Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

DarRoman ja bym zostawił te krzaczki tylko skróć o 1/3 pędy,nie ma co pochopnie działać.
Zobaczysz wiosną co się będzie działo.
ewa2019 A jeżeli tak to szacunek, wobec tego nie wiem jaka może być przyczyna,ale ja na twoim miejscu zmierzyłbym pH gleby. :wit :wit
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DarRoman pisze:A więc doniczkowiec padł mi Patriot i Toro, ostały się Bluecropy, Herbert i Darrow.
Ponawiam pytanie. Zostawić uschnięte krzaczki tak jak są czy je przyciąć licząc, że korzenie jeszcze żyją?
Moje doniczkowe (Polaris i Northblue) które przez jeden sezon miałam na balkonie, a w tym roku na wiosnę wysadziłam do gruntu też padły :( Czekam do przyszłego roku, może.... Ale marne szanse
mystra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 22:31

Post »

Witam :)
Moja mama bardzo chce posadzić borówkę na działce i zleciła mi zorientowanie się, która odmiana jest najlepsza, słodka i smaczna :) Byłabym wdzięczna za pomoc. Nie znam się na tym, ale należałoby ja już zasadzić? Pozdrawiam
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Podobno Sierra - jeszcze nie próbowałam owoców bo w tym roku zasadziłam.
mystra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 22:31

Post »

Dziekuje za odpowiedz :)
kubas21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2013, o 19:58

Post »

witam i o radę pytam;-) mam 7 krzaków borówki posadzonych ok 5 lat temu owocują, wydaje się że wszystko ok. jednak po przeczytaniu tego wątku i zalecanych tu podłożach typu torfy, trociny, siarki w sumie zgłupiałem. Wiem co autorzy rożnych opracowań piszą na temat uprawy ale w amatorskich warunkach nie zawsze wszystko musi być jak książka pisze. Wracając, nie pamiętam czy jak sadziłem moje krzewy stosowałem odpowiednie podłoże?Moje pytanie:
Czy teraz po kilku latach (nie chce ruszać brył korzeniowych) mogę w jakiś sposób je uzupełnić?Mój pomysł to wykopać kręgi dookoła krzewu (ok 20 cm od roślin) na głębokość ok szpadla i sypnąć tam torfu?Czy to coś roślinie pomoże czy gra nie warta świeczki a dodatkowo grożąca uszkodzeniem korzeni?
Moje drugie pytanie. Czy do torfu do roślin iglastych trzeba coś jeszcze dodać aby borówka rosła i owocowała? W mojej ocenie jest to wystarczająca zaprawa. Ponadto są specjalne podłoża pod borówkę więc czego trzeba więcej? i ostatnie ile więc litrów torfu pod jeden krzak zalecacie?? pozdrawiam
ewa74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2011, o 18:17

Post »

ja też mam odmianę Darrow posadzoną w zeszłym roku i uważam, że to chyba najlepsza z moich borówek. Duży owoc i w tym roku zebrałam z niej około pół miski o pojemności 2 l borówek. Inne odmiany tak nie zachwycają ani wielkością ani smakiem. Mam (zgodnie z napisami na etykietach) Jersey, Herbert, Bluecrop i jedną, kórej nazwy nie znam.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Darrow w moim ogródku też w tym roku pobiła wszystkie pozostałe. Ilość, jakość wielkość - wszystkie te parametry były na bardzo dobrym poziomie. :D
Pozdrawiam - Krzysztof
Pozdrawiam - Krzysztof
LULUDI
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2013, o 06:25

Post »

Witam, czy wigor s mogę zastosować teraz pod pod borówkę czy wstrzymać się z zakwaszanim do wiosny? pH teraz ok. 6

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

DarRoman Ja mam podobnie z jednym krzakiem. U mnie prawdopodobnie podgryzła nornica. Zostawiam i nie przycinam - jest na to jeszcze czas. Jesienią wykopię i przesadzę w inne miejsce gdzie mam polowy szpital dla roślin które ucierpiały w jakikolwiek sposób w br.
Pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kubas21 moim zdaniem wystarczy jak teraz krzewy podsypiesz siarką pylistą, bez specjalnego rycia wokół korzeni, lekko potem przysypując. Nie ryłabym wokół korzeni. Wiosną warto jakiś nawóz dla kwasolubów dać, przedtem sprawdzając pH. Ja akurat do owocującego karzaka poleciłabym NPK z bogatym mikro, mi się akurat ten spodobał http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=12 chociaż na rynku dostaniesz mnóstwo dedykowanych dla borówek. Warto sprawdzać co nawóz zawiera i ile czego.
kubas21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2013, o 19:58

Post »

monika a ile tej siarki się daje pod krzak?gdzieś czytałem wątek że łyżkę stołową na??a ty ile podajesz??jest to do kupienia w sklepie ogrodniczym?pozdr
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kubas21 skoro borówki dobrze u Ciebie rosną, to nie może być teraz za wysokie pH ziemi...daj czubatą łyżkę stołową pod jeden krzak - siarka mielona jest najlepsza, nie granulowana. Ja w ogrodniczych kupuję bez problemu
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”