Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wierzba skupiona - Hakuro Nishiki. Kiedy ciąć ?
Proszę mi podpowiedzieć czy mogę jeszcze przyciąć wierzbę? byłam w szpitalu i teraz lezę nie mogę nic zrobić i trochę się obawiam jak na zimę ją zabezpieczyć?owinąć flizeliną
Ja myślę że można jeszcze przycinać wierzbę.
- colli28
- 500p
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
Dziękuje za odpowiedz
- Emiks
- 10p - Początkujący
- Od: 26 sie 2013, o 11:58
Witam
Przepraszam jeśli już odpowiedź jest w temacie ale zanim przeczytam te wszystkie strony to się zejdzie. Mam Hakuro-Nishiki w formie krzewiastej i chciałabym ją rozmnożyć. Już na pierwszych stronach wyczytałam, że to robicie. Stąd moje pytanie: kiedy najlepiej ukorzeniać (teraz/wiosną)?, jak ukorzeniacie (podłoże, ukorzeniacz/wprost do ziemi)?
pozdrawiam
Jestem na 14 stronie, ogromnie wciągający wątek
Kilka informacji znalazłam... przycięte gałązki zdrewniałe, wsadzacie do wody a potem do ziemi. W wodzie wypuszczają korzenie do uprawy hydroponicznej, bez problemu potem radzą sobie w ziemi nim wypuszczą korzenie właściwe? A ktoś może sadził bezpośrednio do ziemi?
Przepraszam jeśli już odpowiedź jest w temacie ale zanim przeczytam te wszystkie strony to się zejdzie. Mam Hakuro-Nishiki w formie krzewiastej i chciałabym ją rozmnożyć. Już na pierwszych stronach wyczytałam, że to robicie. Stąd moje pytanie: kiedy najlepiej ukorzeniać (teraz/wiosną)?, jak ukorzeniacie (podłoże, ukorzeniacz/wprost do ziemi)?
pozdrawiam
Jestem na 14 stronie, ogromnie wciągający wątek
Kilka informacji znalazłam... przycięte gałązki zdrewniałe, wsadzacie do wody a potem do ziemi. W wodzie wypuszczają korzenie do uprawy hydroponicznej, bez problemu potem radzą sobie w ziemi nim wypuszczą korzenie właściwe? A ktoś może sadził bezpośrednio do ziemi?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Sadziłam bezpośrednio do ziemi,ale wiosną:)jest ok:)
- Emiks
- 10p - Początkujący
aha, dziękuję, ale z ukorzeniaczem czy bez?
Pozwolę sobie wstawić cytat z marca b.r. bo mąż uważa, że jeśli chodzi o wierzby to właśnie najlepiej aby najpierw wypuściły korzenie wodne
Pozwolę sobie wstawić cytat z marca b.r. bo mąż uważa, że jeśli chodzi o wierzby to właśnie najlepiej aby najpierw wypuściły korzenie wodne
KarolinaC pisze:Ktoś pytał o to czy można odcięte gałązki ukorzenić.
Moją Hakro kupiłam późną jesienią, więc na razie trzymam w domu.
Mimo tego obcięłam gałązki, w marcu. Dałam do wody - na wszelki wypadek i po 3 dniach!!!!!! zaczęła wypuszczać korzonki. Rosły szybko, niedawno dałam je do małych doniczek z ziemią i mają się nieźle. Chyba zrobię sobie z nich żywopłot
- asma
wszystko najpierw wsadzam w ukorzeniacz:)bez korzeni wodnych
Najważniejsza jest wilgoć-wierzby uwielbiają mieć mokro
Najważniejsza jest wilgoć-wierzby uwielbiają mieć mokro
- Emiks
- 10p - Początkujący
No właśnie ja też tak najbardziej lubię, ta ,,metamorfoza'' korzeniowa nie zawsze się udaje... dlatego jak tylko mogę to ją unikam... swego czasu wierzbę mandżurską, która z kija odbija, nie udało mi się właśnie rozmnożyć tą techniką wodno-ziemną
Czyli wiosną i ukorzeniaczem do zdrewniałych Bardzo dziękuję
Czyli wiosną i ukorzeniaczem do zdrewniałych Bardzo dziękuję
- asma
Teraz też bym wsadziła do ziemi,a przed zimą przysypała lekko kompostem lub korą,ew nakryła duża butlą -tak robiłam z różnymi roslinami ukorzenianymi z badylków:)
Nie mam polskich liter w klawiaturze!
Witam wszystkich.
Prosze, powiedzcie co moze sie dziac z moimi wierzbami placzacymi.Pieknie rosly w donicach, zamierzalam je na wiosne posadzic w gruncie.Podlewalam, zasilalam, cale lato byly prawdziwa ozdoba.Od jakichs 3 tygodni traca liscie i to w strasznym tepie!! Liscie sa czarne i suche na wior!!Moje wierzby sa prawie lyse!! Czy to normalne o tej jeszcze nie tak jesiennej porze roku?
Jak mam im pomoc? Poradzcie, jeśli mozecie
pozdrawiam serdecznie
Witam wszystkich.
Prosze, powiedzcie co moze sie dziac z moimi wierzbami placzacymi.Pieknie rosly w donicach, zamierzalam je na wiosne posadzic w gruncie.Podlewalam, zasilalam, cale lato byly prawdziwa ozdoba.Od jakichs 3 tygodni traca liscie i to w strasznym tepie!! Liscie sa czarne i suche na wior!!Moje wierzby sa prawie lyse!! Czy to normalne o tej jeszcze nie tak jesiennej porze roku?
Jak mam im pomoc? Poradzcie, jeśli mozecie
pozdrawiam serdecznie
- asma
wrzuć zdjęcie
pierwsze co mi przyszło do głowy to przyciąć na krótko ew podkopać i sprawdzić czy cos jej nie podżera od korzeni...
pierwsze co mi przyszło do głowy to przyciąć na krótko ew podkopać i sprawdzić czy cos jej nie podżera od korzeni...