Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Tajeczko u mnie Vanilka też położona a kwiatostany ciężkie od wody, teraz bardzo mocno wieje i trochę się boję żeby nie połamało Grandiflory.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 ile lat ma buk...myślałam ostatnio o kupnie takiej odmiany.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

[Obrazek
róża Elmshorn

Teresko, śliczna jest ta różyczka. Masz więcej jej zdjęć? Możesz się podzielić doświadczeniami z jej uprawy? Czy ona w rzeczywistości nie jest ciemnoróżowa? bo na zdjęciu wyszła czerwona. Przymierzam się do piżmówek i jestem wewnętrznie rozdarta jakie wybrać.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Tereniu, niech nikt nie powie, ze na piaskach nie można mieć pięknych róż i hortensji. Jesteś na to doskonałym przykładem i mam zamiar czerpać z Ciebie wzór.
Jednak musisz pomyśleć o podporach dla hortensji za rok. Masz tak wielkie kwiatostany, ze nie dziw się łodyżkom, że nie mają siły udźwignąć takiego ciężaru.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko zachwycające są Twoje trawy..... wszystkie takie dorodne, rozrośnięte.... po prostu piękne....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa . ;:196
Może mamy podobne rośliny, ale róż z pewnością nie mam takich pięknych i chociaż w tym roku jakby mniej chorują, to zakwitają pojedynczymi kwiatami. :)

Aguniu u nas dzisiaj tragiczne zimno i tak trudno przestawić się na jesienne temperatury, chociaż podobno będą jeszcze ciepłe dni.
Dzięki za przypomnienie o tych patyczkach, ;:196 jak zdążę w sobotę to przywiążę, gdyż po dwóch tygodniach nieobecności w ogrodzie, to nie wiadomo w co ręce wsadzić, dobrze, że nie trzeba kosić trawy, gdyż wypalona słońcem, a deszczu było jak na lekarstwo. :)

Maryniu Vanilla F. ma rzeczywiście dużo miejsca, gdyż M wykopał dwa płożące jałowce, cudne były, gdyż jałowce u mnie dobrze rosną, ale przejście po ogrodzie uniemożliwiały.
Ja tak strasznie nie lubię wiązać roślin, no ale Pink A. związałam, gdyż pędy ma bardzo cienkie.
Moja Pinky ma pędy grube i nie pokładające się.
Może z trawami masz rację. ;:108

Jolu dzisiejszy wiatr mógł rzeczywiście roślinom zaszkodzić, choć deszczu u nas nie było tylko wczoraj ledwie po rosiło, nie wiem, co zastanę jak pojadę w piątek .
Chociaż pocieszam się tym, że ogród jest osłonięty od wiatru. :)

Aniu buk Fastignata rośnie już osiem lat w moim ogrodzie, ma fajną strzelistą koronę, wiosną i wczesnym latem liście bordowe, a pod koniec lata zielenieją.
Męczą go tylko z wiosny wełnowce, poza tym nie choruje . :)

Jolu- April róża Elmshorn, właściwie dwie rosną w cieniu pod jesionem i jaśminowcem, więc kwiaty na zdjęciu aparat uchwycił, jako czerwone, w rzeczywistości jednak jest ciemno różowa.
Kwitnie do mrozów i chociaż nie są okazałe, zresztą jak wszystkie róże u mnie, ale jest zdrowiutką odmianą. :)

Marzenko dziękuję . ;:196
Róże może nie za bardzo, gdyż co roku marzną do granicy śniegu i odbijają od zera, ale hortensje rosną mi bardzo dobrze, te sadzone trzy lata temu, to ogromne krzaczory, będę musiała wiosną mocno przycinać, żeby na siebie nie zachodziły.
Zimą M obiecał mi zrobić z drutu takie półkola na podpory dla róż pnących i hortensji.
Widziałam takie u Agness i bardzo mi się podobały. :)

