Nie dostałam odpowiedzi, ale może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, czy dobrze go rozpoznałam.
Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Pozdrawia Urszula.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Raczej Echinocereus, może coś z E. coccineus. Mam jeden egzemplarz tego gatunku z wyjątkowo długimi cierniami, tyle, że mój ma zdecydowanie grubszy korpus.
- sisi-1
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 sie 2011, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie. Niedawno dostałam kilka kaktusów z których jeden nie wiem jak się nazywa. na dodatek gdy je wzięłam był strasznie zalany (siedział jakby w błocie). ponieważ dość długo wiozłam go samochodem nie chciałam go od razu wsadzać do nowej ziemi żeby go jeszcze bardziej nie stresować. ale muszę to zrobić bo ziemia (zdjęłam już górną warstwę) była cała spleśniała i śmierdząca. teraz się zastanawiam czy go nie pociąć na kawałki bo w jednym miejscu si trochę zgina (podgląd tego miejsca na jednym ze zdjęć) ale boję się, że on tego nie przeżyje. Poradźcie mi proszę co zrobić z tym kaktusikiem, bo ziemia na pewno do wymiany, ale jak się za niego zabieram, to mam wrażenie, że mi się w rękach połamie, więc może najpierw uciąć kawałek? no i czy tylko jeden kawałek, czy pociąć go na przykład na trzy lub cztery części? i czy się odrodzi? czy ukorzeni??? bardzo proszę o jakieś sugestie
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Sisi musisz odciąć do zdrowej tkanki i wysuszyć ranę. Ranę posmaruj cynamonem ,który ma właściwości antybakteryjne .Kiedy rana będzie sucha to wsadź roślinkę do suchego piasku akwarystycznego.I czekaj na korzonki
Ja tak ukorzeniam roślinki i jest ok.
Poza tym reszta roślin to piękne duże okazy .Ale ten po prawej stronie jest wyciągnięty od góry z braku światła.
Ustaw je tak aby miały go jak najwięcej.
Ja tak ukorzeniam roślinki i jest ok.
Poza tym reszta roślin to piękne duże okazy .Ale ten po prawej stronie jest wyciągnięty od góry z braku światła.
Ustaw je tak aby miały go jak najwięcej.
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Te wyciągnięcia są problematyczne,strasznie się odbijają później.
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 wrz 2013, o 11:10
Mam kilka kaktusów- znaczy sie były to zwykłe urwane łodygi które wyrosły.
Jednak nie wiem co to za rodzaje. Podejrzewam opuncje a reszta?
Na dodatek strasznie mi łodygi opadaja pod własnym ciężarem... moze za mało światła?
Prosze o pomoc:<
Osobno nie chciały mi rosnąć więc przesadziłam je rok temu do wspólnej doniczki
Na dodatek strasznie mi łodygi opadaja pod własnym ciężarem... moze za mało światła?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Pierwsze - nie podejmuję się. Drugie to Opuntia monacantha variegata. Trzy:Austrocylindropuntia subulata (na trzecim zdjęciu ta środkowa). Ostatnia na tym zdjęciu to Opuntia vulgaris. oczywiście dobrze byłoby, gdyby ktoś to potwierdził.
Co do stanu roślinek - moja propozycja: przede wszystkim na wiosnę, już nie teraz, podciąć je wszystkie - uzyskasz nowe roślinki, a te się trochę unormują. Opuncje rosną szybko. I na wiosnę zdecydowanie więcej światła.
Co do stanu roślinek - moja propozycja: przede wszystkim na wiosnę, już nie teraz, podciąć je wszystkie - uzyskasz nowe roślinki, a te się trochę unormują. Opuncje rosną szybko. I na wiosnę zdecydowanie więcej światła.
-
- 200p
Artur, dziękuję za odpowiedź.Dodam tylko, że ten mój E. ma dość miękkie ciernie. Obok stał podobny, ale z bardzo kłującymi cierniami. W każdym bądź razie wiem co mam. I jeszcze jedno pytanie, czy echinocereusy, żeby zakwitnąć potrzebują okresu spoczynku od IX do III? Ja je jeszcze podlałam w ostatnich dniach sierpnia, czy to dobrze?
Pozdrawia Urszula.
- Artur89
Każdy kaktus potrzebuje okresu zimowego spoczynku. Poradziłem się jeszcze na innym forum i twoja roślina może być również E. stramineus - jednak potrzeba kwiatu dla pewności, który to gatunek.
-
- 200p
Dzięki za sugestie. Oglądałam zdjęcia typowanych przez Ciebie echinocereusów i trudno zdecydować, który to mój. A do kwiatka to może mu być daleko przy moich zdolnościach hodowlanych.
Pozdrawia Urszula.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślinki są w fatalnym stanie z powodu braku światła. Należy natychmiast zapewnić im słoneczne stanowisko. Inaczej nie dotrwają do wiosny.GoldenSpun pisze:Mam kilka kaktusów- znaczy sie były to zwykłe urwane łodygi które wyrosły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Jeśli masz możliwość to zimuj kaktusa w piwnicy, w której nie trzymasz ziemniaków i innych tego typu rzeczy. Ja swoje zimuje w tzw. pomieszczeniu na wózki - nie muszę się martwić o przymrozki bo ze względu na rury, temp. nie może spać poniżej określonej (tj. bodajże 8*C). W sezonie, wystaw go najlepiej na dwór w miejscu, gdzie będzie mieć słońce od rana do wieczora czyli od południowej strony. Echinocereusy szczególnie uwielbiają słoneczną miejscówkę na świeżym powietrzu, wtedy też chętniej kwitną.Ulpen11 pisze:Dzięki za sugestie. Oglądałam zdjęcia typowanych przez Ciebie echinocereusów i trudno zdecydować, który to mój. A do kwiatka to może mu być daleko przy moich zdolnościach hodowlanych.
-
- 200p
Dziękuję za rady.Mam garaż i południowy balkon. Cierpliwości też mi nie brakuje, więc może będą i kwiaty /kiedyś/.
Pozdrawia Urszula.