![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Doobra, zaraz wydłubię. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już widzę go w donicy obok altany i papryk ozdobnych. Znowu goście na wstępie odjazd będą mieli. ![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Malinowa Koktajlówka - wspaniały pomidor . Smaczny i trwały , a na dodatek skórka błyszcząca
. Ja niestety w tym roku dałam na jeden pęd /niewiedza / , ale w przyszłym się poprawię . Dam na dwa lub trzy za dobrą radą forumowicz .
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- darbo
Pogadaj z Rybką ona też uprawia w Twoich rejonach.noriska pisze:Dzięki, to jednak nie będę probowala. Zrobilo sie miejsce na inna, najlepiej bardzo wczesna i karlowa (samokonczaca sie) odmianeforumowicz pisze:Twój wybór ale osobiście odradzam formę karłową tego pomidora.noriska pisze: karlowy Saint Pierre (nasiona z Biedronki - mial ktos?)![]()
Podpowiedzcie cos
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Czytam na forum rozmaite tematy mnie interesujące, ale temat pomidorów - ilości odmian, wielkości krzaków i doznań smakowych przerósł moje oczekiwania. Szczerze mówiąc, a właściwie to pisząc mam ogromny mętlik w głowie co do odmian które pasowałyby w przyszłym sezonie na mojej działce. W br. miałem kilka bliżej niezidentyfikowanych malinowych, podłużnych , i jedyny którego znam nazwę i który mnie zachwycił - Black Cherry(szykuję nasiona na akcję). Działkę posiadam w rejonie podgórskim w Beskidzie wyspowym w dolinie rzeczki. Może znalazłaby się jakaś ,życzliwa osoba i podpowiedziała mi co w nieco surowszym klimacie podgórskim powinno się udać w uprawie gruntowej.
Po przeczytaniu wielu tematów pomidorowych moje zainteresowanie wzbudziły takie odmiany jak - Aussia, Megagron, Darbo NN, Polish Giant, P-20 Blue Tomato, Czarny Książe , Perła Kaszub.
Czy wymienione odmiany mają szanse przy większej wilgotności powietrza i zdecydowanie chłodniejszych nocach?
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Po przeczytaniu wielu tematów pomidorowych moje zainteresowanie wzbudziły takie odmiany jak - Aussia, Megagron, Darbo NN, Polish Giant, P-20 Blue Tomato, Czarny Książe , Perła Kaszub.
Czy wymienione odmiany mają szanse przy większej wilgotności powietrza i zdecydowanie chłodniejszych nocach?
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Pozdrawiam - Krzysztof
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Krzysiu witaj na forum.
Z wymienionych przez Ciebie odmian znany mi jest tylko Megagron i Czarny Książe - na grunt to zdecydowanie Megagron, nie boi się chłodów i nie potrzebuje jakichś specjalistycznych zabiegów prócz usuwania wilków i ogłowienia za drugim gronem w fazie dojrzewania. Czarnego Księcia miałam na gruncie i w szklarni, ten z kolei tylko do szklarni. Kompletnie nie nadaje się do uprawy na gruncie - pogubił kwiaty, a jak jakieś miał to nie wszystkie wiązały, jako pierwszy złapał zz, co prawda dojrzewa do teraz ale bardzo marny oj marny... a w smaku taki rewelacyjny.
Z wymienionych przez Ciebie odmian znany mi jest tylko Megagron i Czarny Książe - na grunt to zdecydowanie Megagron, nie boi się chłodów i nie potrzebuje jakichś specjalistycznych zabiegów prócz usuwania wilków i ogłowienia za drugim gronem w fazie dojrzewania. Czarnego Księcia miałam na gruncie i w szklarni, ten z kolei tylko do szklarni. Kompletnie nie nadaje się do uprawy na gruncie - pogubił kwiaty, a jak jakieś miał to nie wszystkie wiązały, jako pierwszy złapał zz, co prawda dojrzewa do teraz ale bardzo marny oj marny... a w smaku taki rewelacyjny.
