Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu
Monika, chyba Pierce's Pride miałaś ode mnie Nasiona kupowałam w Austrii. Jeszcze go chyba nie było w tym roku na Akcji, ale warto, żeby się pojawił, bo masz rację, jest rewelacyjny, po prostu PRZEPYSZNY A miałaś Coffee Stripes lub Purple Smudge?
Monika, chyba Pierce's Pride miałaś ode mnie Nasiona kupowałam w Austrii. Jeszcze go chyba nie było w tym roku na Akcji, ale warto, żeby się pojawił, bo masz rację, jest rewelacyjny, po prostu PRZEPYSZNY A miałaś Coffee Stripes lub Purple Smudge?
Pozdrawiam, Dorota
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Indigo Blue u mnie również czerwone
Też to pisałam Adze... że to nieustalona odmiana i że może coś tam z niej wyniknąć. Okaże się. Aga, zbieraj nasiona, trzeba to sprawdzić.cantati pisze:Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu
Pytałam się Agi, czy ma 2 krzaczki przy jednym paliku, bo wydaje mi się, że tak. Przy jednym krzaku są owoce fioletowe, typowe, jak P20. A drugi może być inny. Może mnie wzrok zawodzi , ale tak widzę . Trzeba dojść do prawdy .
Dorotko no to musowo od Ciebie nasiona
Wszytko mam opisane poza tą odmianą, gdzieś pewnie w szpargałach mam, ale diabeł ogonem nakrył, a w mailu niet bo sprawdzałam. Suuuper pomidor, dzięki.
'Coffee Stripes' i 'Purple Smudge' nie miałam, 'Lila Sari' nie wzeszło, a 'Blue Fruit' beleco smakowe u mnie, już mi sadzonka fatalnie rosła, chyba miałam pecha.
Wszytko mam opisane poza tą odmianą, gdzieś pewnie w szpargałach mam, ale diabeł ogonem nakrył, a w mailu niet bo sprawdzałam. Suuuper pomidor, dzięki.
'Coffee Stripes' i 'Purple Smudge' nie miałam, 'Lila Sari' nie wzeszło, a 'Blue Fruit' beleco smakowe u mnie, już mi sadzonka fatalnie rosła, chyba miałam pecha.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Nie miałam zamiaru pozyskiwać nasion z "mojego" P-20 (IndigoBlue) ale jeśli są chętni a "mój" jest mocno indigo to mogę troszkę pozyskać
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To moje, wszystkie jednakowe:)
Kalman
San Marzano
37 F8
Sława Nadrenii
Fiutek
Dyno xAnna Rusian
Dyno x Anna Rusian wersja podłużna:)
La Karotina
Lima
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Dziewczyny - macie rację, Wasze są aż czarne.... Moje w pełni dojrzałe mają kolor bardzo mocnej czerwieni. Ale są smaczne - wczoraj podłubałam sobie nasionka zaznaczając że to ala P-20 - czerwony z lekką smugą ciemnego przy szypułce...
Muszę w takim razie upolować na akcji typowy P-20 - i w przyszłym roku powtórka z rozrywki ;)) Zbierajcie nasionka ze swoich! ;)))
Ciekawa jestem który będzie lepszy...
Cantati - pamiętam właśnie Twoje info o tym wycieku nieustalonej odmiany jak już w sezonie pokazywałam krzaczki - jeden prawie czarne liście a drugi kompletnie zielony i tyle. No i wyszła różnica Ps. Będziesz dawała Indygo Rose na akcję? Bo ja się baaardzo piszę ;)))
Kasencja - dobrze widzisz - są dwa krzaczki przy paliku. Ale: jeden (ten co był w sezonie taki czarno-granatowo liściasty) urósł do poziomu kolan... i zawiązał jedno grono nie pomidorów a koralików... są dużo mniejsze od pozostałych, a krzak ma w nosie dalszy rozwój... taka bidulka po prostu i tyle...
Muszę w takim razie upolować na akcji typowy P-20 - i w przyszłym roku powtórka z rozrywki ;)) Zbierajcie nasionka ze swoich! ;)))
Ciekawa jestem który będzie lepszy...
Cantati - pamiętam właśnie Twoje info o tym wycieku nieustalonej odmiany jak już w sezonie pokazywałam krzaczki - jeden prawie czarne liście a drugi kompletnie zielony i tyle. No i wyszła różnica Ps. Będziesz dawała Indygo Rose na akcję? Bo ja się baaardzo piszę ;)))
Kasencja - dobrze widzisz - są dwa krzaczki przy paliku. Ale: jeden (ten co był w sezonie taki czarno-granatowo liściasty) urósł do poziomu kolan... i zawiązał jedno grono nie pomidorów a koralików... są dużo mniejsze od pozostałych, a krzak ma w nosie dalszy rozwój... taka bidulka po prostu i tyle...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Krystyna551. Twoje pomidory "powalają". Dorodne i zdrowe, a jak dużo na krzaczkach. Gratuluję
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu 551, patrząc na Twoje pomidory można nabawić się kompleksów!!! Czy Ty aby jakich czarów nad nimi nie uprawiasz (wyprawiasz)? I to już kolejny rok prezentujesz takie cudne okazy. Pogratulować !!
Widać, że Twoja miłość do pomidorów jest odwzajemniona !
Widać, że Twoja miłość do pomidorów jest odwzajemniona !
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Pomidor Auria (?????)ewa2019 pisze:Dostałam od sąsiada "dziwne pomidorki " tz. nasiona-podobno dostał od rosjanina nasiona. Nazwa pomidorów nieznana, a po naszemu bardzo "brzydko"brzmi Może powiem po swojemu jak je nazwał "pitolki" Może ktoś wie, co to za odmiana?
Rok taki niby nieszczególny, a tutaj taki rekord mi urósł - w końcu przekroczona magiczna granica
Ktoś może wie co to za odmiana? Rośnie silnie, duże krzewy, w tym roku po ogłowieniu na koniec lipa miały 1,5 m. Dojrzewa późno, w tym roku w połowie sierpnia pierwsze owoce. Owoce duże, do 1 kg. Po 1-5 na gronie, po 2-3 grona na krzew, więcej nie dojrzeje. Na spodzie owocu zdrewniała "dupka", która czasem pęka i drewnieje. Pomidor koloru marchewkowo-czerwony. W smaku super, lekko kwaskowy, zwięzły miąższ, mniej ciapaty niż u malinówek. Dla mnie ideał pomidora. Dostałem nasiona od babci koleżanki, nie wiadomo co to ani skąd... Wygląda jak Ispolin, ale kolor nie malinowy. Fajnie byłoby wiedzieć co to za odmiana
Ktoś może wie co to za odmiana? Rośnie silnie, duże krzewy, w tym roku po ogłowieniu na koniec lipa miały 1,5 m. Dojrzewa późno, w tym roku w połowie sierpnia pierwsze owoce. Owoce duże, do 1 kg. Po 1-5 na gronie, po 2-3 grona na krzew, więcej nie dojrzeje. Na spodzie owocu zdrewniała "dupka", która czasem pęka i drewnieje. Pomidor koloru marchewkowo-czerwony. W smaku super, lekko kwaskowy, zwięzły miąższ, mniej ciapaty niż u malinówek. Dla mnie ideał pomidora. Dostałem nasiona od babci koleżanki, nie wiadomo co to ani skąd... Wygląda jak Ispolin, ale kolor nie malinowy. Fajnie byłoby wiedzieć co to za odmiana