Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: SUMAK OCTOWIEC - jak skutecznie walczyć

Post »

Ogrodnik88 pisze: Koparką tylko narobisz sobie kosztów i kolein.

Przy kopaniu fundamentów też sobie zrobi koleiny, nie mówiąc już o budowie domu. Kopanie to max 30 min a koszty ? około 30zł tyle co chemia. Masz pewność że wszystko zostanie usunięte. Ziemią z wykopu fundamentów uzupełni ubytek. Po co nadmiernie kombinować ? nigdy nie masz pewności czy środek zadziała i wszystko wypali.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak i tak będzie zatrudniał koparkę to faktycznie niech spróbuje,a herbicydem zniszczy niedobitki jak w ogóle będą :wink:
A co do tej wierzby do odgrodzenia się od drogi to jeśli na tej drodze sypią w zimę sól to nie wiem czy da sobie radę,ale jak nie to będzie najlepsza.
Nixon123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2013, o 13:58

Post »

Droga jest jakieś 100m za moją działką więc sól nie przejdzie wierzb.
Wygląda to mniej więcej w ten sposób:
Obrazek

Na mapie zaznaczyłem tylko obwodnicę, jest tam jeszcze jakaś mała dróżka dojazdowa do kilku działek po której jeździ może 1 samochód na godzinę.

Co powiecie aby teraz wyciąć te badyle, w końcu i tak na wiosnę odbiją młode z liśćmi i wtedy zaatakuje Rundap'em i do tego koparką po 3 tygodniach od mocnego opryskiwania. Dobrze kombinuję? Dodam, że sumaki mają po około 10 lat, pień średnicy około 15cm i przed ścięciem miały koło 3m wysokości.
Co do wierzby - mam ze 3m sześcienne kompostu ze słomy (nie do końca przerobiony na kompost). Chciałbym użyć go przy sadzeniu wierzby oraz wymieszać z mielonym drewnem (takie ścinki zostały wielkości 1cm max) do poprawienia stabilności wilgotności gruntu.

P.S. teren nie jest bagnisty (luźny) tylko mocno wilgotny i zbity poprzez glinę. Na wiosnę zrobię "odwiert" i podrzucę foto z przekrojem ziemi.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To czy teraz wytniesz czy na wiosnę jest w sumie bez różnicy,ja w tej wilgotnej glinie bez zastanowienia sadziłbym wierzbę tylko zamiast Mandżurskiej wolałbym jakąś zwykłą.Mam 1 taką z powyginanymi gałęziami i rośnie dużo słabiej od zwykłych ale nie jestem pewny czy to ta Mandżurska.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nixon123 pisze: Co powiecie aby teraz wyciąć te badyle, w końcu i tak na wiosnę odbiją młode z liśćmi i wtedy zaatakuje Rundap'em i do tego koparką po 3 tygodniach od mocnego opryskiwania. Dobrze kombinuję?

Źle, po co wydawać kasę na chemię jak i tak wszystko wykopiesz ? ;:164
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze jest ryzyko że po samym wykopaniu coś zostanie.
Nixon123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

PiotrekP pisze:Źle, po co wydawać kasę na chemię jak i tak wszystko wykopiesz ? ;:164
Nie chcę uchodzić tu za jakiegoś burżuja ale flaszka Rundapu kosztuje koło 60-100zł.
Po prostu ten Sumak ruszył strefę jakiej się nie rusza u faceta. Dźgnął mnie w moje EGO. Pokazałem Narzeczonej jaki ze mnie kozak i jak pochlastałem tą roślinę siekierą a ona zagrała mi na nosie. Płatnego mordercy nie wynajmę więc uciekam się do wszelakich możliwych sposobów.

Postanowione:
1. wyciąć "badylewo"
2. wiosenne odrosty z liśćmi potraktuję chemią
3. to co wyniszczę nad powierzchnią ziemi ładnie usunę (czytaj sekator)
4. przy kopaniu fundamentów poproszę pana Koparkę o ładne usunięcie resztek spod ziemi
5. dla pewności cały teren po wykonaniu punktów 1-4 poleję Rundapem czy inną chemią (a co - jestem Pro-ECO)

P.S. kiedy mandżura lub inną wierzbę dać do gruntu i czy dawać kompost ze zmielonym drewnem pod spód?

Dziękuję Wam wszystkim za dotychczasową pomoc. Jak widzicie nie jestem ogrodnikiem i jedyne doświadczenie jakie mam z florą to zasuszanie kwiatków na parapecie.
Grzane piwko dla Wszystkich ;:304
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym wolał najpierw opryskać i dopiero jak uschnie wyciąć.
Ale to raczej bez różnicy.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sumak nie rośnie kilka razy w roku,więc jak już będziesz kosił trawę i sumaka usuniesz.Wprawdzie bez tych drastycznych metod pojawia sie kilka lat,ale można dać radę.
Halina
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Poczekaj aż odrosty puszczą liście i spryskaj roundupem, te przy pniach i te, które wybiły daleko od drzewa rodzimego. Kopanie niewiele pomoże a zniczczenia będa duże. Pnie możesz wykopać po miesiącu od pryskania, możesz je rónież wyciąć przy ziemi albo poczekać do jesieni i wtedy wyjmiesz je rękami bo korzenie zgniją.
Jak wysoki chcesz mieć ekran? Do 3 m polecam wierzbą wiciową czyli wiklinę. Wystarczy wsadzić sztobry i będzie rosła. Z tego ca napisałeś wnioskuję, że teren nie jest zalewany a jest tylko wysoki poziom wody gruntowej. Wg mnie żywotniki też by rosły.
Nixon123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

