Actusowa kolekcja cz.IV
Re: Actusowa kolekcja cz.IV
Martusia,Dareczka,witajcie i Wy
Janeczko,poszperalam troche na temat nas interesujacy ,mianowicie Paphio.King Arthur.Jak wczoraj wspomnialam jest piękną hybrydą Bingleyense x Monsieur de Curte.Jego przodkowie, Paph.villosum, barbatum, Harrisianum, charlesworthii, rosną na Półwyspie Indochińskim i w Chinach, w podłożu zawierającym wapń, często pokrytym warstwą butwiejących liści. Należy do storczyków ciepło- i cieniolubnych, o liściach gładko-zielonych, toteż wschodnia lub północna wystawa naszych mieszkań to miejsce, gdzie powinien rosnąć bez większych problemów.
Rośnie dobrze w mieszance drobnej kory, włókna kokosowego, węgla drzewnego z dodatkiem ziemi ogrodowej i skorupek, na grubej warstwie keramzytu. Podlewanie z wyraźnymi przerwami przez podsiąk, nawożenie sporadycznie.Tak wiec jest storczykiem wapnolubnym i woda z kranu jak najbardziej sie nada.Trzeba jednak pamietac ,zeby w przypadku jej stosowania uwazac z nawozem ,bo gdzies wyczytalam,ze kiedy jej uzywamy do paphio.nawozu juz praktycznie nie dodajemy.
-- 29 sie 2013, o 09:12 --
Kamcia witaj i Ty kochana
Janeczko,poszperalam troche na temat nas interesujacy ,mianowicie Paphio.King Arthur.Jak wczoraj wspomnialam jest piękną hybrydą Bingleyense x Monsieur de Curte.Jego przodkowie, Paph.villosum, barbatum, Harrisianum, charlesworthii, rosną na Półwyspie Indochińskim i w Chinach, w podłożu zawierającym wapń, często pokrytym warstwą butwiejących liści. Należy do storczyków ciepło- i cieniolubnych, o liściach gładko-zielonych, toteż wschodnia lub północna wystawa naszych mieszkań to miejsce, gdzie powinien rosnąć bez większych problemów.
Rośnie dobrze w mieszance drobnej kory, włókna kokosowego, węgla drzewnego z dodatkiem ziemi ogrodowej i skorupek, na grubej warstwie keramzytu. Podlewanie z wyraźnymi przerwami przez podsiąk, nawożenie sporadycznie.Tak wiec jest storczykiem wapnolubnym i woda z kranu jak najbardziej sie nada.Trzeba jednak pamietac ,zeby w przypadku jej stosowania uwazac z nawozem ,bo gdzies wyczytalam,ze kiedy jej uzywamy do paphio.nawozu juz praktycznie nie dodajemy.
-- 29 sie 2013, o 09:12 --
Kamcia witaj i Ty kochana
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu,
Idziesz jak burza z kolejnymi częściami wątku. Oby tak dalej
Idziesz jak burza z kolejnymi częściami wątku. Oby tak dalej
Melduję się i ja... Bez Ciebie i Twojej kolekcji storczyków, to forum nie byłoby takie same!! Życzę jeszcze wiele nowych części i wielu nowych, kwitnących egzemplarzy!!
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Kasiu, dziękuję za wiadomości o Paphio. King Artur. Są dla mnie bardzo cenne . Upewniłam się, że wielkich błędów uprawowych nie popełniłam, jednak mała modyfikacja będzie niezbędna.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Janeczko na pewno Ci zakwitnie ,trzeba cierpliwosci.One bardzo wolno rosna
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
Kasiu Ja tez dziekuje za infirmacje odnosnie King Arthur
I na szczescie nie popelnialam bledow w uprawie
I na szczescie nie popelnialam bledow w uprawie
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
- marta325
- 1000p
- Od: 15 lip 2012, o 14:30
To, ze wolno to ja wiem. Mam je rok i tylko kilka przyrostow i to niedużych ma. Teraz stoi na balkonie , ale chyba czas wnieść do domu. Kwiaty, to chyba za 10 lat będą.
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
Martus glowa do gory, damy troche miolsci King Arthurowi i nam zakwitnie....ja mam juz doswiadczenie z dawnaiem milosci Arthurowi
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
Sprzedam storczyki!
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tu się mam witać, czy od razu w "koszu"?
Nie mogę się doczekać tych sabotków Rozpracuj aparat, żeby je zacnie wyeksponować
A mogę się spytać, jak się (mniej więcej) kształtują u Was ich ceny? U mnie w obi najtańsze były po 89zł
Nie mogę się doczekać tych sabotków Rozpracuj aparat, żeby je zacnie wyeksponować
A mogę się spytać, jak się (mniej więcej) kształtują u Was ich ceny? U mnie w obi najtańsze były po 89zł
Kahim,Martunia,Tomek,jestescie i wy wspaniale.
Tomeczku,ja swoje sabotki najczesciej licytuje na Eb*** i bardzo czesto udaje mi sie kupic botaniczne za 10 euro ,juz do kwitnienia ,przyklad ,moje Henryanum ,ktore za chwile bedzie kwitlo i ten ,ktorego wam wczoraj pokazywalam tez mnie tyle kosztowal.A co do fotek to beda mistrzowskie ,bo i sabotek przepiekny
Tomeczku,ja swoje sabotki najczesciej licytuje na Eb*** i bardzo czesto udaje mi sie kupic botaniczne za 10 euro ,juz do kwitnienia ,przyklad ,moje Henryanum ,ktore za chwile bedzie kwitlo i ten ,ktorego wam wczoraj pokazywalam tez mnie tyle kosztowal.A co do fotek to beda mistrzowskie ,bo i sabotek przepiekny
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czyli Obi w kwestii vand/sabotków zgłupiało
Czekam na foty Tylko go nie utrąć
Czekam na foty Tylko go nie utrąć
Kasiu, zarażasz i vandami i sabotkami... Mogłabyś mi i tym razem przesłać link sprzedawcy sabotków?
Pozdrawiam,
Marta
Marta
Kasieńko jestem i Ja,choć u mnie ostatnio baardzo kiepsko z czasem(praca,sprawy rodzinne :/) ,ale na pewno będę zaglądać z przyjemnością jak czas mi na to pozwoli
pozdrawiam,Asia