Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - ogród zimowy!!!

Post »

Oleandry pięknie kwitły od kwietnia do lipca. Teraz musiala je wystawić na wolne powietrze ponieważ zadomowił się na nich przędziorek a i misecznik zaczął się niepokojąco nimi interesować.

Obrazek Obrazek

mam 4 kolory

Obrazek Obrazek Obrazek

czwarty ciemnoróżowy w tej chwili nie ma ani jednego kwiatka :(
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak dziś wyglądają bugenwille

Obrazek Obrazek

chwilowo nie są zbyt okazałe (są łyse), ponieważ u mnie ich pełnia kwitnienia przypada na marzec/kwiecień i teraz już szykują się do spoczynku. Mam dwa kolory: łososiowy i różowy - poluję na inne kolory ;:163
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jednak marzenia się spełniają ;:215 Coś pięknego , aż zazdroszczę , oczywiście pozytywnie .Roślinki mają w Twoim ogrodzie zimowym jak w raju. Nawet hojki pięknie kwitną .Tym to dopiero w takim miejscu wyśmienicie :) Gratuluję ;:215
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, gratuluję spełnienia marzeń!
Oranżeria sama w sobie piękna, widać, że dopasowana do budynku architektonicznie. Rośliny już obejrzałam, cudne są, ale interesują mnie również szczegóły techniczne, bo może kiedyś też na taką budowlę zasłużę.
Czy konstrukcja była posadowiona na specjalnie stworzonym do tego celu fundamencie i posadzce, czy może wcześniej był tam taras?
Jakie materiały zostały użyte (tak ogólnie)?
W którą stronę świata jest skierowana?
Jaka jest temperatura i wilgotność i jak się zmienia w ciągu roku?
Czy latem nie ma problemu z efektem szklarni, nie musisz np. cieniować roślin itp.?
I odwrotnie, czy zimą w pomieszczeniu, z którego wychodzisz do oranżerii nie jest ciemniej niż było przed?
Przepraszam za takie przesłuchanie, ale o oranżeriach/ogrodach zimowych naczytać można się dużo, a nie ma kogo zapytać jak to w praniu wychodzi. Dlatego postanowiłam Cię niecnie wykorzystać, z góry kłaniam się i dziękuję za odpowiedź ;:180 .
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo pytań zadajesz Kasiu :) , ale w pełni Cię rozumiem, bo sama miałam całe mnóstwo wątpliwości, gdy podjęłam decyzję o budowie oz. Sporo też czytałam i wiem, że rozwiązań jest wiele. Postaram się podzielć z Tobą moimi spostrzeżeniami.
Kasia79 pisze:Czy konstrukcja była posadowiona na specjalnie stworzonym do tego celu fundamencie i posadzce, czy może wcześniej był tam taras?
Nie było tarasu, od początku zaprojektowalam tam oz, więc został zrobiony odpowiedni fundament.
Kasia79 pisze:Jakie materiały zostały użyte (tak ogólnie)?.
Konstrukcja zostala zamówiona w profesjonalnej firmie - jest aluminiowa, szyby pionowe podwójne tzw. bezpieczne, szyby dachowe hartowane (można robić z filtem UV ale ja nie chciałam)
Kasia79 pisze:W którą stronę świata jest skierowana?.
Wystawa jest południowo-wschodnia (tak wypadło)
Kasia79 pisze:Jaka jest temperatura i wilgotność i jak się zmienia w ciągu roku?.
Największy problem to wilgotność, zwlaszcza zimą (w słoneczne dni woda z okien spływa strumykami!) Konieczne jest zastosowanie odpowiednich systemów do wentylacji. Ja mam automatykę, która w razie potrzeby otwiera lub zamyka okno dachowe oraz takie szczeliny pod oknami (nisko nad podłogą) oraz włącza specjalny wentylator/wyciąg w dachu.
Temperatura latem czasem dochodzi nawet do 40 stopni - oczywiście wtedy otwieram i okno i drzwi (do salonu i na zewnątrz) i jest ok. Zimą ogrzewam c.o. do temp. 15 stopni, ale jak zaświeci słońce to niczego już nie trzeba.

Kasia79 pisze:Czy latem nie ma problemu z efektem szklarni, nie musisz np. cieniować roślin itp.?.
Rośliny trzeba cieniować koniecznie (chyba, że zastosujesz inny, mniej przezroczysty dach), ja wymyśliłam te materiałóowe zasłonki, które przy okazji robią fajny "klimat"
Kasia79 pisze:I odwrotnie, czy zimą w pomieszczeniu, z którego wychodzisz do oranżerii nie jest ciemniej niż było przed?.
a tego pytania nie rozumiem :oops:
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Basiu, stworzyłaś sobie raj na ziemi. Zazdroszczę, bo to moje wielkie marzenie, które pewnie się nie spełni ;:174 Pomysł z zasłonkami wyjątkowo udany ;:333
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Ten klonik kwitnie tam niesamowicie...
A czy ten ogród zimowy nie powoduje, że w pomieszczeniu z którego wychodzi jest ciemno?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Basiu, bardzo dziękuję za odpowiedzi, dużo mi wyjaśniłaś. Doprecyzuję ostatnie pytanie. Chodzi mi o to, że przez okno/drzwi balkonowe zazwyczaj wpada dużo światła i w pomieszczeniu jest bardzo jasno, co ma znaczenie zwłaszcza zimą. Czy po dobudowie oranżerii, w salonie zimą masz trochę ciemniej niż przedtem, czy nie zauważyłaś różnicy?
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim salonie są dwa zwykłe okna + balkonowe + to do ogrodu zimowego, więc jest naprawdę jasno.
Myślę, że w przypadku zabudowania tarasu ogrodem, który ma taki dach jak ja (szklany przezroczysty) nie powinien wystąpić efekt zaciemnienia.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Mysle ze gdyby nie bylo ogrodu, to przy tej ilosci okien byloby jeszcze jasniej, ale i tak na pewno ciemno nie jest bo z tego co piszesz, to okien jest bardzo duzo. Nasi sasiedzi maja typowy conservatory room dobudowany do salonu z jednym duzym oknem i drzwiami balkonowymi - salon jest w efekcie dosc ciemny. Moze poglebia ten efekt kolorystyka pomieszczenia, ale jednak ciemnawo mi sie tam wydaje. Ich conservatory room to szklane sciany na stelazu z PVC, z podmurowka wysoka moze na 60cm, szklanym dachem bez zacienienia.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Nira
100p
100p
Od: 7 paź 2012, o 15:00

Post »

Nie powinnam tutaj wchodzić, od razu robię się zazdrosna :lol:
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś aktualnego :)

Obrazek

Obrazek

-- 31 sie 2013, o 23:11 --

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

myślę, że nazywanie tych roślin po imieniu w tym towarzystwie nie jest konieczne :)

Obrazek Obrazek

a kto zna nazwe tej rośliny? Od razu mówię, że to nie jest ismena.

-- 31 sie 2013, o 23:16 --

A to taka ciekawostka

Obrazek Obrazek Obrazek

dostałam jako mandarynkę i tak bylo przez 2 lata, potem dołem wypuścił pęd, który okazał sie być cytrynowy :shock:
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

A jak toto sie nazywa?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”