Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Darek za późno zbieraj nasienie
Pisałeś, że Ci z czarnych tylko Black Cherry smakuje, a próbowałeś Czarnego Księcia? Ten to się w ustach rozpływa, słodki, mięciutki, można też pogłaskać żarcik taki ale nie każdemu ta miękka skórka pasuje, zachodzi między zęby
Pisałeś, że Ci z czarnych tylko Black Cherry smakuje, a próbowałeś Czarnego Księcia? Ten to się w ustach rozpływa, słodki, mięciutki, można też pogłaskać żarcik taki ale nie każdemu ta miękka skórka pasuje, zachodzi między zęby
Pozdrawiam
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaśka. Muszę czarnego indiańca spróbować. Jakkolwiek to brzmi. Bardzo go chwalą. Miałem już trochę czarnych i tylko Black Chery smakowała.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Darek jeśli on tak smakuje jak wygląda..no cudo po prostu.
Masz zdjęcie całego krzaka?
Masz zdjęcie całego krzaka?
- darbo
Monika muszę pogrzebać. Ale na sto procent jest w dziale z odmianami.
Edit :Takie znalazłem
Edit :Takie znalazłem
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
..ooo lubię takie krzaki, wygląda na bezproblemowy, powiedz jak wysoki tak mw on jest?
..
to na pewno pomidor a nie persymona?
..
to na pewno pomidor a nie persymona?
- darbo
Monika niestety lekko nie jest. W tym roku ostro fiksowały. Ciągle było coś nie tak. Chyba tylko u Comci i Basówki rosły bez wariactw. Dotychczas rosły wysokie, w tym zezonie tylko do 1,5 m.
Dały 4 piętra po 4 owoce. Piąte też jest ale słabe. Zauważyłem, że w okresie kiedy owoce są wielkości jajka, potrzebują sporo papu. Wtedy pompują w owoce. Pewnie to piąte grono, jest słabe z powodu braku odżywek. Na dodatek wszystkie owoce, zaczęły dojrzewać w jednym czasie. Są to tomaty od dawna w naszej rodzinie. Nie mam pojęcia co to za odmiana a nazwę nadała Brzoskwinka.
Są na dodatek późne, bardzo gęsto ulistnione. Odwdzięcza się jednak wyjątkowym smakiem. Jeśli smakuje Tobie Amana Orange i Brandywine Yellow, to ten bije je na głowę.
Dały 4 piętra po 4 owoce. Piąte też jest ale słabe. Zauważyłem, że w okresie kiedy owoce są wielkości jajka, potrzebują sporo papu. Wtedy pompują w owoce. Pewnie to piąte grono, jest słabe z powodu braku odżywek. Na dodatek wszystkie owoce, zaczęły dojrzewać w jednym czasie. Są to tomaty od dawna w naszej rodzinie. Nie mam pojęcia co to za odmiana a nazwę nadała Brzoskwinka.
Są na dodatek późne, bardzo gęsto ulistnione. Odwdzięcza się jednak wyjątkowym smakiem. Jeśli smakuje Tobie Amana Orange i Brandywine Yellow, to ten bije je na głowę.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
To chyba szaleństwo pogodowe w tym roku i to już od robienia rozsad
Ten pomidor na generatywny nie wygląda, bo z tymi to ja mogę mieć problemy, chociaż powoli już zaczynam kapować. Nawet sybiraka wyprowadziłam w tym roku na ludzi
Mam do Ciebie prośbę - jak będziesz wyrywać krzak zwróć uwagę na korzenie, czy rozległy system itd może mu trzeba trochę więcej miejsca i pod nogi więcej.
Ten pomidor na generatywny nie wygląda, bo z tymi to ja mogę mieć problemy, chociaż powoli już zaczynam kapować. Nawet sybiraka wyprowadziłam w tym roku na ludzi
Mam do Ciebie prośbę - jak będziesz wyrywać krzak zwróć uwagę na korzenie, czy rozległy system itd może mu trzeba trochę więcej miejsca i pod nogi więcej.
- darbo
Tu masz rację. Ten rok wywrócony do góry nogami. Wczesne odmiany dojrzewały późno, późne potrafiły wcześniej. Pamiętam jak sadzonki w błotną breje sadziłem, bo ciągle lało.
Doszło do tego, że daszek z folii nad gruntowymi zrobiłem. Istne szaleństwo. Wrocław i okolice, wiosną niesamowicie po tyłku dostały. Przyznam się Tobie, że tego tomata do dzisiaj nie rozgryzłem. Grunt żeby smakował. Jego sadzę zawsze więcej krzaków. Od ubiegłego sezonu także Aussie jest więcej. W przyszłym Polish Giant też będzie w mnogiej obsadzie.
Doszło do tego, że daszek z folii nad gruntowymi zrobiłem. Istne szaleństwo. Wrocław i okolice, wiosną niesamowicie po tyłku dostały. Przyznam się Tobie, że tego tomata do dzisiaj nie rozgryzłem. Grunt żeby smakował. Jego sadzę zawsze więcej krzaków. Od ubiegłego sezonu także Aussie jest więcej. W przyszłym Polish Giant też będzie w mnogiej obsadzie.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Cyknęłam zdjęcie Darbo NN, nie wiem czy dam radę zrobić zdjęcie całego krzaka bo rośnie w trzecim rzędzie przy samej folii. Wysokość to niecałe 2 metry, troszkę wyższy ode mnie.
Mam problem z określeniem wagi, lepiej do mnie przemawiają porównania z czymś.
W tym wypadku to moja ręka.
Te rosną wyżej, już trochę mniejsze ale nie małe.
Mam problem z określeniem wagi, lepiej do mnie przemawiają porównania z czymś.
W tym wypadku to moja ręka.
Te rosną wyżej, już trochę mniejsze ale nie małe.
Dzięki Comciu, sprawdzałaś czy on poleży?
strach się baćComcia pisze:Wysokość to niecałe 2 metry, troszkę wyższy ode mnie.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dojrzałe pomidory Darbo NN zebrane tydzień temu nadal są jędrne, choć zaczynają mięknąć.
No to nie jest źle. Pod tym względem świetny jest K/149, 12 dzień mu leci na parapecie i jest dalej nieprzejrzały, zdjęcie sprzed chwili a można go zobaczyć w wątku Kozulowym, żeby nie było że coś kręcę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4133052
pomidor ma niecałe 300g i że się tak wyrażę mieści się dobrze w mojej dłoni
pomidor ma niecałe 300g i że się tak wyrażę mieści się dobrze w mojej dłoni
Moje typy na przyszły sezon to Malachitowa Szkatułka, Polish Giant i kilka krzyżówek Kozuli.