Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

U mnie P-20 jest naprawdę Indigo Blue :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu :)

Monika, chyba Pierce's Pride miałaś ode mnie :) Nasiona kupowałam w Austrii. Jeszcze go chyba nie było w tym roku na Akcji, ale warto, żeby się pojawił, bo masz rację, jest rewelacyjny, po prostu PRZEPYSZNY :D A miałaś Coffee Stripes lub Purple Smudge?
Pozdrawiam, Dorota
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Indigo Blue u mnie również czerwone :(
Kasencja

Post »

cantati pisze:Agulka, P-20 Blue (Indigo Blue), które w ub. roku trafiło na Akcję, pochodzi z nasion, które "wyciekły" zanim ta krzyżówka została ostatecznie ustalona. Do oficjalnego obrotu weszła ona dopiero ostatniej wiosny pod nazwą Indigo Rose. Możliwe więc, że jeszcze nastąpiło jakieś rozszczepienie, bo różnice w kolorze owoców są moim zdaniem zbyt duże, aby miały zależeć wyłącznie od nasłonecznienia - tym bardziej, jeśli rosną obok siebie i w pełnym słońcu :)
Też to pisałam Adze... że to nieustalona odmiana i że może coś tam z niej wyniknąć. Okaże się. Aga, zbieraj nasiona, trzeba to sprawdzić.
Pytałam się Agi, czy ma 2 krzaczki przy jednym paliku, bo wydaje mi się, że tak. Przy jednym krzaku są owoce fioletowe, typowe, jak P20. A drugi może być inny. Może mnie wzrok zawodzi :lol: , ale tak widzę :) . Trzeba dojść do prawdy :) .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dorotko no to musowo od Ciebie nasiona ;:167
Wszytko mam opisane poza tą odmianą, gdzieś pewnie w szpargałach mam, ale diabeł ogonem nakrył, a w mailu niet bo sprawdzałam. Suuuper pomidor, dzięki.
'Coffee Stripes' i 'Purple Smudge' nie miałam, 'Lila Sari' nie wzeszło, a 'Blue Fruit' beleco smakowe u mnie, już mi sadzonka fatalnie rosła, chyba miałam pecha.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Nie miałam zamiaru pozyskiwać nasion z "mojego" P-20 (IndigoBlue) ale jeśli są chętni a "mój" jest mocno indigo to mogę troszkę pozyskać 8-)
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

To moje, wszystkie jednakowe:)

Obrazek

Kalman

Obrazek

San Marzano

Obrazek

37 F8

Obrazek

Sława Nadrenii

Obrazek

Fiutek

Obrazek

Dyno xAnna Rusian

Obrazek

Dyno x Anna Rusian wersja podłużna:)

Obrazek

La Karotina

Obrazek

Lima
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Dziewczyny - macie rację, Wasze są aż czarne.... Moje w pełni dojrzałe mają kolor bardzo mocnej czerwieni. Ale są smaczne - wczoraj podłubałam sobie nasionka zaznaczając że to ala P-20 - czerwony z lekką smugą ciemnego przy szypułce...

Muszę w takim razie upolować na akcji typowy P-20 - i w przyszłym roku powtórka z rozrywki ;)) Zbierajcie nasionka ze swoich! ;)))
Ciekawa jestem który będzie lepszy... :-D

Cantati - pamiętam właśnie Twoje info o tym wycieku nieustalonej odmiany jak już w sezonie pokazywałam krzaczki - jeden prawie czarne liście a drugi kompletnie zielony i tyle. No i wyszła różnica :) Ps. Będziesz dawała Indygo Rose na akcję? :) Bo ja się baaardzo piszę ;)))

Kasencja - dobrze widzisz - są dwa krzaczki przy paliku. Ale: jeden (ten co był w sezonie taki czarno-granatowo liściasty) urósł do poziomu kolan... i zawiązał jedno grono nie pomidorów a koralików... są dużo mniejsze od pozostałych, a krzak ma w nosie dalszy rozwój... taka bidulka po prostu i tyle...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

Krystyna551. Twoje pomidory "powalają". Dorodne i zdrowe, a jak dużo na krzaczkach. Gratuluję
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helio
Obrazek
pozdrawiam:)
Krystyna
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu 551, patrząc na Twoje ;:215 pomidory można nabawić się kompleksów!!! Czy Ty aby jakich czarów nad nimi nie uprawiasz (wyprawiasz)? I to już kolejny rok prezentujesz takie cudne okazy. Pogratulować ;:138 !!
Widać, że Twoja miłość do pomidorów jest odwzajemniona :D !
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
grooms
50p
50p
Od: 27 gru 2012, o 16:37

Post »

ewa2019 pisze:Dostałam od sąsiada "dziwne pomidorki ;:131 " tz. nasiona-podobno dostał od rosjanina nasiona. Nazwa pomidorów nieznana, a po naszemu bardzo "brzydko"brzmi ;:oj Może powiem po swojemu jak je nazwał "pitolki" Może ktoś wie, co to za odmiana?

Obrazek
Pomidor Auria (?????)
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Rok taki niby nieszczególny, a tutaj taki rekord mi urósł - w końcu przekroczona magiczna granica :D

Obrazek

Ktoś może wie co to za odmiana? Rośnie silnie, duże krzewy, w tym roku po ogłowieniu na koniec lipa miały 1,5 m. Dojrzewa późno, w tym roku w połowie sierpnia pierwsze owoce. Owoce duże, do 1 kg. Po 1-5 na gronie, po 2-3 grona na krzew, więcej nie dojrzeje. Na spodzie owocu zdrewniała "dupka", która czasem pęka i drewnieje. Pomidor koloru marchewkowo-czerwony. W smaku super, lekko kwaskowy, zwięzły miąższ, mniej ciapaty niż u malinówek. Dla mnie ideał pomidora. Dostałem nasiona od babci koleżanki, nie wiadomo co to ani skąd... Wygląda jak Ispolin, ale kolor nie malinowy. Fajnie byłoby wiedzieć co to za odmiana :)

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”