Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

ja mam takie trochę nietypowe chyba pytanie, ale ciekawość mnie zżera.
w ubiegłym roku zebrałam z własnych tykw nasiona. wcześniej zapylałam je pędzelkiem bo owadów jakoś nie było zbyt dużo na działce wiec tak na wszelki wypadek pobawiłam się w pszczółkę. Miałam tylko jeden rodzaj tykw posianych i wszystkie wyglądały standardowo.
W tym roku kupiłam nasiona tykwy zebry i takie jak w ubiegłym roku, ale z tych które kiełkowałam wzeszło tylko jedno zebry a reszta wzeszła z tych moich własnych i okazało się, że nagle nie wiadomo skąd mam tykwy w kształcie ogórka. No nie zupełnie cała prosta jak ogórek szklarniowy, przypomina do złudzenia kij bejsbolowy ;) Jeden z nich ma ok 1m długości już chociaż bardzo późno wzeszły i późno wysadzałam.

Czy jest możliwe że te tykwy w kształcie ogórka to wynik mojego przypadkowego zapylania czy musiało się stać coś innego?
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magda-hm, nie masz przypadkiem kobry na myśli? O "zebrze" nigdy nie słyszałem :) Jakie masz na myśli standardowe tykwy? Są dwie możliwości. Albo w zeszłym roku miałaś odmianę F1 i nie powtórzyła cech, albo po prostu Ci się skrzyżowała. Jeśli o krzyżówce mowa to są też dwie możliwości. Zapylałaś pędzelkiem (jednym) kilka odmian w zeszłym roku (jeżeli ich miałaś więcej), lub owad za Ciebie to zrobił. Kwiaty tykw są otwarte całą noc, pomyśl ile w tym czasie lata ciem i innych owadów.
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

patasko pisze:magda-hm, nie masz przypadkiem kobry na myśli? O "zebrze" nigdy nie słyszałem :) Jakie masz na myśli standardowe tykwy? Są dwie możliwości. Albo w zeszłym roku miałaś odmianę F1 i nie powtórzyła cech, albo po prostu Ci się skrzyżowała. Jeśli o krzyżówce mowa to są też dwie możliwości. Zapylałaś pędzelkiem (jednym) kilka odmian w zeszłym roku (jeżeli ich miałaś więcej), lub owad za Ciebie to zrobił. Kwiaty tykw są otwarte całą noc, pomyśl ile w tym czasie lata ciem i innych owadów.
:D
Dzięki za odpowiedź. no oczywiście, ze kobra. Córka jak ja zobaczyła na opakowaniu to ciągle mówiła zebra i tak mi zostało. Powtarzam już automatycznie. W ubiegłym roku miałam tylko jeden gatunek ze starej paczki nasion z napisem tykwa bez żadnego innego określenia a wyglądały wszystkie jak te na zdjęciu u A-X-9 kilka postów wyżej (to niestety post sprzed lat) ale w każdym razie takie jak pokazujesz Ty czy Niesia w ostatnich postach przypominające te ze SPHINKSA.

Fakt jest faktem że zapylałam wszystko jak leci jednym pędzelkiem. Wiem że sąsiad z działki siał u siebie jakieś tykwy ale pod folią i ponoć nic z tego nie wyszło wiec nie wiem też czy miał tam inne gatunki tykw i czy mu zakwitły. W każdym razie moja kobra/zebra, jedyna jaka wzeszła z 10 nasion nie ma na razie owoców więc nie sądzę żebym się czegoś z niej doczekała chociaż pędy ma przeogromne ale puste.
Ja nie ubolewam nad innym kształtem tykwy, tylko jestem ciekawa czy w doczekam w przyszłym roku podobnych niespodzianek bo oczywiście tak samo bawiłam się w zapylanie i wszystko jak leci jednym pędzelkiem :lol:
wstawiłabym zdjęcie ale nie pamiętam hasła do fotosika :(
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Ja z pędzelkiem nie miałem dobrych doświadczeń, takie sztucznie zapylane owoce zazwyczaj u mnie były odrzucane przez roślinkę ale pewnie jeszcze spróbuję tej metody ;) Macie jakieś pomysły co zrobić na te plamki i gubienie liści?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karls, założę się, że zapylałeś tykwy, które roślina miała odrzucić mimo wszystko bo już kilka miała :)
Karls
200p
200p

