Kolczurka klapowana ( Echinocystis lobata )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za pnącze?

Post »

Otóż to. Bezproblemowa jeśli chodzi o wzrost, ale następnej wiosny masz murowane dziesiątki siewek do wyrywania wokół :D
U siebie tak właśnie miałem, nie mówiąc o tym co się namęczyłem jesienią ściągając to z żywopłotu ;:224
karlik82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2009, o 15:00

Post »

Dzięki za info :) W jakiś sposób roślina ta znalazła się w moim ogrodzie. Pewnie to robota jakiegoś ptaka. Wyczytałem już, że to roślina inwazyjna, także jak najszybciej pozbędę się jej z mojego ogrodu.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Podobno jej uprawa uprawa w Polsce jest zakazana gdyż jest bardzo inwazyjna.

Kolczurka klapowana uznawany jest w Polsce za gatunek inwazyjny, groźny dla rodzimej przyrody. Jego wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawe o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolczurka_klapowana
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dotyczy dalszego przetrzymywania, bez zmiany lokalizacji, okazów przetrzymywanych w dniu wejścia w życie
rozporządzenia.
(Dz. U. z 2011 r. Nr 210, poz. 1260)
A więc tekst na Wiki jest nieścisły.
Zresztą, jak upilnować tak powszechnie uprawiany gatunek, na dodatek samorzutnie rozsiewający się, za pomocą jakiegoś przepisu? To że ktoś nie wysieje tego w przydomowym ogrodzie, nie zmieni faktu że kolczurka opanowuje albo już opanowała np. zarośla nadrzeczne (podobnie jak niecierpek gruczołowaty), w tym sensie wprowadzenie i egzekwowanie tego przepisu sytuacji na korzyść środowiska raczej nie wpłynie, a pieniądze publiczne i tak pochłonie :|
Chyba żeby wysyłać co roku wiosną i latem w teren setki pracowników wyrywających każdą znalezioną kolczurkę, niecierpka itp. - jak by od razu bezrobocie spadło :lol: - wtedy to by miało jakiś sens
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego nie wpłynie? Ludzie często nie są świadomi tego, że dany gatunek może być ekspansywny i niebezpieczny dla rodzimych roślin, a wszelkie dziadostwo pokroju rdestowców, kolczurek czy siejących się wszędzie i tworzących rozległe zarośla klonów jesionolistnych (nie wspominając już o barszczu sosnowskiego, ale tu historia jest nieco inna) nowe miejsca opanowuje dzięki działalności ludzkiej, czego dobrym przykładem jest dyskusja w temacie o rdestowcu, o sadzeniu go na "niczyich" działkach w celu pozyskania surowców zielarskich. To działanie szkodliwe i jeżeli spowodowane niewiedzą, to ok, ale gdy w grę wchodzi zwykła obojętność na późniejsze losy tej obsadzonej ziemi, która prędzej czy później pod rdestowcem zniknie, to może chociaż świadomość tego, że jest to nielegalne powstrzyma co poniektórych.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale:
1. Świadomość istnienia inwazyjnych gatunków roślin u większości ludzi jest dość nikła, a tym bardziej związanych z nimi przepisów (ja sam dopiero niedawno się o nich dowiedziałem, chociaż te rośliny są mi znane od dawna), do mediów raczej nie jest podobne żeby się nimi zainteresowały bo temat nie jest nośny.
2. Sytuację już opanowanych stanowisk mogłoby poprawić wysłanie w teren armii ludzi wyrywających/wykopujących te rośliny, i to regularne i na szeroką skalę, a nie jednorazowa akcja. Wtedy, w połączeniu z odpowiednimi przepisami, dałoby to jakiś efekt.
Ewentualnie wprowadzenie naturalnego wroga (szkodnika, choroby) ograniczającego selektywnie populacje tych roślin i ich rozprzestrzenianie się.
karlik82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2009, o 15:00

Post »

Jeżeli chodzi o moją kolczurkę, to wylądowała już na kompoście. Także u mnie w ogrodzie się dalej nie rozprzestrzeni. A to dzięki informacjom od Was i tych z Wikipedii :)
andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2009, o 19:08

Kolczurka klapowana ( Echinocystis lobata )

Post »

Pnącze o bardzo przyjemnym zapachu kwiatów, kolczastych owocach ( owocnikach) które występują równocześnie z kwiatami.
Wyglądem przypomina winorośl z podobnymi liściami, czepami ( jedynie kwiaty i te owoce kompletnie nie pasują :) )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Witam, czy rozpoznaje ktoś tę roślinę?

Post »

Kolczurka klapowana :wink:

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49

Post »

Potwierdzam rozpoznanie. I dodaję,że roślina inwazyjna ale można sobie z nią poradzić wyrywając wiosną młode rośliny.
Dojrzałe owocniki same się otwierają i uwalniają nasiona.
Pozdrawiam Anna
andre
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2009, o 19:08

Post »

Ja tu się męczę z dodawaniem zdjęć a tu taka szybka odpowiedź :wink: Poczytałem trochę o tej roślince i najciekawsze zdanie to... "Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej " ;:oj więc niech sobie rośnie na tym rozlewisku i nie będę jej ruszał :D
Dzięki za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sama rozniesie się dalej.U mnie rośnie jak szalona.Jest już wszędzie ;:oj
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jej uprawa jest zakazana. ;:202

ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”