W ogrodzie Panny D.
- doroteczkaa
- 100p
- Od: 11 lip 2013, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W ogrodzie Panny D.
Witam po weekendzie Kochani
Nie bylo mnie w domku, posiedzialam troszke u mamy i przyjaciolki w dluzszych odwiedzinkach ale przynajmniej odetchnelam troszke od pracy i ogromnych klopotow ktore nabylam ostatnio z ktorymi nie radze sobie sama ...
aage --> masz racje Kochana, za kazdym razem jak wychodze z domku to mam juz nowy plan, nowa koncepcje itp... napisalas ze moj ogrod pieknieje, dziekuje .. jak czytam takie slowa to obrastam w pioreczka:)
ewamaj66--> dziekuje za odwiedzinki w mym ogrodku
koziorozec --> Dzięki za przybycie do mego ogrodu ... Mam wlasnie nadzieje ze w nastepnym roku wszystko bedzie wieksze, piekniejsze, bardziej dojrzale czekam na to ... milo czytac ze ktos robil ogrod w podobnej sytuacji do mojej, przynajmnej nie czuje sie sama ...
April --> z checia bym rzucila te faje, juz nosze sie z zamiarem dlugi czas, ale ostatnie wydarzenia nie daja mi szansy na to , ostatnie dni jestem jednym wielkim strzepkiem nerwow...
byna --> dziekuje za odwiedziny ... musze sobie radzic, jak ja nie zrobie czegos to nikt inny nie zrobi tego za mnie ... a potem jestem ogromnie dumna jak moge powiedziec ze zrobilam cos calkiem sama
gracha --> milo ze wpadlas do mnie...dziekuje ... a czy ja mloda? ...hmm powiem Ci ze czasem czuje sie stara jak nie wiem co, bo kilka lat mam straconych, kika pieknych lat mlodosci ...
aguniada --> dziekuje za odwiedziny Kochana i zapraszam czesciej ...
mm-complex --> dzeki ze wpadlas, zapraszam czesciej...na pewno z dnia na dzien bedze wiele zmian ....
lublinianka --> no pewnie Kochana ze dobrze zrobilas wpadajac do mnie zapraszam...kiedy tylko bedziesz miala ochote . Za chwilke lece do Ciebie pospacerowac:)
reniusia20 --> hej Dzięki ze wpadlas, a co do skaliaka...fakt,sama go zrobilam i jestem z niego choernie dumna ::) ale co chwilka dokladam ziemi bo jakos dziwnie opada, ale chyba tak musi byc ....
Anna55 --> witaj, milo ze mnie odwiedzilas:) Bardzo dobre wrazenie odnioslas, kiedy jest mi zle, ide na ogrod...biore sie za robote i jakos problemy odchodza na drugi plan...
slotys --> bardzo sie ciesze ze sie Tobie u mnie podoba ... zapraszam czesciej ...
terlica --> dziekuje za odwiedzny , a co do pnacza na murku, myslalam o tym i chyba tak wlasnie bedzie
izaziem --> dziekuje za odwiedzinki... a no troszke sily mam, jak sie zawezme to nie ma mocnych, ale potem cierpie kilka dni, lecz naprawde warto
Wczoraj dostalam od Przyjaciol maly prezencik troszke starych cegiel ktore im zostaly stawiali sobie scianke w pokoju i reszta miala isc do wywalenia, lecz mi sie przydadza:) a do czego ? ... jeszcze nie wiem, mysle nad tym wlasnie
Ostatnio wpadlam na pomysl by skalniak i wszystkie rabaty obkladac kamyczkami by nie wlazily chwasciory i wlasnie to czynie
Nie bylo mnie w domku, posiedzialam troszke u mamy i przyjaciolki w dluzszych odwiedzinkach ale przynajmniej odetchnelam troszke od pracy i ogromnych klopotow ktore nabylam ostatnio z ktorymi nie radze sobie sama ...
aage --> masz racje Kochana, za kazdym razem jak wychodze z domku to mam juz nowy plan, nowa koncepcje itp... napisalas ze moj ogrod pieknieje, dziekuje .. jak czytam takie slowa to obrastam w pioreczka:)
ewamaj66--> dziekuje za odwiedzinki w mym ogrodku
koziorozec --> Dzięki za przybycie do mego ogrodu ... Mam wlasnie nadzieje ze w nastepnym roku wszystko bedzie wieksze, piekniejsze, bardziej dojrzale czekam na to ... milo czytac ze ktos robil ogrod w podobnej sytuacji do mojej, przynajmnej nie czuje sie sama ...
