Moje ukwiecone parapety cz. II
- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety cz. II
Kasiu śliczna Cattleyka.. U mnie w Obi też takie były i zapach miały fenomenalny.
Pozdrawiam Mariusz3357
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super ten nowy nabytek i do tego pachnący ideał
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna!
Im częściej oglądam zdjęcia pięknych cattleyek, tym bardziej jestem zła na swoje, że nie kwitną
Im częściej oglądam zdjęcia pięknych cattleyek, tym bardziej jestem zła na swoje, że nie kwitną
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Miło mi czytać że Wam się podobają moje kwiatki, dziś otwarł sie kolejny
Laelia Alaori x praestans
Kwiatek jest stosunkowo duży w porównaniu do całej rośliny
Skrzyneczki bedą. ale dopiero gdzieś za 2 tygodnie bo na razie kwiaty wciąż na dworze są, Kasiu w skrzyneczkach będą stały głównie catlleye i laelie to dla nich te domeczki maja być na zimę.
A tu jeszcze jedno zdjęcie mojego wczorajszego nabytku
Laelia Alaori x praestans
Kwiatek jest stosunkowo duży w porównaniu do całej rośliny
Skrzyneczki bedą. ale dopiero gdzieś za 2 tygodnie bo na razie kwiaty wciąż na dworze są, Kasiu w skrzyneczkach będą stały głównie catlleye i laelie to dla nich te domeczki maja być na zimę.
A tu jeszcze jedno zdjęcie mojego wczorajszego nabytku
Piekne Kasienko .Podwiesisz skrzyneczki do sufitu?Nie wyobrazam sobie jaki to bedzie widoczek pozniej ,jeszcze jak zakwitna w nich to padne
-
Kasiu czy do sufitu to nie wiem, bo sufit drewniany z podbitką, dlatego mój M ma dylemat jak je umocować. Czy zakwitną to zobaczymy, jak na razie większość katlejastych kwitnie w okresie letnim a wtedy są na dworze.
Piękne katlejaste Kasiu . Ty wiesz, że ja uważam Cię za eksperta w uprawie tych cudnych roślin (również Beatkę - Bee). Napisz mi proszę, czy z Twoich obserwacji wynika, że jest jakaś różnica w doprowadzaniu do kwitnienia tych, których pęd wyłania się z pochewki i tych co kwitną bez niej ? Czy te z pochewkami trudniej zakwitają ? Pąk ukazała u mnie druga "bezpochewkowa" a te drugie stoją jak zaklęte. Tzn. wypuściły pochewki ale pąki się w nich na razie nie pojawiają.
Czy ten nowy nabytek to z LM ? U nas były jakiś miesiąc temu ale wszystkie w pąkach, więc byłby to zakup "w ciemno".
Czy ten nowy nabytek to z LM ? U nas były jakiś miesiąc temu ale wszystkie w pąkach, więc byłby to zakup "w ciemno".
-
Aniu ekspertem to ja nie jestem, mam w swojej kolekcji tylko około 40 sztuk różnych katlejastych. U siebie nie zauważyłam, czy te bez pochewek łatwiej zakwitają, miałam w zeszłym roku catleye która kwitła na trzech przyrostach a na każdym z nich w inny sposób, pierwszy zakwitł z zielonej pochewki, drugi z suchej pochewki a trzeci zakwitł bez pochewki, więc nie ma tu raczej żadnej konkretnej reguły. Raczej trzeba zwrócic uwagę na to żeby w okresie kiedy rośnie przyrost zapewnić jej sporo wody i nawozu, ale raczej każdą trzeba wyczuć.
Nowość nie jest z LM ale z Castoramy.
Nowość nie jest z LM ale z Castoramy.
Laelia Alaori x praestans ale Ona jest sliczna! taka skromna i urocza
Kasiu, dziękuję za informację. Chyba trochę popełniłam błąd z tym podlewaniem, bo z obawy o przelanie podlewałam raczej rzadko a stały w miejscu jasnym i ciepłym. Ale przyrosty dość dorodne są.
Jeszcze jedno - w jakim czasie od pojawienia się pochewki, zaczynają najczęściej pojawiać się pąki ?
Z tym ekspertem, będę obstawać przy swoim - jeśli ktoś z takim efektem uprawia daną grupę roślin (a w Twoim przypadku inne przecież też ), to zna się na rzeczy i wie co robi. Dla mnie w każdej dziedzinie najważniejsze jest doświadczenie. Ty je masz Kasiu i masz też spektakularne efekty. Poza tym 40 roślin to całkiem spora liczba (teraz mi się nasunęła myśl - to ile masz wszystkich ??? )
Jeszcze jedno - w jakim czasie od pojawienia się pochewki, zaczynają najczęściej pojawiać się pąki ?
Z tym ekspertem, będę obstawać przy swoim - jeśli ktoś z takim efektem uprawia daną grupę roślin (a w Twoim przypadku inne przecież też ), to zna się na rzeczy i wie co robi. Dla mnie w każdej dziedzinie najważniejsze jest doświadczenie. Ty je masz Kasiu i masz też spektakularne efekty. Poza tym 40 roślin to całkiem spora liczba (teraz mi się nasunęła myśl - to ile masz wszystkich ??? )
-
Aniu jak jest ciepło to trzeba trochę częściej podlewać, ja dodatkowo w lato praktycznie codziennie pryskam ziemię od góry a w te 30-sto stopniowe upały pryskałam też liście roślin.
Z tymi pąkami w pochewkach to Cię zmartwię bo tu nie ma reguły czasem prawie od razu pojawiają się pączki w pochewkach a czasem trwa to dość długo, jedno jest pewne nawet jak pochewka zaschnie nie należy tracić nadziei na pączki.
Aniu wszystkich storczyków mam w chwili obecnej coś koło 150 sztuk, mam też z 70 innych zielonych roślin w domu.
Dario
Z tymi pąkami w pochewkach to Cię zmartwię bo tu nie ma reguły czasem prawie od razu pojawiają się pączki w pochewkach a czasem trwa to dość długo, jedno jest pewne nawet jak pochewka zaschnie nie należy tracić nadziei na pączki.
Aniu wszystkich storczyków mam w chwili obecnej coś koło 150 sztuk, mam też z 70 innych zielonych roślin w domu.
Dario
Kasiu gdzie Ty to wszystko trzymasz?????????????????