Coś na ząb
Re: Coś na ząb
Aga robiłaś sałatkę
Wczoraj robiłam Muffinki z czekoladą...przepis z internetu...ciasto wyszło bardzo gęste...myślałam że będzie do niczego...musiałam dodać troszkę więcej mleka, po upieczeniu i konsumpcji wyszło jednak takie jak trzeba.
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki suche: 2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce, w drugiej wymieszać produkty mokre
1 szkl mleka...dodałam troszkę więcej
100 g masła-rozpuścić wcześniej i przestudzić
1 jajo
Potrzebna jest też czekolada, pokrojona na mniejsze cząstki...jedną kostkę kroiłam na cztery mniejsze.
Roztrzepane mokre produkty dodać do sypkich, energicznie wymieszać łyżką...dodać do masy...wkładać do foremek, ciasta wychodzi sporo...foremki były prawie całe wypełnione.
Piec 160*C -35 min...zależy od piekarnika.
Smacznego
Wczoraj robiłam Muffinki z czekoladą...przepis z internetu...ciasto wyszło bardzo gęste...myślałam że będzie do niczego...musiałam dodać troszkę więcej mleka, po upieczeniu i konsumpcji wyszło jednak takie jak trzeba.
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki suche: 2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce, w drugiej wymieszać produkty mokre
1 szkl mleka...dodałam troszkę więcej
100 g masła-rozpuścić wcześniej i przestudzić
1 jajo
Potrzebna jest też czekolada, pokrojona na mniejsze cząstki...jedną kostkę kroiłam na cztery mniejsze.
Roztrzepane mokre produkty dodać do sypkich, energicznie wymieszać łyżką...dodać do masy...wkładać do foremek, ciasta wychodzi sporo...foremki były prawie całe wypełnione.
Piec 160*C -35 min...zależy od piekarnika.
Smacznego
Re: Coś na ząb
Babeczki wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować, bo mam akurat na takie ochotę
Re: Coś na ząb
mam pytanie odnośnie ciasta z krakersami,Czy moż ebyc śmietana 18% ???U nas nie ma 22%
Re: Coś na ząb
18 % będzie za rzadka. Zamiast 22% można ubić śmietanę kremówkę.
Re: Coś na ząb
KOKOSANKI
CIASTO
2 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
3 jaja
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie rozpuszczony...letni miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki, piec 20-30 min...170*C ...zależy od piekarnika. Zrobić próbę patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu ciasta...pokroić ciasto na niewielkie kwadraty.
Kwadraty wkładać do ugotowanej lekko przestudzonej polewy,,najlepiej do tego celu użyć widelca'' -szybko obtaczać w polewie a następnie w wiórkach kokosowych.
POLEWA
2 szkl cukru
3/4 szkl mleka
1 łyżka wódki ...dodaję 1 łyżeczkę +troszkę olejku rumowego
1 cukier waniliowy
17 dag masła
2 łyżki cacao
Wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem i mieszać aż do zagotowania polewy...ok 2 min. od zagotowania.
Wiórków kokosowych wychodzi 200g... struktura drobna. Grubszych trzeba więcej.
CIASTO
2 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
3 jaja
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie rozpuszczony...letni miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki, piec 20-30 min...170*C ...zależy od piekarnika. Zrobić próbę patyczka, czy ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu ciasta...pokroić ciasto na niewielkie kwadraty.
Kwadraty wkładać do ugotowanej lekko przestudzonej polewy,,najlepiej do tego celu użyć widelca'' -szybko obtaczać w polewie a następnie w wiórkach kokosowych.
POLEWA
2 szkl cukru
3/4 szkl mleka
1 łyżka wódki ...dodaję 1 łyżeczkę +troszkę olejku rumowego
1 cukier waniliowy
17 dag masła
2 łyżki cacao
Wszystkie składniki włożyć do garnka z grubym dnem i mieszać aż do zagotowania polewy...ok 2 min. od zagotowania.
Wiórków kokosowych wychodzi 200g... struktura drobna. Grubszych trzeba więcej.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Coś na ząb
Aniu jadę do Ciebie na kokosanki ..... wieki ich nie jadłam a bardzo lubię
Re: Coś na ząb
A TO MOJE CIACHO Z KRAKERSAMI.Troszkę warstwy sie pobrudziły od noża,ale smak tego casta jest po prostu..... anielski
Miałam mieszane uczucia co do tych solonych krakersów zmieszanych z diabelsko słodką krówką,kremem budyniowym i bitą śmietana ,ale efekt jest powalający.Po prostu te słone krakersy i krówka to FLIPI FLAP;bez jednego nie ma drugiego
Kiedyś nad mozrem jadłam lody czekoladowe opruszone grubą sola morską.Myślałąm ,ze to jaiś żart,ale tez smakowały nieziemsko.