Agniesiu dziękuję kochana za miłe słowa. ;:196

Obrazek
zawilec japoński Honorie Jobert, mój nowy nabytek
Obrazek
jagody Goji ciągle kwitną, jednocześnie na tym samym krzewie dojrzewają owoce
Obrazek
miechunka
Obrazek

Obrazek
zawilec Prinz Heirich
Obrazek
glicynia szaleje, już kilka razy była przycinana
Obrazek
hortensja pnąca dopiero w tym roku zaczęła się piać po ściętej śliwie, ma trzy lata
Obrazek
owoce na cytryńcu
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Tajka po ilu latach od posadzenia hortensja pnąca ta pięknie zaczęła wspinać się po drzewie. W tym roku posadziłem dobrze ukorzenioną sadzonkę przy grubej sosnie i mam nadzieję że i moja ta ruszy, ale jestem ciekawy ile muszę czekać choć na taki efekt.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Pan paczkowy jutro przyniesie mi jagodę Goji.Trochę przeczytałem o jej uprawie.Jedni polecają okrycie na zimę a przynajmniej w pierwszym roku a inni twierdzą,że
jest bezproblemowa.Jaka jest Twoja opinia ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja właśnie dostałam. Ona teraz kwitnie ;:oj Zalecono mi tylko przygotowanie odpowiednio kwaśnego stanowiska. Ale chętnie poczytam, co Ty o tym myślisz... Jakieś rady?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku moja hortensja pnąca, to ukorzenione odrosty od tej posadzonej przy karpie drzewa.
W sumie ma trzy lata, rosła słabo, a dopiero w tym roku tak wystartowała, w czasie tych wiosennych deszczów, które najwyraźniej jej posłużyły.
Więc myślę, ze Twoja podobnie będzie potrzebowała przynajmniej dwa lata na dobre zadomowienie się ,a potem to już ruszy i zacznie się wspinać. ;:108

Janku tak wszyscy lansują ta Jagodę Goji, więc jak spotkałam w ogrodniczym, to bez wahania kupiłam dwie odmiany- New Big i Korean Big.
Posadziłam dopiero w czerwcu, ale bardzo dobrze rośnie, cięgle kwitnie i zawiązuje owoce, które moim zdaniem mają specyficzny smak, ale podobno bardzo zdrowe .
Mam zamiar na zimę tylko kopczyki z kory im porobić,, gdyż te nie zdrewniałe pędy z pewnością zmarzną, ale z kawałków zdrewniałych wybiją wiosną co najmniej 1,5 m, najważniejsze, żeby chronić korzenie. :D

Aniu cieszę się, że Ty także kupiłaś Jagodę Goji, będziemy wymieniały się spostrzeżeniami.
U mnie są wprawdzie kwaśne piaski, ale żeby im dostarczyć próchnicy, więc zebrałam trochę ściółki ze swojego sosnowego lasku wraz z igłami i rosną jak szalone. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawię następne fotki, gdyż się zdezaktualizują. :D
Miłego oglądania . :wit

Obrazek
Imperata Red Baron
Obrazek
,,Rozbujnik,, spartina
Obrazek
Agastache Bolero
Obrazek
Dziki bez czarny odm, Aurea
Obrazek
Tom- Tom
Obrazek
Czy ta fotka nie mówi o jesieni? :oops:
Obrazek
Queen Elizabeth
Obrazek
Romansa
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu ale trawki się ładnie wybarwiają :D
czy robisz sok z czarnego bzu :?: ja robię i dodaję jeszcze liści z wiśni jest pyszny :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko myślę, że susza przyspieszyła to wybarwianie trawek, robią się takie jesienne.
Dawniej robiłam sok z czarnego bzu, nie miałam swojego, szukaliśmy za miastem, z dala od ulic, ale jakoś nie było na niego chętnych i zaniechałam, a podobno bardzo skuteczny w przeziębieniach, działa napotnie. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”