Post »

Raczej nie, na balkonie ogólnie nie jest tak łatwo o owoce jak w ogrodzie. Bardzo rzadko się zdarza żeby na jednej roślince było więcej niż 1-2 owoce, czasem nawet wcale nie ma. Zazwyczaj na rok nie mam więcej jak 5 sztuk ze wszystkich.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Dziś pogrzebałem trochę w kompoście w którym rosną moje tykwy..gąszcz bardzo grubych korzeni rozciągających się na powierzchni 2 metrów kwadratowych..ile poza ? nie wiem..Dlatego myślę że sadzenie tykwy na balkonie nie bardzo ma sens...o rozmiarach mojej rośliny pisałem wyżej..to już gąszcz w którym nie jestem w stanie doliczyć się owoców..
Karls
200p
200p

Post »

Ogródka aktualnie nie mam, więc skoro nie ma alternatywy to jest jak jest ;) Zresztą jak czytam ten temat to widzę, że na balkonie osiągam lepsze rezultaty niż niektórzy w ogrodzie więc nie jest źle. Po za tym balkon cały w liściach ładnie wygląda.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Sekretem w takim razie musi być intensywne nawożenie połączone z podlewaniem. :D
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..tak to wygląda..
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Jak tam Wasze tykwy Kochani? :D U mnie po obcięciu pędów zaczęły rosnąć kolejne owoce Kobry ;:138 Miałam 4 a teraz mam 11 sztuk ;:138 ....nie wiem tylko czy wszystkie dojrzeją bo noce już chłodne.....widzę, że cały czas rosną i są coraz większe ale czy dojrzeją to jest znak zapytania :roll: ....jedna kobra tak mi się w liściach schowała, że dojrzałam ją dopiero jak pędy obcinałam :D patrzę a tu taka duża już koberka sobie urosła :D ....oparta była o ziemię i się skrzywiła.... ale też wygląda pięknie :wink: .....dziwne dla mnie są pewne trzy owoce....to chyba nie jest kobra :shock: ....jest podobna do kobry ale to chyba nie kobra....cała szyjka jest prosta a kobra przecież ma takie zgrubienie na szyjce....w niedzielę zrobię zdjęcia to ocenicie co to za cudaki.... :D

jestem bardzo happy, że udało mi się tykwy wyhodować....już nie mogę się doczekać jak coś z nich stworzę.........ale najpierw muszę je wysuszyć....czy mi się to uda?...... kolega patasko będzie mi musiał koło ratunkowe rzucić ;:196 :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Były gruszki na wierzbie... teraz są tykwy na jabłoni ... - chyba jednak doczekam się własnych zdobyczy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SandraABC, świetnie to wygląda ;:215
Niesia, już pisałem o tym w którym z moich wątków. Kobra to potoczna nazwa. Na prawdę nazywa się Speckled swan. Są dwa rodzaje swan. Jest poprawna kobra z górnym zgrubieniem i amphora, ta jest bez górnego zgrubienia. Wynika to z jakichś minimalnych krzyżówek lata wcześniej. Można to uznać za mutację. Ale i tak to jest nadal kobra i w przyszłym roku z tego najprawdopodobniej wyrośnie zwykła kobra :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Z daleka wygląda to tak :
Obrazek
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jak oglądam Wasze tykwy to aż Wam zazdroszczę. Mi w tym roku późno wykiełkowały bo pierwsza partia zakupionych i moich własnych wcale nie puściła kłów i musiałam kiełkować po czasie na nowo. Późno też poszły do gruntu bo ciągle było strasznie zimno wiec teraz łudzę się tylko ze przymrozki przyjdą dopiero w grudniu albo choćby w listopadzie a nie jak w ubiegłym roku w październiku bo moje suszarki domowe do bielizny nie przeżyją drugiego roku suszenia tykw w pokoju. Już są całe powyginane po poprzednim sezonie. W ubiegłym roku wysiałam tylko 6 nasion i zebrałam prawie 20 tykw z tego 3 były wielkości prawie wiaderka, a w tym roku mam w efekcie ponad 10 sztuk ale owoców znacznie mniej.

Mam pytanie, czy ktoś z Was dzieli się czasami swoimi nasionami i czy mogłabym liczyć ze od kogoś u Was kupię jakieś jak zbierzecie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”