Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2011, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Znów chory storczyk
Kwiatek stoi na wschodnim oknie. Ma jednego towarzysza, który stał pół roku samotnie, po czym go postawiłam razem z obecnie chorującym kwiatkiem. Jak zauważyłam, że kwiatek zachorował odseparowałam storczyki. Kwiatka podlewam przegotowaną wodą tylko gdy nie widzę już kropelek wody w doniczce. Mój storczyk ma już doniczkę dosyć sporą i chociaż chętnie mu rosną korzenie (znowu wystają poza dziurki na spodniej części donicy) to i tak obficie kwitnie.
http://img707.imageshack.us/img707/3917/a1sp.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/3917/a1sp.jpg
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Znów chory storczyk
hmmm,, ciężko mi coś powiedzieć, faktycznie nie wygląda dobrze, te białe kropeczki to może być jakiś grzyb.. jeśli jesteś pewna, ze żółte plamy to nie poparzenie to możesz je przemyć topsinem ale jeśli biały nalot nie zejdzie to chyba usunęłabym ten lisć
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 maja 2012, o 20:33
Re: Storczyk po raz pierwszy
Witam ponownie:)
czy jest jakiś sposób żeby pęd kwiatowy się zrósł? przez przypadek ułamałam go dzisiaj i aż mnie serce boli, bo nie zdążyły nawet kwiaty rozkwitnąć na nim dodam, że nie odpadł całkowicie, "trzyma się" jeszcze...
czy jest jakiś sposób żeby pęd kwiatowy się zrósł? przez przypadek ułamałam go dzisiaj i aż mnie serce boli, bo nie zdążyły nawet kwiaty rozkwitnąć na nim dodam, że nie odpadł całkowicie, "trzyma się" jeszcze...
pozdrawiam Marta!
- Dufin
jest szansa Mi kiedyś pękł a innym razem trzymał się na włosku i w obu przypadkach pięknie i obficie kwitł Inny natomiast, który miał ułamany pęd nie przeżył tego.. w miejscu ułamania spięłam pęd spinkami ale po ok. miesiącu czasu zaczął usychać. Także wiele zależy od samego storczyka ale nic nie tracisz zostawiwszy mu ten pęd
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
ja podkleiłam delikatnie taśmą klejącą rozwijał się normalnie,dopóki nie złamałam go drugi raz w tym samym miejscu ratuj, może się uda a jak nie to do wazonu jeśli już masz jakieś pączki na nim
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za odpowiedzi, podpięłam spinką i będę obserwować. Dobrze, że jest jakaś nadzieja, bo wpadłam w czarną rozpacz ;)
pozdrawiam Marta!
-
- 10p - Początkujący
Witam
mój storczyk ze złamanym pędem wypuścił nowy z oczka poniżej złamania sprawił mi tym ogromną radochę
Pozdrawiam!
mój storczyk ze złamanym pędem wypuścił nowy z oczka poniżej złamania sprawił mi tym ogromną radochę
Pozdrawiam!
pozdrawiam Marta!
-
- 10p - Początkujący
Witam ponownie
dostałam Dendrobium wczoraj w nieprzezroczystej doniczce i się tak zastanawiam, czy to dobrze?
dostałam Dendrobium wczoraj w nieprzezroczystej doniczce i się tak zastanawiam, czy to dobrze?
pozdrawiam Marta!
-
- 10p - Początkujący
Doczytałam się, że nie musi być przezroczysta doniczka Dokładna nazwa to Dendrobium Dancingflora - czy to typ phalaenopsis? Zupełnie nie wiem jak podejść do tego kwiatka
pozdrawiam Marta!
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Dendrobium to dendrobium, więc obchodź się z nim tak jak z innymi odmianami z tej grupy.
- Dufin
kahim nie do końca.. jest różnica w uprawie miedzy D. nobile D. phalaenopsis bo pierwszy ma okres spoczynku a drugi nie ;) Wszystko wskazuje na to, że Dendrobium Dancingflora to D. phalaenopsis, więc Marto zapoznaj się z warunkami uprawy tej grupy storczyków ;)
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Poważnie?!?! Oj, to przepraszam! Sprawdziłam sobie dancingflorę i wyszło na to, że to zwykłe dendrobium, a " dancingflora" to nazwa firmy
Marto, może wstaw zdjęcie co by była pewność
Ok, sprawdziłam raz jeszcze i jeszcze raz przepraszam, Actus ma rację, twoje dendrobium Marto, to dendrobium p.
Marto, może wstaw zdjęcie co by była pewność
Ok, sprawdziłam raz jeszcze i jeszcze raz przepraszam, Actus ma rację, twoje dendrobium Marto, to dendrobium p.