April --> z checia bym rzucila te faje, juz nosze sie z zamiarem dlugi czas, ale ostatnie wydarzenia nie daja mi szansy na to , ostatnie dni jestem jednym wielkim strzepkiem nerwow...
byna --> dziekuje za odwiedziny ... musze sobie radzic, jak ja nie zrobie czegos to nikt inny nie zrobi tego za mnie ... a potem jestem ogromnie dumna jak moge powiedziec ze zrobilam cos calkiem sama
gracha --> milo ze wpadlas do mnie...dziekuje ... a czy ja mloda? ...hmm powiem Ci ze czasem czuje sie stara jak nie wiem co, bo kilka lat mam straconych, kika pieknych lat mlodosci ...
aguniada --> dziekuje za odwiedziny Kochana i zapraszam czesciej ...
mm-complex --> dzeki ze wpadlas, zapraszam czesciej...na pewno z dnia na dzien bedze wiele zmian ....
lublinianka --> no pewnie Kochana ze dobrze zrobilas wpadajac do mnie zapraszam...kiedy tylko bedziesz miala ochote . Za chwilke lece do Ciebie pospacerowac:)
reniusia20 --> hej Dzięki ze wpadlas, a co do skaliaka...fakt,sama go zrobilam i jestem z niego choernie dumna ::) ale co chwilka dokladam ziemi bo jakos dziwnie opada, ale chyba tak musi byc ....
Anna55 --> witaj, milo ze mnie odwiedzilas:) Bardzo dobre wrazenie odnioslas, kiedy jest mi zle, ide na ogrod...biore sie za robote i jakos problemy odchodza na drugi plan...
slotys --> bardzo sie ciesze ze sie Tobie u mnie podoba ... zapraszam czesciej ...
terlica --> dziekuje za odwiedzny , a co do pnacza na murku, myslalam o tym i chyba tak wlasnie bedzie
izaziem --> dziekuje za odwiedzinki... a no troszke sily mam, jak sie zawezme to nie ma mocnych, ale potem cierpie kilka dni, lecz naprawde warto
Wczoraj dostalam od Przyjaciol maly prezencik troszke starych cegiel ktore im zostaly stawiali sobie scianke w pokoju i reszta miala isc do wywalenia, lecz mi sie przydadza:) a do czego ? ... jeszcze nie wiem, mysle nad tym wlasnie
Ostatnio wpadlam na pomysl by skalniak i wszystkie rabaty obkladac kamyczkami by nie wlazily chwasciory i wlasnie to czynie
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Heja Doroto czytam, że masz kłopoty co się dzieje kochana? Głowa do góry i myśl pozytywnie i dla Ciebie słonko zaświeci
Pozdrawiam serdecznie , trzymaj się!
Pozdrawiam serdecznie , trzymaj się!
- doroteczkaa
- 100p
anym --> tak, mam ogromne klopoty ... dzis w nocy opisze je troszke , moze ktos z was mi cokolwiek poradzi...
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko ,chcąc żeby chwasty nie rosły między kamieniami dobrze jest pod spód wyłożyć czarną włókniną, jak tak zrobiłam i póki co mam mniej chwastów do pielenia
- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Dorotko przeczytałam cały twój wątek,jestem pełna podziwu. Dziewczyno ile tych kamieni natargałaś .Masz duzy ogród , spore juz drzewa i iglaczki kwiaty króre sadzisz dają niesamowity efekt . Głowa do góry nie zamartwiaj się,wszystko się na pewno ułozy znajdziesz rozwiązanie na swoje kłopoty czego ci zyczę.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- doroteczkaa
- 100p
gracha --> no wlasnie powiem Ci ze dzis tez o tym pomyslalam i chyba tak tez uczynie wiesz?:)
misia53 --> A no ogrodeczek mam calkiem spory , ciagle w nim wiele pracy ale kocham to ponad wszystko, a nie wiem czy znajde rozwiazanie na klopoty, chyba nie ... niestety...sa za wielkie ....
