hortnesja- choroby starych liści

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
lorina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lip 2010, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

hortnesja- choroby starych liści

Post »

Witam
Moje hortensje chorują (posadzone w tym roku w maju)- pomożecie rozpoznać chorobę? Jak widać na zdjęciu chorują tylko zeszłoroczne liście Obrazek
POzdrawiam
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Re: hortnesja- choroby starych liści

Post »

sadząc jaką dałaś ziemie? mi się wydaje że trzeba je zakwasić :)

http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199- ... ielegnacja
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To jest problem fizjologiczny, nic nie trzeba z tym nie robić.Obawiam się jednak, że ta hortensja nie przezimuje.Do gruntu powinno się wsadzać takie, których części pędów są zdrewniałe.

-- Śr 28 sie 2013 15:07 --

To jest problem fizjologiczny, nic nie trzeba z tym nie robić.Obawiam się jednak, że ta hortensja nie przezimuje.Do gruntu powinno się wsadzać takie, których części pędów są zdrewniałe.
lorina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A teraz te hortensje wyglądają tak, niestety...coś je podjada (ślimaki?) czy to odpada obumarła tkanka liścia? Obrazek

Pomóżcie, mam takie 3 szt, szkoda by było...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wygląda na zdjeciu, że są posadzone w nieodpowiednich warunkach, na otwartym, słonecznym miejscu i chyba w gliniastej, albo innej zwięzłej glebie.Są już wymęczone takimi warunkami i jedyne wyjście o tej porze roku to przesadzić je z powrotem w niewielkie doniczki, tę zimę przechować w chłodnym pomieszczeniu niewiele podlewając. Na wiosnę posadzić na nowo w inne, bardziej odpowiednie stanowisko.

-- Pt 30 sie 2013 14:59 --

Wygląda na zdjeciu, że są posadzone w nieodpowiednich warunkach, na otwartym, słonecznym miejscu i chyba w gliniastej, albo innej zwięzłej glebie.Są już wymęczone takimi warunkami i jedyne wyjście o tej porze roku to przesadzić je z powrotem w niewielkie doniczki, tę zimę przechować w chłodnym pomieszczeniu niewiele podlewając. Na wiosnę posadzić na nowo w inne, bardziej odpowiednie stanowisko.
lorina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za porady.Hortensje przesadziłam do doniczek. Będą zimować na zimnej werandzie ( zimą jest tam kilka stopni powyżej zera) może być? powinny mieć światło dzienne? jeśli tak to jakąś konkretna liczbę godzin? A podlewać zimą? A kiedy wsadzić z powrotem do gruntu?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”