Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Norbercie Piękna sansevierka takiej jeszcze nie mam Jaki okazały kwiatostan Koniecznie pokaż jak już zakwitnie na pewno będzie co podziwiać Pozdrawiam
Pozdrawiam Sylwia
Witam wszystkich miłośników sansevierii. Od jakiegoś czasu czytam ten wątek i się wkręciłem w uprawę tych roslin, kolekcjonując coraz to nowe egzemplarze. Na wstępie gratuluję kwiata na concinnie, ładna roślina
Mam pytanie może ktoś się spotkał z tym że sansevieria zasusza młody liść który dopiero co pojawił się w stożku wzrostowym. Sytuacja nie zdarzła się jak roślina była u mnie ale w takiej co kupiłem i już taka była. Sam egzemplarz pomijając ten zasuszony liść w bardzo dobrym stanie, po liściach nie widać jakichkolwiek oznak chorobowych, nie poobcierana. System korzeniowy suchy, brak oznak zgniłych korzenii. Kupiona roślina była w odpowiedniej ziemii do kaktusów, po przesadzeniu do nowej doniczki wytwarza powoli nowy odrost. Ma ktoś pomysł dlaczego ten liść jest zasuszony?
Pozdrawiam
Mam pytanie może ktoś się spotkał z tym że sansevieria zasusza młody liść który dopiero co pojawił się w stożku wzrostowym. Sytuacja nie zdarzła się jak roślina była u mnie ale w takiej co kupiłem i już taka była. Sam egzemplarz pomijając ten zasuszony liść w bardzo dobrym stanie, po liściach nie widać jakichkolwiek oznak chorobowych, nie poobcierana. System korzeniowy suchy, brak oznak zgniłych korzenii. Kupiona roślina była w odpowiedniej ziemii do kaktusów, po przesadzeniu do nowej doniczki wytwarza powoli nowy odrost. Ma ktoś pomysł dlaczego ten liść jest zasuszony?
Pozdrawiam
- -SONIA127-
- 200p
Jak kupiłam robustę to miała też zasuszony najmłodszy listek. Ale tak jak pisałeś poza tym wszystko z nią było ok i wypuszcza również nowy odrost.Nie mam za bardzo pomysłu co mogło być tego przyczyną...Może po prostu jakieś uszkodzenie mechaniczne albo bardzo złe warunki Mam nadzieję Bartekkow że pochwalisz się wkrótce swoją kolekcją sansevierek Czekamy na zdjęcia
-- 23 wrz 2013, o 10:42 --
Jak kupiłam robustę to miała też zasuszony najmłodszy listek. Ale tak jak pisałeś poza tym wszystko z nią było ok i wypuszcza również nowy odrost.Nie mam za bardzo pomysłu co mogło być tego przyczyną...Może po prostu jakieś uszkodzenie mechaniczne albo bardzo złe warunki Mam nadzieję Bartekkow że pochwalisz się wkrótce swoją kolekcją sansevierek Czekamy na zdjęcia
-- 23 wrz 2013, o 10:42 --
Pozdrawiam Sylwia
- -SONIA127-
- 200p
Czyżby od prawej:
S.Parva
S.Francisii
S.Burdetti?
Zdjęcia .... będą ale jeszcze nie teraz na razie wypisałem moje sansevierki.
Moja kolekcja liczy 23 odmian:
S. Trifasciata laurentii
S. Trifasciata black coral
S. Trifasciata bantels sensation
S. Trifasciata moonshine
S. Trifasciata robusta
S. Trifasciata nelsonii
S. Trifasciata golden flame
S. Trifasciata black gold superba
S. Fernwood
S. Grandis
S. cylindrika
S. cylindrika var. patula
S. Masoniana
S. Sinus simorium
S. Francisi
S. Kirkii var. Super clone
S. Aethiopica
S. Angustiflora
S. Subitlies
S. Halii
S. Kirkii var. Baker Friends
S. Bacularis
S. Aubrytiana jiboia
Większość z nich to pojedyncze młode egzemlarze, żadna z nich mi na razie nie kwitła.
Trifasciaty rosną aż miło, nelsonii tak się rozrosła że niebawem będę mógł się na coś wymienić.
S.Parva
S.Francisii
S.Burdetti?
Zdjęcia .... będą ale jeszcze nie teraz na razie wypisałem moje sansevierki.
Moja kolekcja liczy 23 odmian:
S. Trifasciata laurentii
S. Trifasciata black coral
S. Trifasciata bantels sensation
S. Trifasciata moonshine
S. Trifasciata robusta
S. Trifasciata nelsonii
S. Trifasciata golden flame
S. Trifasciata black gold superba
S. Fernwood
S. Grandis
S. cylindrika
S. cylindrika var. patula
S. Masoniana
S. Sinus simorium
S. Francisi
S. Kirkii var. Super clone
S. Aethiopica
S. Angustiflora
S. Subitlies
S. Halii
S. Kirkii var. Baker Friends
S. Bacularis
S. Aubrytiana jiboia
Większość z nich to pojedyncze młode egzemlarze, żadna z nich mi na razie nie kwitła.
Trifasciaty rosną aż miło, nelsonii tak się rozrosła że niebawem będę mógł się na coś wymienić.
- -SONIA127-
- 200p
Tą z lewej kupiłam jako PATENS i wydaje mi się że to właśnie ta odmiana.
A Twój spis sansevierek jest powalający Tyle odmian Już nie mogę doczekać się zdjęć...
Może uda nam się kiedyś wymienić szczepkami
-- 23 wrz 2013, o 16:17 --
A Twój spis sansevierek jest powalający Tyle odmian Już nie mogę doczekać się zdjęć...
-- 23 wrz 2013, o 16:17 --
Pozdrawiam Sylwia
- -SONIA127-
- 200p
- -SONIA127-
- 200p
Pozdrawiam Sylwia
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Aethiopica, ktoś mi sprzątnął jakiś czas temu na jednej aukcji, prosto sprzed nosa
Wracając do zdjęć, kiedyś kilka już wcześniej zamieściłem, ale od tamtego czasu rozrosła mi się troszkę kolekcja i poniżej zgrupowane już w jednym miejscu
Wracając do zdjęć, kiedyś kilka już wcześniej zamieściłem, ale od tamtego czasu rozrosła mi się troszkę kolekcja i poniżej zgrupowane już w jednym miejscu
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A i mnie przybyło - teraz mam już 6 różnych
3 nowości - z czego jedna jeszcze nieukorzeniona:
3 nowości - z czego jedna jeszcze nieukorzeniona:
- -SONIA127-
- 200p
Dzięki TOMEK
NORBERT masz naprawdę piękne okazy Szkoda że nie pokazałeś jak concina zakwitła bo widzę już zasuszone kwiatki...A jaka to odmiana na ostatnim zdjęciu podobna do cylindriki ,ale ma liście w kształcie litery V ?
ONECTICA gratuluje pięknych nowości i czekam na zdjęcia pozostałych 3 odmian...
NORBERT masz naprawdę piękne okazy Szkoda że nie pokazałeś jak concina zakwitła bo widzę już zasuszone kwiatki...A jaka to odmiana na ostatnim zdjęciu podobna do cylindriki ,ale ma liście w kształcie litery V ?
ONECTICA gratuluje pięknych nowości i czekam na zdjęcia pozostałych 3 odmian...
Pozdrawiam Sylwia