Oleander ukorzenianie

Rośliny doniczkowe
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Re: Sadzonki oleader

Post »

Możesz przyłożyc ją z góry słojem aby ograniczyć jej parowanie, takie małe korzonki nie nadążają z transportem wody dlatego część liści uschła.
Ja też ukorzeniam kilka pędów oleandra i podobnie jak Ty zaczęłam w wodzie, ale wobec braku rezultatów dałam je do ziemi i nakryłam słojem.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za porady ;:136
ze słoikiem dobry pomysł, ale chyba zamiast niego wykorzystam foliówkę i poczekam do wiosny, wstrzymam się z wielką chęcią wyrzucenia roślinki ;:14 może jednak coś z niej wyrośnie :wink:
Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kaloryfer pod parapetem z roślinami to duży problem, bo roślinom jest z reguły za ciepło "nogi" i gorące powietrze też je parzy. Ja ostatnio wpadłam na taki pomysł: rozłożyłam na parapecie, tak aby wystawał kilka centymetrów nad kaloryfer, styropian z rolki folią aluminiową taki jaki, niektórzy dają w mieszkaniach na blokach na ścianę za kaloryfer. Dałam folią na dół, białym do góry. Doniczki nie są już tak ogrzewane a ciepło i tak idzie na pokój. Jak na razie nie muszę aż tak dużo podlewać jak dotychczas, ziemia w doniczkach nie wysycha tak szybko.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Mój oleander rośnie!!! ;:138 jakiś miesiąc temu nałożyłam na niego worek foliowy, więc miał szklarnię. Na zdjęciu postęp mojej roślinki :wink:
Pozdrawiam Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sadzonki oleander

Post »

Do jakiej ziemi posadzić ukorzenine sadzonki oleandra?
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kup gotową ziemię do palm, fikusów i dracen, ona ma pH powyżej 5 i jest dobra.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Ja wsadziłam sadzonki do mieszanki ziemi uniwersalnej z torfem :)
salomi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2010, o 17:19

Re: Oleander i ognik

Post »

Witajcie, Kochani, mam problem z oleandrem. Mam go już 4 lata. Pierwszy sezon był piękny, ale potem zimą był w mieszkaniu, było mu za ciepło, liście z dołu odpadły. Sąsiad ogrodnik go podciął i korzeń podzielił na 3 części, z nich tylko 1 przetrwała i do dzisiaj z nią "walczę". Następną zimę spędził na klatce schodowej, czuł się świetnie, ale potem nastąpiła przeprowadzka, chwilę za długo stał na balkonie jesienią, zmroziło go, zima na klatce nie pomogła, znów od dołu jest goły. No i pojawiły się takie pałeczki na końcach. Nie wiem czy to przesadzić, uciąć, jeśli tak to gdzie? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Te pałeczki to nasienniki. Oberwij.
Moim zdaniem twój oleander jest bardzo głodny. Te rośliny wymagają stałego dostępu do nawozu. Najlepiej dodawać płynny do każdego podlewania, ale małą dawkę. I dużo wody. Ja trzymam olki w wysokich podstawkach, do których codziennie leję wodę.

Ja bym go wiosną obcięła i zaczęła bardzo intensywnie nawozić. Z obciętych gałązek bardzo szybko otrzymasz nowe sadzonki. Ukorzeniają się bez problemów w wodzie. Ukorzenione sadzonki można posadzić po 3-4 szt w jednej donicy. I jak podrosną obciąć znowu, żeby się rozrosły. Nie będą wtedy kwitnąć, ale będziesz mieć ładny krzak. Zakwitną w kolejnym roku.
Potem, dla utrzymania ładnego pokroju, można co rok wycinać poszczególne gałązki. Tak, żeby się rozkrzewiał i kwitł jednocześnie.
W ogóle oleandry warto odmładzać. Łatwo się ukorzeniają. Nie ma co trzymać drapaka, który ma 4 gołe gałęzie.
salomi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dobrze, ale mam jeszcze sporo pytań: czyli na zimę zostawić taki jaki jest, wiosną (marzec? kwiecień?) obciąć prawie do ziemi? a te obcięte gałęzie żeby się ukorzeniły do wody? Rozumiem, że je też muszę trochę poskracać? (i wtedy takie badyle zostaną :() Generalnie wody ma dużo, nawożę co 2 tyg, więc pewnie za mało. Czy po obcięciu ma zostać w tej ziemi? Uff, dzięki za rady i cierpliwość :).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zajrzyj jeszcze tutaj
salomi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję, wsiąkłam w temat :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”