Wielkie dzięki za przepis To ciacho jest tak wypasione ,że pasuje na np.przyjęcia komunijne
Miałam mieszane uczucia co do tych solonych krakersów zmieszanych z diabelsko słodką krówką,kremem budyniowym i bitą śmietana ,ale efekt jest powalający.Po prostu te słone krakersy i krówka to FLIPI FLAP;bez jednego nie ma drugiego
Kiedyś nad mozrem jadłam lody czekoladowe opruszone grubą sola morską.Myślałąm ,ze to jaiś żart,ale tez smakowały nieziemsko.
Wielkie dzięki za przepis To ciacho jest tak wypasione ,że pasuje na np.przyjęcia komunijne
Re: Coś na ząb
Aga piszesz że wieki nie jadłaś kokosanek...przecież to ciasto jest z ubiegłego wieku mało kto o nim pamięta...teraz ciasta królują bardziej nowoczesne...o starych też nie trzeba zapominać są też bardzo dobre...kokosanki są bardzo słodkie i aromatyczne...do kawy jak najbardziej pasują.
PESTKO nie wytrzymałaś i pokroiłaś wiem że ciasto jest dobre...u nie też z nożem od razu stoją ale pakuję blaszkę do lodówki i nie daję pokroić dopóki nie stężeje.
ZAPRASZAM NA CIASTO BIAŁA DAMA
3 paczki herbatników zwykłych
0,5 śmietany kremówki
1/2 kg twarogu mielonego
2 szt budyń śmietankowy lub waniliowy
O,5 szkl cukru pudru
1 l mleka
9 łyżek cukru
1 margaryna Kasia
15 dag wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1 puszka brzoskwiń...pokroić w kostkę
2 łyżki żelatyny + galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Krem budyniowy:
Ugotować budynie według przepisu na opakowaniu, ostudzić...utrzeć z margarynę i 0,5 szkl cukru pudru dodając budyń.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w pół szkl przegotowanej wody. (trzeba ją często mieszać bo szybko tężeje)
Kremówkę ubić z 8 łyżkami cukru pudru...dodać twaróg...gęstniejącą galaretkę...pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Herbatnikami wyłożyć spód blaszki...na to masę serową... przez kilka minut schłodzić w lodówce... następnie wyłożyć masę budyniową...posypać posypką kokosową.
Posypka kokosowa:
Masło naturalne rozpuścić na patelni z 1 łyżką cukru, dodać wiórki kokosowe. Podrumienić na złoty kolor cały czas mieszając (jak się podrumienią szybko przesypać do zimnego naczynia bo na rozgrzanej patelni mogą się spalić) gdy przestygną posypać ciasto wiórkami.
Wiórki dodałam o drobnej strukturze , o grubszej piękniej wyglądają bardziej przyciągają oko
Po za tym ciasto jest mało słodkie...jeśli ktoś woli bardziej słodką wersję do masy budyniowej można dodać troszkę więcej cukru pudru.
PESTKO nie wytrzymałaś i pokroiłaś wiem że ciasto jest dobre...u nie też z nożem od razu stoją ale pakuję blaszkę do lodówki i nie daję pokroić dopóki nie stężeje.
ZAPRASZAM NA CIASTO BIAŁA DAMA
3 paczki herbatników zwykłych
0,5 śmietany kremówki
1/2 kg twarogu mielonego
2 szt budyń śmietankowy lub waniliowy
O,5 szkl cukru pudru
1 l mleka
9 łyżek cukru
1 margaryna Kasia
15 dag wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1 puszka brzoskwiń...pokroić w kostkę
2 łyżki żelatyny + galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Krem budyniowy:
Ugotować budynie według przepisu na opakowaniu, ostudzić...utrzeć z margarynę i 0,5 szkl cukru pudru dodając budyń.