A teraz cos co mi wyroslo ostatnio, zakwitlo i kurcze zapomnialam nazwy...wszystko mam oznaczone w zeszyciku kwiatek po kwiatku rabatka po rabatce, a o tym zapomnialam no
No i jeszcze jeden moj okaz , dopiero zakwitl nazwe pamietam juz teraz to oczywiscie Krwawniczki:)
misia53 --> A no ogrodeczek mam calkiem spory , ciagle w nim wiele pracy ale kocham to ponad wszystko, a nie wiem czy znajde rozwiazanie na klopoty, chyba nie ... niestety...sa za wielkie ....
A teraz cos co mi wyroslo ostatnio, zakwitlo i kurcze zapomnialam nazwy...wszystko mam oznaczone w zeszyciku kwiatek po kwiatku rabatka po rabatce, a o tym zapomnialam no
No i jeszcze jeden moj okaz , dopiero zakwitl nazwe pamietam juz teraz to oczywiscie Krwawniczki:)
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
To co wyrosło i zakwitło a nazwę zapomniałaś to Knautia "Thunder and Lightning". Nazwy polskiej nie jestem pewny ale chyba Knautia.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- doroteczkaa
- 100p
Aaaaaaaaaaa no wlasnie dziekuje magry , bardzo mi pomogles:) faktycznie to wlasnie to juz pamietam ... jeszcze raz dziekuje
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
A propo chwastów to ja mam jeszcze inną metodę. Kładę karton pod korę lub kamyki. Bardziej ekologicznie i taniej. Można podłożyć nawet podwójną warstwę i polać lekko wodą to się ułoży. I mniej widać niż agrowółkninę, i za dwa, trzy lata samo zniknie. Nawet zauważyłam że skuteczniejsze niż agro, którą mam w jednym miejscu. Znacznie mniej chwastów.
Trzymam kciuki za rozwiązanie kłopotów
Trzymam kciuki za rozwiązanie kłopotów
- kwiaty_poli
- 500p
- Od: 5 gru 2011, o 16:10
Dorotko, nie było mnie trochę czasu, a tu takie zmiany świetny pomysł z tą nową rabatą, jak się wszystko rozrośnie będzie cudo już jest pięknie
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Dorotko, karton wykorzystuję każdy dostępny: pudła po jakichś paczkach, meblach i inne, pamiętając by obrywać taśmę klejącą i wyciągać wszystkie zszywki. Nawet pudełka po pizzy używam bo u mnie trochę się tego je. Tylko że te pudełka kładę podwójnie bo to cieńszy karton niż z przeciętnych pudeł. Kładę na płask na rabacie, rwąc odpowiedniej wielkości kawałki, żeby mi się mieściły między roślinami i obsypuję korą, potem zraszam wodą żeby się uleżało. Ziemię trzeba dość dobrze wyrównać, żeby kora się nie zsuwała. Zielicho nie wychodzi. Roślinom nie przeszkadza. No i kory sypie się znacznie cieniej niż na goły grunt. Czysty zysk. No i jeszcze jest karton pewną ochroną korzeni przed mrozem. Czyli dodatkowy plus.
Aha, koło roślin zostawiam sobie tak z 15 luzu, żeby łatwiej podlać jakby była potrzeba i ewentualnie nawozić.
Stosuję tę metodę trzeci sezon i jest super, nawet tulipany przykryte kartonem, na wiosnę się przebiły a zielsko nie. Łatwo usunąć jak chcesz zrobić zmiany, bo po prostu wyrywasz kawałek w miejscu sadzenia. Polecam.
Kartony zdobędziesz w każdym spożywczaku. Oddadzą za darmo, bo przecież oni muszą płacić za wywóz tego. Chętnie się pozbędą.
Aha, koło roślin zostawiam sobie tak z 15 luzu, żeby łatwiej podlać jakby była potrzeba i ewentualnie nawozić.
Stosuję tę metodę trzeci sezon i jest super, nawet tulipany przykryte kartonem, na wiosnę się przebiły a zielsko nie. Łatwo usunąć jak chcesz zrobić zmiany, bo po prostu wyrywasz kawałek w miejscu sadzenia. Polecam.
Kartony zdobędziesz w każdym spożywczaku. Oddadzą za darmo, bo przecież oni muszą płacić za wywóz tego. Chętnie się pozbędą.
- doroteczkaa
- 100p
o kurka wodna super:) to zes mi Aprilko robote dala na dzis ja kartonow troszke mam bo zawsze odkladam na wypadek gdyby sama nie wiem co ale taka troszke rupieciara ze mnie ale widze ze sie oplacalo ide wojowac:) dziekuje raz jeszcze