się , że po skończeniu owocowania ścinamy te pędy dwuletnie ale co z tegorocznymi ? Skrócic je do połowy czy jak ?
- rozmalinka
Tniemy przy ziemi . na wiosnę pojawią się zupełnie nowe pędy.
Pozdrawiam. Ania
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Skoro kwitną na drugorocznym pędzie i je obetniemy to będą owoce ?
Pozdrawiam Beata
- rozmalinka
Pozwolę sobie tutaj zacytować wypowiedź Ostatniej Szansy:
Maliny powtarzające owocowanie
1)Jeśli wytnie się wszystkie pędy malin przy ziemi jesienią/zimą/wiosną i wyrastają nowe pędy dające plon w połowie/końcu sierpnia to są to maliny powtarzające poprowadzone na zbiór późny.
2) Jeśli nie wytnie się pędów jesienią to w lipcu zaowocują drugi raz na tych samych pędach co jesienią ubiegłego roku tylko w dolnej części pędów - (górna usycha i warto ją ściąć) . Równocześnie z pozostawionymi pędami od ziemi wyrastają nowe pędy, które zaowocują jako późny zbiór itd. - mamy dwa zbiory w roku.
Maliny niepowtarzające owocowania - wiosną danego roku wyrastają nowe pędy, które nie wydadzą w danym roku owoców. Trzeba je przetrzymać przez zimę i w lipcu na nich będą owoce, po czym po zbiorze należy je wyciąć przy ziemi bo drugi raz te pędy nie zaowocują. Równocześnie z tymi pędami wyrosłymi w danym roku wyrastają od ziemi nowe pędy, które dopiero w następnym sezonie wydadzą owoce.
1)Jeśli wytnie się wszystkie pędy malin przy ziemi jesienią/zimą/wiosną i wyrastają nowe pędy dające plon w połowie/końcu sierpnia to są to maliny powtarzające poprowadzone na zbiór późny.
2) Jeśli nie wytnie się pędów jesienią to w lipcu zaowocują drugi raz na tych samych pędach co jesienią ubiegłego roku tylko w dolnej części pędów - (górna usycha i warto ją ściąć) . Równocześnie z pozostawionymi pędami od ziemi wyrastają nowe pędy, które zaowocują jako późny zbiór itd. - mamy dwa zbiory w roku.
Maliny niepowtarzające owocowania - wiosną danego roku wyrastają nowe pędy, które nie wydadzą w danym roku owoców. Trzeba je przetrzymać przez zimę i w lipcu na nich będą owoce, po czym po zbiorze należy je wyciąć przy ziemi bo drugi raz te pędy nie zaowocują. Równocześnie z tymi pędami wyrosłymi w danym roku wyrastają od ziemi nowe pędy, które dopiero w następnym sezonie wydadzą owoce.
Pozdrawiam. Ania
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ważne jest by znać odmianę lub obserwować swoje maliny jak i kiedy owocują.
Nie wszystkie tnie się tak samo.
Ja mam maliny owocujące od sierpnia do przymrozków ( Polana i Polka ) i te tnie się niziutko.
Sąsiadka ma jakieś maliny, których przez dwa lata nie cięła i owocowały słabo, teraz tnie nisko( podejrzała u mnie ), też pewnie ma jakąś odmianę jesienną. Dodam uczciwie że sąsiadce maliny owocują lepiej niż moje...
Nie wszystkie tnie się tak samo.
Ja mam maliny owocujące od sierpnia do przymrozków ( Polana i Polka ) i te tnie się niziutko.
Sąsiadka ma jakieś maliny, których przez dwa lata nie cięła i owocowały słabo, teraz tnie nisko( podejrzała u mnie ), też pewnie ma jakąś odmianę jesienną. Dodam uczciwie że sąsiadce maliny owocują lepiej niż moje...
- rozmalinka
Comcia, mojemu sąsiadowi też lepiej owocują, ale to tylko dlatego, że ich nie zbiera przez co wydaje się , że ma ich więcej
Pozdrawiam. Ania
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
U moich rodziców sa raczej nie powtarzające. Jak będę u nich we wrzesniu wytnę wszystkie stare pędy. Czy nowe tegoroczne pedy nalezy skrócic np do 1 metra ? Czy lepiej pozostawić je tak jak sa ? Jak robicie u siebie ?>
- rozmalinka
Jeżeli nie są powtarzające, to te, które w tym roku owocowały możesz już wyciąć przy samej ziemi, a nowe zostaw, gdyż zaowocują w przyszłym roku w lipcu.
Pozdrawiam. Ania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
ja swoich odmiany nie znam.
Tne zimą albo wiosną, bo jesienią jeszcze nie zdołałam
Jak pousychają, jakaś spokojniejsza jestem że im krzywdy nie robię, a owocują mi długo
Ale!!
W tym roku postanowiłam zrobić eksperyment..
Zostawiłam na 1 malinie wiosną te gałęzie z zeszłego roku i nie wyciełam.. bo zauważyłam że łodygi były do połowy żywe-zielonkawe jak u róży.
Moje obserwacje.
Maliny owocują w tym samym czasie -nie zauważyłam jakiś super różnic..może tydzień..ale to żadna różnica.
Te nie obcięte zaczęły wypuszczać gałązki boczne -te obcięte wypuszczają z ziemi gałązki a stare usychają, po jakimś czasie można je normalnie wyjąć. Owoce są drobniejsze a sam krzak niższy ale czuprynka malin gęstrza jakby -nie zakręcilam?
Na pędach tegorocznych -maliny duże.
Wniosek taki że zależy mi bardziej na dużym owocu więc koniec z eksperymentami
Tne zimą albo wiosną, bo jesienią jeszcze nie zdołałam
Jak pousychają, jakaś spokojniejsza jestem że im krzywdy nie robię, a owocują mi długo
Ale!!
W tym roku postanowiłam zrobić eksperyment..
Zostawiłam na 1 malinie wiosną te gałęzie z zeszłego roku i nie wyciełam.. bo zauważyłam że łodygi były do połowy żywe-zielonkawe jak u róży.
Moje obserwacje.
Maliny owocują w tym samym czasie -nie zauważyłam jakiś super różnic..może tydzień..ale to żadna różnica.
Te nie obcięte zaczęły wypuszczać gałązki boczne -te obcięte wypuszczają z ziemi gałązki a stare usychają, po jakimś czasie można je normalnie wyjąć. Owoce są drobniejsze a sam krzak niższy ale czuprynka malin gęstrza jakby -nie zakręcilam?
Na pędach tegorocznych -maliny duże.
Wniosek taki że zależy mi bardziej na dużym owocu więc koniec z eksperymentami
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Dziękirozmalinka pisze:Pozwolę sobie tutaj zacytować wypowiedź Ostatniej Szansy:
Tutaj na forum ktoś mi podpowiedział że jak malina owocują na górze to są właśnie dwuletnie
Te które dały owoce w tym roku teraz są takie już brzydkie i prawie uschniete
Dlatego już je wycięłam
Te które nie owocowały ślicznie zielone
Czy dobrze robię ?
Pozdrawiam Beata