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w pół szkl przegotowanej wody. (trzeba ją często mieszać bo szybko tężeje)
Kremówkę ubić z 8 łyżkami cukru pudru...dodać twaróg...gęstniejącą galaretkę...pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Herbatnikami wyłożyć spód blaszki...na to masę serową... przez kilka minut schłodzić w lodówce... następnie wyłożyć masę budyniową...posypać posypką kokosową.
Posypka kokosowa:
Masło naturalne rozpuścić na patelni z 1 łyżką cukru, dodać wiórki kokosowe. Podrumienić na złoty kolor cały czas mieszając (jak się podrumienią szybko przesypać do zimnego naczynia bo na rozgrzanej patelni mogą się spalić) gdy przestygną posypać ciasto wiórkami.
Wiórki dodałam o drobnej strukturze , o grubszej piękniej wyglądają bardziej przyciągają oko
Po za tym ciasto jest mało słodkie...jeśli ktoś woli bardziej słodką wersję do masy budyniowej można dodać troszkę więcej cukru pudru.
Re: Coś na ząb
O matkooooo na bosakaaaa Dzięki za przypomnienie tego ciacha.Uwielbiam je
To prawda...wszystko przez te ,,przewody pokarmowe,,stojące z nożem nad tyle co zrobionym plackiem.Kiedy stężało w lodówce,na drugi dzień kawałki były idealne.
To prawda...wszystko przez te ,,przewody pokarmowe,,stojące z nożem nad tyle co zrobionym plackiem.Kiedy stężało w lodówce,na drugi dzień kawałki były idealne.
Re: Coś na ząb
Dzisiaj robiłam taki sos
SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy, dodałam Sarepska
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki...rozdrobnić, rozprażyć...przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek.
Paprykę pokroić w drobne, krótkie paski...udusić do miękkości, dodać przetarte pomidory i przyprawy.
Nałożyć do słoików i pasteryzować 15-20 min.
Z tej porcji wyszło 3 słoiczki po drzemie...troszkę mało...pozbyłam się za to pomidorów koktajlowych...nie miałam na nie pomysłu. Sosu zrobię więcej jest świetny. Podczas prażenia papryki trzeba pilnować żeby się nie przypaliła...użyć garnka z grubym dnem.
Smacznego.
-- Śr 28 sie 2013 16:53 --
LECZO
1 kg cebuli-krążki
2 kg pomidorów-rozdrobnić, rozprażyć i przetrzeć przez durszlak lub sito...w celu usunięcia pestek i skórek
2 kg papryki-drobne paski-najlepsza jest w czerwonym kolorze.
1 duża cukinia-przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek jest nie potrzebny.
sól-wsypałam 2 płaskie łyżki...pod koniec duszenia...według uznania.
1/4 szkl oleju
Pierwsza czynność to przygotowanie pomidorów, rozprażyć i przetrzeć przez sito...skórki można też sparzyć wrzątkiem i obrać wcześniej przed prażeniem.
Dusimy cebulę na 1 łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, resztę oleju, później pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy solą, można dodać też czosnek ale nie koniecznie.
Rozłożyć do słoików, pasteryzować 40 min.
Danie doskonałe na szybki posiłek...trzeba tylko pokroić cienką kiełbasę w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać słoik lecza, przyprawy.
SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy, dodałam Sarepska
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki...rozdrobnić, rozprażyć...przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek.
Paprykę pokroić w drobne, krótkie paski...udusić do miękkości, dodać przetarte pomidory i przyprawy.
Nałożyć do słoików i pasteryzować 15-20 min.
Z tej porcji wyszło 3 słoiczki po drzemie...troszkę mało...pozbyłam się za to pomidorów koktajlowych...nie miałam na nie pomysłu. Sosu zrobię więcej jest świetny. Podczas prażenia papryki trzeba pilnować żeby się nie przypaliła...użyć garnka z grubym dnem.
Smacznego.
-- Śr 28 sie 2013 16:53 --
LECZO
1 kg cebuli-krążki
2 kg pomidorów-rozdrobnić, rozprażyć i przetrzeć przez durszlak lub sito...w celu usunięcia pestek i skórek
2 kg papryki-drobne paski-najlepsza jest w czerwonym kolorze.
1 duża cukinia-przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek jest nie potrzebny.
sól-wsypałam 2 płaskie łyżki...pod koniec duszenia...według uznania.
1/4 szkl oleju
Pierwsza czynność to przygotowanie pomidorów, rozprażyć i przetrzeć przez sito...skórki można też sparzyć wrzątkiem i obrać wcześniej przed prażeniem.