Pozdrawiam
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
kasia82
Dzięki za info. Jedna odmiana odpada z moich faworytów planowanych na następny rok. Ciągle czytam , więc jest szansa, że do przedwiośnia skompletuję odmiany które poradzą sobie na mojej działce. Jeżeli mogłabyś podrzucić mi jakieś dobre sprawdzone nazwy odmian byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam - Krzysztof![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Dzięki za info. Jedna odmiana odpada z moich faworytów planowanych na następny rok. Ciągle czytam , więc jest szansa, że do przedwiośnia skompletuję odmiany które poradzą sobie na mojej działce. Jeżeli mogłabyś podrzucić mi jakieś dobre sprawdzone nazwy odmian byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam - Krzysztof
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Pozdrawiam - Krzysztof
- darbo
Krzysiek zrób tak jak większość z nas. Po jednym krzaku i do wypróbowania. Te odmiany które u Ciebie się sprawdzą, powtórzysz w następnym roku. U jednego pięknie rośnie dana odmiana, u drugiego bez szału.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Ano fakt - mi w zeszłym roku Czarny Książę super plonował i był wczesny... W smaku też był bardzo dobry, więc nie skreślałabym tego pomidorka....
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
forumowicz,zapewniam Cię że moja Malinowa Koktajlówka wyglądała nie gorzej niż przedstawiona przez Ciebie na zdjęciu ze str.48 tego wątku. Prowadzone na 2 pędy metodą 2/1. Wzrok sąsiadów - bezcenny. Po 2 tygodniowej nieobecności w ogrodzie, sama nie mogłam oderwać od nich oczu. Zakiszone w słojach czekają do późnej jesieni. Nasiona oczywiście od Ciebie. Pozostaje u mnie na stałe.
Dwa krzaki mam na balkonie. Mimo, że od dwóch miesięcy jemy te pomidorki, to jest jeszcze/ dziś liczyłem/ na jednym 64 szt a na drugim 72 szt pomidorków
. Z balkonu są dużo słodsze, co dobitnie potwierdza wpływ nawożenia na smak.
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Ja jestem zachwycona Brandywine Sudduth Strain,oraz... Ispolina zjadamy ze smakiem
. Brandywine słodszy (winny,pyszny),a Ispolin nieco więcej ma kwasku,co ja akurat bardzo lubię.Poza tym oba mięsisto-soczyste.
Ale zakochaliśmy się dopiero w następnych dojrzałych Ispolinach. Pierwszy owoc był taki sobie.
Te dwa będą na bank![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Ale zakochaliśmy się dopiero w następnych dojrzałych Ispolinach. Pierwszy owoc był taki sobie.
Te dwa będą na bank
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
U mnie na pewno będzie jak co roku Vilma, bo dzieci już zamówiły na przyszły rok
poza tym Czarna Zebra od forumowicz i koktajlówki Blush i Megagron (ulubiony mojego M) za plenność i smak.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- darbo
Mamy widzę podobne smaki i upodobania. Jakkolwiek to brzmiAimee pisze:Ja jestem zachwycona Brandywine Sudduth Strain,oraz... Ispolina zjadamy ze smakiem. Brandywine słodszy (winny,pyszny),a Ispolin nieco więcej ma kwasku,co ja akurat bardzo lubię.Poza tym oba mięsisto-soczyste.
Te dwa będą na bank
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
U mnie Brandywine SS, dostały od szarej najwięcej po czterech literach. Pomimo 8 krzaków mało owoców. Smak jednak wyśmienity. Ispoliny w tym roku powędrowały z namiotu do gruntu. Był to strzał w dziesiątke. Owoce jeszcze większe i też smaczne.
Z tym smakowaniem już tak jest. Pierwsze są zawsze najgorsze na ogół. We wrześniu owoce nabierają jak gdyby ostrości w smaku. Ja to tak odbieram.
Ludzie dziwią się dlaczego u mnie pomidory są zdrowe, skoro wszędzie ZZ wyniszczyła. Co mam mówić ? Odpowiadam, że za mało je kochają.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Podpisuję się pod Sudduthem.
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Z Ispolinem, jakoś jeszcze, nie miałem okazji się zapoznać.
Nasiona czekają, więc, może w 2014 ?
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Z Ispolinem, jakoś jeszcze, nie miałem okazji się zapoznać.
Nasiona czekają, więc, może w 2014 ?