pomidormen pisze:Jak wysoki chcesz mieć ekran? Do 3 m polecam wierzbą wiciową czyli wiklinę. Wystarczy wsadzić sztobry i będzie rosła. Z tego ca napisałeś wnioskuję, że teren nie jest zalewany a jest tylko wysoki poziom wody gruntowej. Wg mnie żywotniki też by rosły.
Chciałbym osiągnąć około 5m w dość krótkim czasie. Teren nie jest zalewany. Lustro wody w kanale melioracyjnym dochodzi maksymalnie do poziomu 30cm poniżej gruntu. Wody gruntowe na całym terenie są dość płytko więc myślę, że wierzba szybko dotrze korzeniami do źródełka wody. Do tego na całej części działki, jaką zaznaczyłem, był wyrzucany kompost spod uprawy pieczarek (koło 5 pełnych TIRów w roku - i tak przez okres jakiś 3-4 lat. Strzelam na oko moje wyliczenia). Całość była sukcesywnie rozrzucana i orana. Później kilka lat przerwy w dodawaniu torfu/kompostu. Zamiast tego były uprawiane rośliny które utrzymywały sporą pasiekę. Z tego co pamiętam to była koniczyna, łubin i coś jeszcze (na zmianę - jednego roku to innego tamto).

Myślę, że pokuszę się o wysadzenie mojej wierzby (którą ukorzenia się w słoiku ;) ) w okolicach kwietnia. Za Waszą namową pójdę o krok dalej i wysadzę tam kilka innych gatunków wierzby.

P.S. zastanawiam się jaki wpływ będzie miała ta wierzba na całą meliorację działki, czy nie zaburzę w żaden sposób równowagi (pod kątem wody) w tym obszarze?

P.S.#2 -żywotnik (czy jest to samo co Tuja?) był wsadzany w części działki która nie była nawożona. Sadzonki o wysokości 50cm przez niecałe 10 lat osiągnęły wysokość ponad 3m. Bez żadnej pielęgnacji czy przycinania.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Żywotnik to inaczej tuja.
Na ukorzenianie wierzby to trochę za wcześnie. Po przesadzeniu może chorować i szybko zakończyć okres wegetacji z małymi przyrostami. Wystarczy wczesną wiosną posadzić patyki w miejsce docelowe i bardzo szybko się ukorzenią. I to nie takie co mieszczą się do słoika tylko zdecydowanie większe. ( Moja wierzba rośnie z patyka długości 2m grubego na jakieś 4cm. ) Z większych patyków uzyskasz zdecydowanie szybciej duże drzewa. Żeby szybko uzyskać pożądany efekt można posadzić bęsto i naprzemiennie wysokie z niskimi sadzonkami. Tylko trzeba mieć żródło patyków, co w przypadku wierzby mandżurskiej nie jest takie łatwe.
5m szpaler z wierzby zajmie całkiem sporo miejsca, wody z ziemi nie wyśsie.
Kaskaz7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2013, o 10:29

Re: Sumak octowiec - na ile niebezpieczny?

Post »

Witam serdecznie, jednak sumak octowiec też szkodzi !!!
To nie plotka ani panika...wiem to od Pana, który jest architektem krajobrazu. Kiedyś uczył się o tym...ale to już było dawno (jest już na emeryturze). Sumaki mają na liściach igiełki... szkodzą na oczy, układ oddechowy...można to porównać do azbestu. Kiedyś w pewnym rejonie był zakaz sadzenia sumaka przy przedszkolach...żłobkach... Teraz to ucichło
Ludzie nie zdają sobie sprawy jak bardzo to jest szkodliwe. Mogłabym tu podać parę przykładów ale w sunie, jak ktoś chce...to uwierzy bez tego.
Dodam, że i ja i ten Pan jesteś ZA zielenią...im więcej zieleni tym lepiej....ale sumaki wycięlibyśmy wszystkie w pień.
pozdrawiam
Katarzyna
Kaskaz7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2013, o 10:29

Post »

witam,
wiem na pewno, że sumaki (nawet octowce) są bardzo szkodliwe dla zdrowia...chcę wszystkich ostrzec
tu poniżej link
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/f ... ia2002.htm
jedynie to znalazłam (na innym forum zresztą) - 9 - ta pozycja od końca

proszę, bądźcie ostrożni z sumakami - to nie jest przesąd ani plotka

Katarzyna
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No popatrz...
Niemal wszystkie rośliny z tej listy są często spotykane w naszych ogrodach (bukszpan, tojad, rącznik, złotokap, żywotnik, cis... nie chce mi się przepisywać całości...) Gdzie tu odkrycie? Trup też się gęsto nie ściele.

Każdy rozsądny człowiek, nawet w naszej strefie klimatycznej, powinien wiedzieć, że się nie pakuje do gęby każdej napotkanej na drodze rośliny. I nie powinien pozwolić tego zrobić dzieciom.

Gdy rozum śpi - budzą się potwory.

Teraz powiem ci coś strasznego - kasztany (Hippocastanum) są trujace!!! I to nie jest przesąd ani plotka.
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”