Dusimy cebulę na 1 łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, resztę oleju, później pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy solą, można dodać też czosnek ale nie koniecznie.
Rozłożyć do słoików, pasteryzować 40 min.
Danie doskonałe na szybki posiłek...trzeba tylko pokroić cienką kiełbasę w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać słoik lecza, przyprawy.
Re: Coś na ząb
uwielbiam leczo
sprobuję z twojego przepisu zrobić tym razem
sprobuję z twojego przepisu zrobić tym razem
Re: Coś na ząb
Dorotko napisz czy przepis przypadł Ci do gustu.
Następny przepis na sałatki:
Przepis:
Sałatka 1.
1 kg białej kapusty-drobno poszatkować
1 kg zielonych pomidorów-plastry
1/2 ogórków kiszonych-plastry
1/2 kg marchewki-plastry
1/2 kg cebuli-plastry
pieprz, sól
Wszystkie warzywa posolić-soliłam sól kuchenna nie jodowana do przetworów-odstawić.
Zagotować zalewę:
11/2 szkl wody
3/4 szkl cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
Wszystkie składniki zalewy zagotować, do zalewy dodać wymieszane warzywa...gotować kilka minut. Gorące przekładać do słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 20 min.
Druga sałatka na zimę:
Przepis:
1 kg ogórków-plastry
1 kg pomidorów zielonych-plastry
2 szt cebule-plastry
kilka marchwi-tarka grube oka, może być kapusta-poszatkować, patisony-plastry...warzywa trzeba zważyć wszystkich razem musi być 4 kg...ostatnie podane można dobrać według upodobań.
Wszystko razem wymieszać, zalać solanką.
Solanka:
2 szkl wody
0,5 szkl soli kamiennej niejodowane do przetworów- grubej.
Warzywa zalać solanka i zostawić na 2,5-3 godzin...co jakiś czas zamieszać.
Zalewa:
6 szkl wody
2 szkl cukru
1,5 szkl octu 10%
1 łyżka przyprawy Kucharek
ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca...lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych.
Zalewę zagotować w dużym garnku
Warzywa odlać z solanki, wrzucić do zalewy i gotować aby były w miarę miękkie lecz nie rozgotować. Wkładać do słoików, aby ciasno przylgnęły, dodać łyżkę oleju. Zamknąć, słoik przekręcić do góry dnem...nie pasteryzować.
Uwaga:
Sól musi być Kamienna- drobnej nie wolno dodawać bo sałatka będzie za słona.
Następny przepis na sałatki:
Przepis:
Sałatka 1.
1 kg białej kapusty-drobno poszatkować
1 kg zielonych pomidorów-plastry
1/2 ogórków kiszonych-plastry
1/2 kg marchewki-plastry
1/2 kg cebuli-plastry
pieprz, sól
Wszystkie warzywa posolić-soliłam sól kuchenna nie jodowana do przetworów-odstawić.
Zagotować zalewę:
11/2 szkl wody
3/4 szkl cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
Wszystkie składniki zalewy zagotować, do zalewy dodać wymieszane warzywa...gotować kilka minut. Gorące przekładać do słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 20 min.
Druga sałatka na zimę:
Przepis:
1 kg ogórków-plastry
1 kg pomidorów zielonych-plastry
2 szt cebule-plastry
kilka marchwi-tarka grube oka, może być kapusta-poszatkować, patisony-plastry...warzywa trzeba zważyć wszystkich razem musi być 4 kg...ostatnie podane można dobrać według upodobań.
Wszystko razem wymieszać, zalać solanką.
Solanka:
2 szkl wody
0,5 szkl soli kamiennej niejodowane do przetworów- grubej.
Warzywa zalać solanka i zostawić na 2,5-3 godzin...co jakiś czas zamieszać.
Zalewa:
6 szkl wody
2 szkl cukru
1,5 szkl octu 10%
1 łyżka przyprawy Kucharek
ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca...lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych.
Zalewę zagotować w dużym garnku
Warzywa odlać z solanki, wrzucić do zalewy i gotować aby były w miarę miękkie lecz nie rozgotować. Wkładać do słoików, aby ciasno przylgnęły, dodać łyżkę oleju. Zamknąć, słoik przekręcić do góry dnem...nie pasteryzować.
Uwaga:
Sól musi być Kamienna- drobnej nie wolno dodawać bo sałatka będzie za słona.