Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
Dziękuję bardzo.
Porównując do moich to są olbrzymy, moje maleństwa trzy miesięczne mają około 5mm (największe z nich). Można też podlewać jak brzegi się lekko zmarszczą ,Marantha po miesiącu bez podlewania widać coś takiego ?Muszę wypróbować taką metodę , do tej pory to też więcej spryskiwałem tylko kilka razy podlałem.
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam różnej wielkości rośliny w misce. Moje są dorosłe, także łatwiej z podlewaniem, takie maluszki spryskiwałabym lub podlewała częściej, bo wydaje mi się, że łatwo można je zasuszyć. Nie pamiętam, czy się marszczą, czy nie...
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje niestety są pomarszczone , nawet po podlaniu nie chcą się napompować.
Podlewam co 3 tygodnie a Ty co ile spryskujesz?
Podlewam co 3 tygodnie a Ty co ile spryskujesz?
Tomek
- Marantha
- 100p
Tak szczerze to jak mi się przypomni. Nie potrafię dokładnie określić, no i wszystko zależy od pogody. Może mają uszkodzone korzenie, skoro nie chcą się napompować... Spróbuj je pryskać częściej, może przez skórkę wodę pobiorą.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
żywe kamienie
Wysiałem z nasion podobnie jak kaktusy. Kaktusy mam już 2 rok i maja po 5cm
Kamienie wysiewałem drugi raz bo tamte mi padły. Niestety te nowe też marnie wyglądają - 0.5cm
Czymś je nawozić?
Kamienie wysiewałem drugi raz bo tamte mi padły. Niestety te nowe też marnie wyglądają - 0.5cm
Czymś je nawozić?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 cze 2013, o 14:43
Re: żywe kamienie
Z tego co słyszałem to ich nawożenie można sobie darować zupełnie jednak jeśli już to byle jakim nawozem ogranicznym stosując 1/4 dawki producenta.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Litopsy powinny rosną w możliwie mineralnym podłożu. To oznacza, że jego zasobność w składniki odżywcze jest bardzo ograniczona. Z tego powodu oczywistym jest, że należy litopsy nawozić. Z uwagi na wrażliwość ich systemu korzeniowego na wszelkie organiczne substancje powinien być to nawóz mineralny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Zawsze się zastanawiałem co to są te żywe kamienie. Zauważyłem, że pieknie kwitną, mozliwe, że się ich zadobędę.
Te Wasze są cudne, małe to na 100% nie są
Te Wasze są cudne, małe to na 100% nie są
Pozdrawiam, Robert.
Śliczne Marantha każdy wydaje się inny ,a ten wielki powinien zakwitnąć .Ja też polecam te roślinki ,najlepiej kupić taki zestaw jak na zdjęciu wyżej ,naliczyłem tam trzynaście odmian (może nawet jest więcej) .
- Marantha
- 100p
W sumie sama nie wiem, ile ich tam jest... Kiedyś kupiłam mieszankę tych różnych brązowych na pół z koleżanką później co jakiś czas dochodziły nowe i tak się uzbierało. Jeszcze mam drugą donicę, jak zrobię zdjęcie to wstawię
U mnie wykiełkowało kilka, parę dni postały i zniknęły, może jeszcze coś wyjdzie i przeżyje, szkoda by było jak by nic nie było z tych nasionek.